2.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maslova Valentina).
Proteínový cheesecake Skyr je ideálny dezert pre ľudí, ktorí dbajú na zdravé stravovanie. Vďaka obsahu veľkého množstva bielkovín a nízkemu množstvu tuku a cukru je tento koláč ľahký, nadýchaný a sýty. Môžete ho podávať s akýmkoľvek ovocím, ktoré máte radi. Pozrite si, ako pripraviť dokonalý proteínový cheesecake.
Proteínový cheesecake Skyr – ingrediencie
Diéta vám bráni dopriať si vysokokalorické dezerty? Nemusíte sa obávať! Proteínový cheesecake so skyrom je chutné občerstvenie, ktoré si môžete pripraviť, aj keď si strážite váhu. Skyr je druh prírodného jogurtu, ktorý pochádza z Islandu. Vyrába sa z pasterizovaného odstredeného mlieka. Je veľmi bohatý na bielkoviny a má nízky obsah tuku a cukru. Ako z neho pripraviť cheesecake? Potrebujete niekoľko ingrediencií:
- 800 g bieleho skyru
- 4 vajcia
- 100 g xylitolu alebo iného sladidla
- 1 balenie vanilkového pudingu bez cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- voliteľné: ovocie, želé, čokoláda, orechy alebo iná poleva na ozdobu
Fit proteínový cheesecake – príprava krok za krokom
- Predhrejte rúru na 160 stupňov a formu na pečenie s priemerom cca 20 cm vyložte papierom na pečenie.
- Oddeľte bielky od žĺtkov. Potom bielky vyšľahajte do tuhej peny so štipkou soli.
- Vo veľkej mise zmiešajte skyr, žĺtky, xylitol, puding a vanilku. Pridajte prášok do pečiva a prísady dôkladne spojte.
- Pomocou drevenej lyžice alebo stierky jemne vmiešajte bielkovú penu do skyrovej zmesi.
- Cesto nalejte do formy a vrch zarovnajte. Rozložte ovocie alebo orechy podľa vlastného výberu. Cheesecake pečte približne 50 minút, kým nie je hotový a mierne zhnednutý.
- Vypnite rúru a nechajte cheesecake vychladnúť.
- Ozdobte ho podľa vlastnej fantázie. Môžete ho poliať rozpusteným želé alebo čokoládou.
Ako dlho sa pečie cheesecake Skyr?
Skyr cheesecake sa pečie približne 50 minút pri teplote 160 stupňov. Nezabudnite počas pečenia neotvárať rúru, inak cheesecake opadne. Či je hotový, môžete skontrolovať tak, že do neho pichnete špajdľou – ak je suchá, znamená to, že koláč je upečený.
Po upečení nechajte cheesecake vychladnúť s mierne pootvorenými dvierkami rúry. Neskôr ho vložte do chladničky, aby získal správnu konzistenciu.
Aké doplnky nepokazia proteínový cheesecake?
Proteínový cheesecake Skyr môžete ľubovoľne upraviť a ozdobiť. Nie sú žiadne prísady, ktoré by ho mohli pokaziť, pokiaľ to nepreháňate. Tu je niekoľko návrhov:
- ovocie: čerstvé alebo mrazené jahody, maliny, čučoriedky alebo černice.
- orechy: vlašské orechy, lieskovce alebo mandle
- škorica: náznak škorice zvýrazní chuť cheesecaku
- horká čokoláda: pre intenzívnejšiu chuť posypte cheesecake strúhanou horkou čokoládou
Cheesecake môžete zľahka pokvapkať medom, aby ste mu dodali sladký nádych. Skvelé sú aj kokosové hobliny.
Koľko kcal má jedna porcia proteínového cheesecaku?
Počet kalórií v jednej porcii proteínového cheesecaku závisí od veľkosti porcie, typu skyru a použitých prísad. Ak si vyberiete prírodný skyr, xylitol a puding bez cukru a nepridáte žiadne ovocie, čokoládu ani orechy, jedna porcia (približne 115 g) bude mať približne 120 kcal.
Na druhej strane, ak sa rozhodnete pre vanilkový skyr, cukor, puding s cukrom a pridáte ovocie alebo iné doplnky, jedna porcia bude mať približne 200-300 kcal. Z tohto dôvodu sa oplatí venovať pozornosť zloženiu a nepreháňať to s množstvom prísad. Proteínový cheesecake so skyrom je však stále oveľa ľahší a zdravší ako tradičný tvarohový cheesecake.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Muffiny boli roky mojím strašiakom. Kým som nepridala ryžu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.