8.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Veselova).
Šunka na Veľkú noc v roku 2024 bude na prvom mieste programu. Ktoré recepty budú fungovať a dodajú vašim veľkonočným oslavám úplne novú chuť? Ponáhľame sa s odpoveďou. V tomto článku nájdete recepty na chutnú sviatočnú pečenú šunku.
Veľkonočná šunka – pozrite sa, ako si ju môžete pripraviť. Ktorá šunka bude na Veľkú noc najlepšia?
Ktorá šunka bude dobrá na Veľkú noc? Vo vašom veľkonočnom menu by nemala chýbať správne pripravená šunka. Nižšie uvádzame prvý recept na šunku v horčicovej marináde. Chuťovo výrazná a na prípravu jednoduchá šunka prekvapí každého. Dôležité: Šunka sa musí marinovať 10 až 12 hodín. Berte to do úvahy pri príprave.
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej šunky
- 3-4 jablká
- 1-2 lyžice masla
- med na potretie
Ingrediencie na marinádu:
- 2-3 lyžice horčice
- 2-3 PL medu
- 1 PL sójovej omáčky
- soľ, korenie – podľa chuti
- 1-2 jablká
Príprava:
- Ošúpeme a nastrúhame 1-2 jablká.
- Zmiešajte ich so surovinami na marinádu.
- Dochutíme a premiešame.
- Mäso dôkladne opláchnite, osušte a potrite marinádou. Uložíme do vzduchotesnej nádoby. Nechajte v marináde 10 až 12 hodín.
- Šunku položte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Potom šunku pečte 60 minút pri teplote 190 °C.
- Pripravte si žiaruvzdornú misu. Vymažte ju maslom. Jablká umyte a nakrájajte na kúsky.
- Do misky vložte upečenú šunku. Potrite ju medom a pridajte jablká. Vložte do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Pečte 30 minút.
Rôzne druhy šunky na Veľkú noc – šunka s brusnicami
Šunka s brusnicami je jedlo, ktoré si na Veľkú noc nesmiete nechať ujsť. Môže sa podávať teplá aj studená. Šunka sa rozplýva v ústach. Presvedčte sa sami, aká je vynikajúca. Tu je jednoduchý recept na chutnú šunku na Veľkú noc:
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej šunky
- soľ, korenie, sušený tymián, sladká paprika
- niekoľko vetvičiek čerstvého tymiánu
- sušené brusnice
- olej
Príprava:
- Mäso potrite koreninami. Jemne pokvapkajte olejom.
- Vložte do chladničky na 2 – 3 hodiny.
- Potom mäso vložte do vrecka na pečenie. Pridáme brusnice. Uzavrite.
- Položte na plech na pečenie.
- Vložte do predhriatej rúry. Nastavte na 200 stupňov.
- Pečte jednu hodinu.
- Po upečení nakrájajte na plátky. Prelejte vzniknutou omáčkou.
- Prípadne posypte čerstvým tymianom.
Veľkonočná šunka – tento typ šunky oslní aj tých najnáročnejších
Veľkonočná šunka s broskyňami nemá konkurenciu. Kombinácia škorice, medu a ovocia dodá pečenému mäsu zaujímavú príchuť. Prejdime k spôsobu jej prípravy. Tu je jednoduchý recept na vynikajúcu šunku na sviatky alebo nedeľný obed:
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej šunky
- 10 broskýň
- soľ, korenie
- niekoľko lyžíc medu
- škorica
- olej
- 1 citrón
- pol šálky vody
Príprava:
- Mäso nakrájajte na plátky. Osolíme a okoreníme. Mierne opečieme na oleji na panvici.
- Rúru predhrejte na 170 stupňov.
- Mäso vložte do rúry.
- Pripravte ovocie. Broskyne ošúpeme. Nakrájajte ich na kocky.
- Vodu dajte do hrnca. Pridajte ovocie. Pridajte med a citrónovú šťavu. Dochuťte škoricou. Všetko povarte.
- Do mäsa nalejte pripravenú broskyňovú omáčku.
- Pečieme pri 170 stupňoch 40-50 minút.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšia večera, akú som kedy jedla. Vďaka tomuto triku je mäso neskutočne šťavnaté a chutné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.