11.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/dashtik).
Slovenská kuchyňa je neodmysliteľne spojená so zemiakmi. Na večeru ich pripravujeme v mnohých podobách a s rôznymi prísadami. Ukazuje sa, že spôsob, akým ich už roky vieme pripravovať, t. j. varenie, sa dá zaujímavým spôsobom upraviť v prospech nášho zdravia.
Zemiaky sú bohatým zdrojom škrobu, ktorý dodáva telu energiu potrebnú na správne fungovanie. Sú tiež vynikajúcim zdrojom vitamínov, ako je vitamín C a vitamíny skupiny B, ktoré podporujú imunitný systém a metabolizmus. Okrem toho obsahujú významné množstvo draslíka, ktorý reguluje krvný tlak a podporuje fungovanie nervového systému. Konzumácia varených zemiakov obohacuje stravu o vlákninu, ktorá má priaznivý vplyv na trávenie a reguláciu hladiny cholesterolu v krvi. Preto sa ich oplatí variť tak, aby boli čo najzdravšie a pridávanie soli nám často skrížilo plány.
Vplyv soli na ľudský organizmus: prečo nám nadbytok škodí? Oplatí sa ju nahradiť iným korením
Soľ je hlavným zdrojom sodíka, ktorý je nevyhnutnou zložkou pre správne fungovanie organizmu. