Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Najjednoduchšie kysnuté cesto. Vykysne až po strop, ak si spomeniete na babičkinu radu. Vaše ruky ho však môžu pokaziť

7.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna). Kysnuté cesto je na jednej strane najzákladnejším pekárskym výrobkom, aký poznáme, a na druhej strane je to skutočná otrava. Niekedy, hoci si...

7.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).

Kysnuté cesto je na jednej strane najzákladnejším pekárskym výrobkom, aký poznáme, a na druhej strane je to skutočná otrava. Niekedy, hoci si myslíme, že sme urobili všetko správne, cesto nechce kysnúť a všetka naša práca vyjde nazmar. Na vine je zvyčajne droždie, ktoré môže byť ovplyvnené rôznymi vonkajšími faktormi. Napríklad ruky, ktorými miesime cesto.

Kysnuté cesto je najzákladnejšie cesto, ktoré by sme mali vedieť pripraviť
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Zručnosť prípravy kysnutého cesta je veľmi užitočná a oplatí sa ju mať v kulinárskom repertoári. Hoci tento typ cesta môže byť dosť nevďačný a otravný. Hlavnú úlohu v ňom samozrejme zohráva droždie, ktoré ťahá cesto nahor. Aby to však prebiehalo bez prekážok, musia byť splnené špecifické podmienky. Droždie samozrejme nesmie byť staré. Treba tiež dbať na to, aby nebolo ani príliš teplé (nalievanie horúceho mlieka je chybou, malo by byť nanajvýš vlažné), ani príliš studené, pretože by kvasnice nevykysli.

Čo robiť, aby kysnuté cesto vykyslo? Babičkina rada: Pozor na ruky

Ukázalo sa, že za to, či kysnuté cesto vykysne takmer až po strop, je zodpovedné niečo iné. Súvisí to aj s teplotou, hoci nie s prísadami, ktoré pridávate do pečiva. Babičky a iné skúsené gazdinky už roky hovoria, že ruky, ktorými miesite cesto, by mali byť teplé. Studené ruky budú mať zlý vplyv na droždie, ktoré bude múku slabšie ťahať. Všetko teda závisí od toho rozmarného droždia a od toho, aká teplota mu vyhovuje. 

Tu je najjednoduchší recept na kysnuté cesto. S ním by malo ísť všetko hladko, aj keď sa samozrejme môže stať, že droždie opäť nebude chcieť spolupracovať. Nenechajte sa odradiť a skúste to znova, pretože prax predsa robí majstra.

škoricové slimáky_kysnuté cesto_koláče
Škoricové slimáky
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Kysnuté cesto. Najjednoduchší recept

Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej hladkej múky,
  • 250 ml vlažného mlieka,
  • 50 g čerstvého droždia,
  • 200 g masla,
  • 2 vajcia,
  • 4 žĺtky,
  • 5 lyžíc cukru,
  • voliteľné obľúbené prísady, napr. hrozienka.

Postup prípravy:

Aby kysnuté cesto pekne vykyslo, je potrebné pripraviť kvások. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme dve polievkové lyžice cukru, tri polievkové lyžice múky a zalejeme vlažným mliekom. Premiešajte a odložte na niekoľko minút, aby droždie malo čas začať pracovať.

Na miernom ohni rozpustite maslo. Dávajte pozor, aby sa nepripálilo. V samostatnej miske vyšľahajte žĺtky so zvyšným cukrom. Mala by vzniknúť ľahká a nadýchaná hmota.

Vezmite si ďalšiu misu a preosejte do nej múku. Potom pridajte vykysnutý kvások, celé vajcia a vyšľahanú zmes. Vypracujte cesto (nezabudnite si v tejto fáze udržiavať ruky v teple). Medzitým do cesta nalejte vychladnuté maslo z hrnca. Kysnuté cesto by sa vám malo začať odlepovať od rúk. Prehnetieme ho, aby sme odstránili vzduchové bubliny, a misu s cestom prikryjeme utierkou. Odstavte na teplé miesto, aby cesto hodinu kyslo.

