10.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe ().
Sú skvelé ako príloha k chlebu a sladkému pečivu. Výborne chutia v šalátoch a zeleninových jedlách, ako aj v mäsových pokrmoch. Dobre sa hodia do ovsenej kaše, nahrádzajú nezdravé pochutiny a pasta z nich je skvelou náhradou masla. Slnečnicové semienka sú bohaté na vitamíny, obsahujú veľa bielkovín a sú dobrým zdrojom vlákniny. Stojí za to zaradiť ich do svojho jedálnička, pretože prinášajú telu mnoho výhod. Zistite, aké vlastnosti sa im pripisujú a ako si vyrobiť pastu zo slnečnicových semienok.

Foto: shutterstock/TatyanaMago
Slnečnicové semienka – čo obsahujú?
Slnečnicové semienka obsahujú mnoho cenných živín pre správne fungovanie organizmu. Predovšetkým sú bohatým zdrojom vitamínu E – tri polievkové lyžice slnečnicových semienok stačia na pokrytie dennej potreby tohto vitamínu u dospelého človeka. Poskytujú aj vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej, niacínu a vitamínu B6, ako aj vitamín C. Obsahujú tiež draslík, železo, horčík a vápnik.
Slnečnicové semienka obsahujú aj veľké množstvo bielkovín, významné množstvo vlákniny a zdraviu prospešných tukov. Okrem toho poskytujú telu rastlinné zlúčeniny, ako sú flavonoidy a fenolové kyseliny, ktoré sú silnými antioxidantmi.
100 g slnečnicových semienok má 584 kcal.
Ktoré slnečnicové semienka sú najzdravšie?
Slnečnicové semienka sa dajú kúpiť prakticky v každom obchode s potravinami. Slnečnicové semienka sú k dispozícii lúpané alebo nelúpané, surové, pražené, solené aj nesolené. Najlepšie je vyberať si semená, ktoré sú ekologicky pestované, bez použitia pesticídov alebo iných škodlivých látok. A tie v nespracovanej forme. Pred konzumáciou nelúpaných jadier je potrebné najskôr odstrániť škrupinu.

Foto: shutterstock/New Africa
Vlastnosti slnečnicových semienok
Nie je možné vymenovať všetky výhody konzumácie slnečnicových semienok. Je ich pomerne veľa. Poukážeme na tie najdôležitejšie.
Slnečnicové semienka prirodzene posilňujú imunitu, a to okrem iného vďaka prítomnosti vitamínu E, zinku a selénu. Vitamín E je silný antioxidant, zabraňuje ničeniu zdravých buniek voľnými radikálmi a okrem iného zabezpečuje vyššiu odolnosť voči prechladnutiu. Zinok podmieňuje správnu funkciu imunitného systému a má protizápalový účinok a selén je súčasťou antioxidačných enzýmových systémov, ktoré znižujú škodlivé účinky voľných radikálov. Prítomnosť silných antioxidantov znižuje aj riziko vzniku rakoviny.
Konzumácia slnečnicových semienok má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu – zložky v nich obsiahnuté znižujú koncentráciu „zlého“ cholesterolu a krvný tlak, čím pomáhajú znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Okrem toho sa odporúčajú ľuďom s cukrovkou 2. typu (majú nízky glykemický index). Výsledky štúdie ukázali, že denná konzumácia 30 g slnečnicových semienok znižuje koncentráciu glukózy v krvi približne o 10 %.
Chrumkanie slnečnicových semienok pozitívne ovplyvní aj činnosť mozgu, vzhľad pokožky alebo proces chudnutia.

Foto: shutterstock/Eva Gruendemann
Pri konzumácii slnečnicových semienok je dôležité zachovať striedmosť. Je tiež dôležité si uvedomiť, že slnečnicové semienka sú silným alergénom.
Pasta zo slnečnicových semienok – nahradí maslo
Slnečnicová pasta je skvelou nátierkou na chlieb. Nahradí arašidové maslo, maslo a tvaroh. Dobre sa hodí aj ako dip alebo poleva na omáčky. Je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín, zdravých tukov, vitamínu E (vitamín mladosti), horčíka (na podporu mozgových funkcií a zmiernenie emocionálneho napätia) a draslíka (nevyhnutný pre správnu činnosť srdca).
Ako vyrobiť pastu zo slnečnicových semiačok?
Výroba pasty zo slnečnicových semien nie je zložitá a nevyžaduje si veľa práce. Potrebujete len niekoľko ingrediencií, hoci recept môžete vždy obmieňať svojimi obľúbenými prísadami.
Ingrediencie na slnečnicovú pastu:
- 1,5 šálky slnečnicových semien namočených cez noc v studenej vode,
- 5 lyžíc rastlinného oleja,
- soľ a korenie (podľa chuti).
Môžete pridať napríklad sušené paradajky, cesnak, petržlenovú vňať alebo údenú papriku či paradajkový pretlak.

Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko
Slnečnicové semienka scedíte. Do misky, v ktorej budete pastu mixovať (môžete použiť mixér), vložte všetky prísady a rozmixujte ich na hladkú pastu. V prípade potreby dochuťte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchly chlieb, ktorý je najlepší na ráno. Táto prísada mu len pridáva na chuti
Vezmite slnečnicové semienka a prihoďte ich na zamiokulkas. Rýchlo si všimnete jednu zmenu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.