Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti,

To je niečo, čo sa nedá predstierať. Toto sú vlastnosti skutočne inteligentných ľudí

9.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sergey Nivens). Inteligencia je niečo, čo mnohí majú, ale ešte viac ľudí sa ju snaží predstierať. Niektoré vlastnosti sa však jednoducho nedajú predstierať. Ako...

9.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sergey Nivens).

Inteligencia je niečo, čo mnohí majú, ale ešte viac ľudí sa ju snaží predstierať. Niektoré vlastnosti sa však jednoducho nedajú predstierať. Ako spoznáte, či máte do činenia so skutočne inteligentným človekom, alebo s takzvanou zafarbenou líškou? Existujú na to psychologické spôsoby.

Inteligencia je niečo, čo mnohí majú, ale ešte viac ľudí sa ju snaží predstierať.
Foto: shutterstock/Sergey Nivens

Keď v psychológii hovoríme o inteligencii, dostávame sa do akejsi čiernej diery, kde sa tiene zamieňajú za skutočné objekty. Keď sa pokúšame definovať inteligenciu, existuje určitá zhoda v názore, že inteligentní ľudia sú dobrí v riešení problémov, navrhovaní nových myšlienok a hľadaní nových perspektív.

Moderná psychológia tiež podporuje myšlienku rôznych typov inteligencie, namiesto toho, aby sa jednoducho hovorilo o inteligencii. Vďaka tomuto (relatívne novému) chápaniu sa môžeme zhodnúť na tom, že Einstein, Mozart aj Štefan Banič boli inteligentní. Ba čo viac – môžeme to povedať bez potreby testov, pretože ich úspechy, majstrovské diela a objavy sú dostatočným dôkazom ich schopností.

Inteligencia je podporovaná ďalšími schopnosťami, ako je úsilie, pamäť a tvorivosť.

Inteligencia a DNA

Mnohí vedci sa domnievajú, že inteligencia má silnú genetickú zložku. Nezabúdajte však, že naša DNA nám dáva mnohé z kariet, ktoré potrebujeme v živote, ale nie všetky. Viac môžeme získať z prostredia, v ktorom žijeme, najmä v prvých rokoch života, keď je plasticita mozgu na najvyššej úrovni. V tomto štádiu mozog len vytvára základy budúcich štruktúr, najmä tých, ktoré súvisia so sociálnym správaním.

Stretli ste sa niekedy v spoločnosti s človekom, ktorý sa snaží za každú cenu dokázať svoju inteligenciu? Takýto človek používa „ťažké“ slová, hovorí o zložitých veciach alebo sa snaží predviesť nejaké odborné znalosti, ale vy hneď vycítite, že niečo nie je v poriadku. Ako v seriáli Priatelia, keď sa Joey dozvedel všetko o ďalších umeleckých dielach v MOMA, aby zapôsobil na dievča s profesorským titulom, ale bohužiaľ v múzeu išli nesprávnou cestou, takže nehovoril o tom, čo visí na stenách.

Skutočná inteligencia nie je schopnosť naučiť sa niečo naspamäť. Nemožno ju predstierať. Tu je niekoľko vedecky dokázaných ukazovateľov, ktoré korelujú s vyššou ako priemernou inteligenciou. Skontrolujte.

Deväť vlastností svedčiacich o inteligencii

1. Kontrola času

Švédsky výskumný tím zistil, že ľudia, ktorí dokážu kontrolovať čas, dosahujú lepšie výsledky v inteligenčných testoch. Vedci predpokladajú, že to môže súvisieť s tým, že čas je dôležitý v mozgových procesoch zodpovedných za riešenie problémov a racionálne myslenie.

Švédsky výskumný tím zistil, že ľudia, ktorí dokážu kontrolovať čas, dosahujú lepšie výsledky v inteligenčných testoch
Foto: shutterstock/G-Stock Studio

2. Empatia

Kľúčovým prvkom emocionálnej inteligencie je schopnosť empatie a schopnosť zaujať iný pohľad ako vlastný. A hoci schopnosť uznať a pochopiť vlastné emócie je pre emocionálnu inteligenciu dôležitá, schopnosť vžiť sa do situácie druhého a pochopiť ho je tu základnou vlastnosťou.