Po uplynutí tejto doby ho opäť premiesime a ak používame prídavky, primiešame ich v tejto fáze. Plech vyložte papierom na pečenie a vložte doň kysnuté cesto. Prikryte ho, kým sa rúra ešte predhreje na 180 °C. Keď je cesto pripravené, vložte ho dovnútra a pečte jednu hodinu. Po upečení a vychladnutí môžete kysnutý koláč poliať polevou alebo posypať práškovým cukrom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Cesto na pizzu – recept, ktorý vždy vyjde. Použite správnu múku a bude jemné a tenké

Chcete zmraziť kysnuté cesto? Toto sú veci, ktoré musíte mať na pamäti, aby bolo vhodné na konzumáciu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Má žĺtok po uvarení modrastý okraj? Nie je to chyba výrobcu, ale vaša. Jedna malá chyba

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Vajíčka vložíte do hrnca s vodou, niekoľko minút ich povaríte, olúpete a čaká vás prekvapenie. Okolo žĺtka…

Stačí vypiť pohár denne. Nápoj pomáha zmierniť bolesť kĺbov a chráni tepny

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Parsha). Nepotrebujete drahé doplnky ani lekárske predpisy. Pravidelné pitie tohto jednoduchého nápoja môže pomôcť vašim kĺbom, znížiť tlak, ochrániť…

Konzumácia tohto ovocia nám môže priniesť niekoľko rokov života navyše. Vyplýva to z výskumu

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Collin Quinn Lomax). Chcete sa dožiť vyššieho veku a pritom si pochutnať? Nemusíte hľadať zázračné elixíry. Najnovšie výskumy ukazujú,…

Rýchly orechový koláč bez pečenia na Veľkú noc. Záchrana života na poslednú chvíľu, ak nestíhate!

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Candice Bell). Ak hľadáte chutný nepečený veľkonočný koláč, určite vyskúšajte orechový dezert s pudingovou zmesou a sušienkovým základom. Koláč…

Pite, ak plánujete jesť viac. Zlepšite trávenie, vyhnite sa nadúvaniu

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Inspiration GP). Pocit plnosti, kŕče, nadúvanie či pichanie v bruchu po jedle – poznáme to všetci. Stačí ťažšie jedlo,…

Auto Trendy

Subaru predstavuje prvý airbag pre cyklistov na svete!

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Cyklisti patria k najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky. Japonská automobilka Subaru však prichádza s prelomovou inováciou – prvým airbagom na svete, ktorý je špeciálne navrhnutý na…

Najväčšia chyba pri umývaní auta: Robíte ju aj vy?

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Umývanie auta je pre mnohých vodičov neoddeliteľnou súčasťou jarnej údržby. Bezkontaktné umyvárne ponúkajú pohodlný a rýchly spôsob, ako sa zbaviť nečistôt. Avšak nesprávny postup môže…

Nový elektromobil prekonáva očakávania s benzínovým motorom ako generátorom!

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Mazda prichádza s niečím nečakaným. Jej nový elektromobil EZ-60 dokazuje, že inovácie nemajú hraníc. Tentokrát prekvapila kombináciou elektrického pohonu a benzínového motora. Ako to vlastne…

Ostrov, ktorý mení národnosť každých šesť mesiacov: Bizarný príbeh hranice, kde raz ste Španiel a potom Francúz

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte ako občan Španielska, no o pár mesiacov sa stanete Francúzom – bez toho, aby ste sa čo i len…

Dôchodcovia ako kľúč k úspechu: Čína odpovedá na Trumpove clá originálne

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čína našla inovatívny spôsob, ako čeliť ekonomickému tlaku zo strany USA. Vláda sa rozhodla staviť na „striebornú ekonomiku“ a sústrediť sa na seniorov, ktorí môžu…

Kráľovské šachy pre kráľovské duše: Rolls-Royce redefinuje luxus

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Rolls-Royce opäť posúva hranice luxusu – tentokrát však nie na štyroch kolesách, ale na šachovnici. Nový exkluzívny šachový set prináša precízny dizajn, špičkové materiály a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov