10.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Myriams-Fotos).
Niet pochýb o tom, že vajcia, ak sa konzumujú v primeranom množstve, sú mimoriadne zdravým produktom. V akej forme je najlepšie ich konzumovať, aby nestratili svoju výživovú hodnotu? Vysvetlíme, či je lepšie jesť ich uvarené na mäkko, natvrdo alebo miešané?
Vajíčka sú základom stravy Slovákov, ale mnohí ľudia nevedia, v akej forme by ich mali konzumovať, aby boli zdravé. Ukazuje sa, že spôsob prípravy má veľký význam. Čo si vybrať – vajcia uvarené na mäkko, na tvrdo alebo vyprážané?
Sú vajcia zdravé? Odborník vysvetľuje, koľko vajec týždenne môžeme zjesť
Vajcia obsahujú veľa vitamínov vrátane vitamínov A, D, E a K a vitamínov skupiny B. Sú zdrojom železa, horčíka a draslíka, ako aj antioxidantov, luteínu a lecitínu. Predpokladá sa, že jedno vajce má približne 80 kalórií, takže sa môže konzumovať pri diéte. Treba mať na pamäti, že spôsob jeho varenia alebo prípravy ovplyvňuje celkovú výživovú hodnotu. Veľa sa hovorí o tom, že vajcia sa nemajú jesť v nadmernom množstve, pretože vedú k vysokej hladine cholesterolu. Koľko je na tom pravdy? – Hoci nedávny výskum stále neposkytuje jednoznačnú odpoveď, je nepravdepodobné, že by priemerný zdravý človek trpel konzumáciou až siedmich vajec týždenne, vysvetľuje Howard LeWine z Harvard Men’s Health Watch.
V akej forme sú vajcia najzdravšie? Miešané, na mäkko alebo na tvrdo uvarené vajcia? Ktoré si vybrať?
Zdá sa, že jednou z najzdravších foriem konzumácie vajec je jesť ich surové bez tepelnej úpravy. Nie je to celkom pravda. – Z hľadiska obsahu výživových látok nemajú surové vajcia žiadnu výhodu oproti vareným vajciam, najmä v porovnaní s vajcami uvarenými na mäkko „Ako jesť vajcia, aby ste mali čo najviac zdravia„. Vajíčka najčastejšie konzumujeme vo forme miešaných vajec alebo uvarených na mäkko a natvrdo. Ktorá forma je najlepšia? Miešané vajíčka nie sú zlý nápad, ale za predpokladu, že ich budeme jesť ľahko miešané. – Príliš dlhé vyprážanie miešaných vajec spôsobí oxidáciu cholesterolu obsiahnutého vo vajciach na škodlivú, aterosklerotickú formu.
Vajcia uvarené natvrdo často vedú k bolestiam žalúdka a nadúvaniu, navyše lecitín, ktorý obsahujú, je poškodený. Vajcia varené dlhšie ako 7 minút strácajú 50 % svojej výživovej hodnoty. – Vajcia uvarené na mäkko sú ľahšie stráviteľné. Najlepšie sú vajcia, v ktorých je bielkovina mierne zrazená,“.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Obalte v ňom vajcia a dôkladne ich opečte. Keď ich položíte na stôl, všetci sa na ne vrhnú
Žiadne vajcia? Žiadny problém! Tu je návod, čím ich nahradiť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.