7.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate).
Tradičné, trochu zabudnuté koláče nás vždy vrátia do detských čias. Vďaka ich charakteristickej chuti a vzhľadu si ich môžeme nielen vychutnať, ale aj vydať sa na sentimentálnu cestu. Cítime sa ako u svojej mamy.
Metrový koláč – starý recept vždy funguje
Starý recept na metrový koláč nás nikdy nesklame. Najmä ak pochádza z pera pani Jolky. Túto pani poznám ako vynikajúcu cukrárku s mnohými zaujímavými receptami. Ak neviete, ako pripraviť tradičný metrový koláč, máme pre vás jednoduchý recept, ktorý vždy vyjde – nájdete ho nižšie.
Ingrediencie:
- 6 vajec – nesmú byť studené
- 500 g múky + 1-2 čajové lyžičky
- 250 g cukru
- 18 ml oleja
- 2-3 čajové lyžičky kakaa
- 10-12 polievkových lyžíc vlažnej vody
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 2 smotanové pudingy s cukrom
- asi 3/4 l mlieka
- maslo
- čokoládová poleva.
Príprava:
- Vajíčka vyšľaháme na bielu hmotu.
- Postupne pridávame olej. Pridáme vodu a múku s práškom do pečiva.
- Cesto rozdelíme na dve časti (musia byť rovnaké).
- Do jednej časti pridáme kakao a premiešame. Do druhej pridáme dve polievkové lyžice múky.
- Pripravíme si dve rovnaké formy. Biele a tmavé cesto nalejte do dvoch foriem (každé cesto do inej formy).
- Pečieme ich 45 minút pri teplote 180 stupňov.
- Pripravte puding. Odlejte 1/3 šálky mlieka a rozmiešajte v ňom puding. Zvyšok mlieka zvaríme a pridáme puding.
- Maslo vyšľaháme do nadýchanej peny. Pridávajte po lyžiciach puding a miešajte.
- Koláč nakrájajte na plátky. Postupujte takto: svetlý plátok – tmavý plátok – pudingová zmes – svetlý plátok – pudingová zmes – tmavý plátok.
- Hotový koláč prelejte čokoládovou polevou.
- Tortu podávajte nakrájanú šikmo.
Recept na metrový koláč – upravený moderný recept
Tento recept na metrový koláč v trochu inej verzii je rovnako dobrý ako predchádzajúci. Takýto koláč je ideálny na pečenie nielen na sviatky, ale aj na každodenné použitie. Môžete ho upiecť už za 25 minút. Prejdime k tomu, ako ho pripraviť.
Ingrediencie:
- 250 g cukru
- 6 vajec
- asi 1/2 šálky vody
- 1/2 šálky oleja
- 2,5 šálky múky + 2 polievkové lyžice
- 1 vanilkový cukor
- 2-3 lyžice kakaa
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 maslo
- približne 1/2 l mlieka
- 2 krémové pudingy s cukrom
- trochu vanilkovej arómy
Príprava:
- Vajíčka vyšľaháme s cukrami. Pridáme olej. Pridajte studenú vodu.
- Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva.
- Zmes rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej pridáme kakao a do druhej dve lyžice múky.
- Pripravte si dva rovnako veľké plechy na pečenie. Môžete ich vyložiť papierom na pečenie.
- Koláč pečte pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.
- Potom koláč vyberte a nechajte vychladnúť.
- Po vychladnutí odrežte konce a vrch. Tieto kúsky rozdrobte a nechajte na posypanie.
- Zvyšné cesto nakrájajte na približne 2 cm kúsky.
- Pripravíme si zmes. Vezmite 1/2 l mlieka. Odlejte polovicu šálky mlieka. Mlieko, ktoré zostane, zvarte s cukrom.
- Vo zvyšnom mlieku rozmiešajte puding. Pridajte do vriaceho mlieka, premiešajte a nechajte vychladnúť.
- Maslo vymiešajte do nadýchanej peny. Postupne pridávajte vychladnutý puding. Podľa chuti pridajte arómu.
- Zostavte koláč. Vrstvy by mali vyzerať takto: tmavý koláč – pudingový krém – svetlý koláč. Vrch a boky natrite ďalším krémom a posypte rozdrobeným pečivom.
- Tortu vložíme do chladničky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Úsmev svokry je dokonalý dezert na dnešný deň. Je sladký, krémový a vo vnútri skrýva prekvapenie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.