3. Schopnosť byť sám so sebou

Mnohí ľudia považujú tých, ktorí sú radi sami, za čudákov, samotárov, outsiderov. Štúdia z roku 2016 pritom zistila, že ľudia s vyššou ako priemernou inteligenciou sú radi sami a menej často sa cítia dobre na spoločenských stretnutiach, najmä na častých a veľkých zhromaždeniach. Ide o črtu ľudí s introvertnou osobnosťou.

4. Nočný životný štýl

Štúdia na viac ako 20 000 ľuďoch zistila silnú súvislosť medzi ponocovaním a inteligenciou. Podľa štúdie je vaše IQ tým vyššie, čím neskôr v noci ste počas dňa aktívni. V štúdii sa uvádza, že „ľudia s vyššou ako priemernou inteligenciou majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú lepšie fungovať v noci“.

5. Všetko spochybňovať

Inteligentní ľudia nás neberú za slovo. Sophie von Stum z Edinburskej univerzity, autorka štúdie „The Hungry Mind: Intellectual Curiosity Is the Third Pillar of Academic Performance“ (Hladná myseľ: Intelektuálna zvedavosť je tretím pilierom akademickej výkonnosti), hovorí, že inteligentný človek, ak ho niečo zaujíma, bude to skúmať na vlastnú päsť – prečíta si dostupné publikácie, porozpráva sa s odborníkom. Zvedaví ľudia majú najväčší potenciál rastu. Inteligentní ľudia vedia, že nevedia všetko. Áno, áno, sokratovské „viem, že nič neviem“ je to, o čo tu ide. Je to aj situácia zahŕňajúca zvedavosť. Ak chceme byť takýmto človekom, neustále sa učiť a rásť, nemôžeme si osvojiť postoj: „Viem všetko, zjedol som všetok svoj mozog„. Inteligentný človek je otvorený novým poznatkom. Kladie si otázky. Pochybuje.

6. Znepokojenie

Štúdia z roku 2011 zistila, že ľudia s vysokým IQ si robia starosti častejšie a oveľa dlhšie ako ostatní. Je to spôsobené tým, že ľudia s vyššou ako priemernou inteligenciou dobre rozumejú potenciálnym rizikám a záleží im na tom, aby boli na ne pripravení. Zároveň majú tendenciu dramatizovať a vymýšľať si prakticky nereálne čierne scenáre. Rozporuplné, ale pravdivé. Mimoriadne cenná je aj schopnosť pozrieť sa na situáciu v takzvanom veľkom obraze. Inteligentní ľudia skôr podľahnú existenčným problémom. Rozpletajú, rozkladajú situácie na jednotlivé faktory. V dôsledku toho sú pripravení na každú eventualitu.

7. Flexibilita

Inteligentní ľudia chápu, že na to, aby ste dobre prešli životom, sa musíte prispôsobiť, byť flexibilní. Tak ako sa mení naše telo, musí sa meniť aj náš pohľad. Inak to pre nás môže byť ťažké. Tvrdohlaví ľudia to vôbec nemajú ľahké. Prispôsobivosť je individuálna vlastnosť a kľúčový prvok inteligencie. Je to schopnosť prispôsobiť sa novým situáciám a meniacim sa udalostiam. Inteligentní ľudia to dokážu. Zamyslite sa, aká užitočná sa táto vlastnosť stáva, keď napríklad šoférujeme auto.

8. Sebaovládanie

Inteligentní ľudia sú vysoko disciplinovaní a schopní sebaregulácie pri riadení emócií, impulzov a správania. Sebaovládanie je znakom ľudskej zrelosti a u inteligentných ľudí je vlastnosť sebaovládania bežná. Ľudia s vysokou inteligenciou majú ďaleko od impulzívnosti; bez ohľadu na mieru nepríjemných pocitov dokážu zostať pokojní a problémy riešiť sústredene a racionálne. Tento zmysel pre sebakontrolu u vysoko inteligentných ľudí ich zároveň robí vysoko odolnými voči utrpeniu. V štúdii z roku 2009 si účastníci mali vybrať medzi dvoma finančnými odmenami. Mohli sa rozhodnúť pre menšiu výplatu hneď, alebo počkať na väčšiu o nejaký čas neskôr. Tí, ktorí si vybrali druhú možnosť, mali vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať vyššie IQ.

Inteligentní ľudia sú vysoko disciplinovaní a schopní sebaregulácie pri riadení emócií, impulzov a správania. Sebaovládanie je znakom ľudskej zrelosti a u inteligentných ľudí je vlastnosť sebaovládania bežná.
Foto: pexels/Andrea Piacquadio

9. Prokrastinácia

Inteligentní ľudia majú tendenciu veci odkladať. Nie je to lenivosť, je to schopnosť určiť si priority a posúdiť svoje možnosti a je to vlastnosť kreatívnych ľudí.

Inteligentní ľudia majú tendenciu pozitívne hodnotiť rôzne aspekty svojho života vrátane osobného, spoločenského a pracovného života. Vyznačujú sa otvorenosťou voči učeniu, spätnej väzbe a kritike. Sú schopní tvrdo pracovať. Vyznačujú sa pozitívnym prístupom ku všetkým výzvam, ktoré im život prináša.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Umelá inteligencia prešla IQ testami. Výsledky sú šokujúce

Tento typ inteligencie sa vekom znižuje. Čo je fluidná inteligencia?


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

11 vlastností, podľa ktorých spoznáte génia. Ktoré z nich máte?

22.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vadym Pastukh). Podľa slovníkovej definície je génius človek, ktorý je mimoriadne talentovaný, niekto, kto nadobudol najvyšší stupeň nejakej zručnosti.…

Kam vyhodiť jednorazové e-cigarety? Budete prekvapení. Rozhodujúci je jeden detail

21.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Čoraz viac ľudí prestáva fajčiť bežné cigarety a prechádza na jednorazové e-cigarety. Akonáhle sa kvapalina spotrebuje, nie je…

Počas rozhovoru venujte pozornosť týmto znakom. Naznačujú nadpriemernú inteligenciu

15.9.2024 redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu). Aj v obyčajnom rozhovore dokážeme rozpoznať, či je náš partner nadpriemerne inteligentný, alebo naopak. Stačí vedieť, na…

Získaju „tehličky“ bez jediného brušáku. Príde tento trend aj na Slovensko? Muži sa zverili do rúk chirurgov

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Atstock Productions). Je možné získať "tehličky" pomocou plastickej chirurgie? Hoci estetická medicína bola donedávna doménou žien, jej služby využíva…

Čo ľudia pred smrťou najviac ľutujú? Pracovník hospicu vymenoval 9 vecí

12.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chinnapong). Grace Bluerocková pracovala šesť rokov v hospici. Počas tohto obdobia mnohokrát sedela pri lôžku umierajúcich ľudí, ktorí sa…

Auto Trendy

Pozrite si toto športové auto Dacia - absurdné alebo cool?

24.9.2024 Redakcia Auto trendy - Bolo by to najväčšie prekvapenie v automobilovom sektore za posledné roky. Vždy, keď sme hovorili o inom variante modelu Dacia, prejavili ste veľký záujem. Mám…

Kamery s umelou inteligenciou zaznamenali 109 detí bez bezpečnostných pásov

24.9.2024 Redakcia Auto trendy - Vysoká pokuta je tu najmenším rizikom. Devonská a cornwallská polícia vidí červenú - a nielen na semaforoch. Policajný zbor odhalil, že jeho kamery poháňané umelou…

Najobľúbenejšie auto v Európe.

24.9.2024 Redakcia Auto trendy - Titul najobľúbenejšieho auta v Európe v auguste získala už po šiesty raz v tomto roku Dacia Sandero. Tento cenovo dostupný model je zároveň najobľúbenejším modelom…

Mercedes oslavuje úspech vo Formule 1 špeciálnou edíciou AMG GT 63 Pro

23.9.2024 Redakcia Auto trendy - Pri príležitosti Veľkej ceny Singapuru oslavuje Mercedes-Benz spolu so svojím partnerom Petronas úspech vo Formule 1. V rámci tohto podujatia nemecký výrobca predstavuje limitovanú edíciu…

Spoločnosť Stellantis podniká kroky, aby sa vyhla situácii, v ktorej sa ocitol Volkswagen. Skupina nechce zatvoriť továrne

23.9.2024 Redakcia Auto trendy - Skupina Stellantis sa chce vyhnúť zatváraniu závodov, ako to oznámila spoločnosť Volkswagen. Aké opatrenia spoločnosť prijíma?

Mýtus alebo pravda: Musíte mať od novembra prezuté zimné pneumatiky? Odpoveď nájdete v cestných predpisoch

23.9.2024 Redakcia Auto trendy - Mali by byť od novembra všetky autá vybavené zimnými pneumatikami bez ohľadu na to, po akom type cesty budú jazdiť? Mnohí vodiči nevedia, či ide…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov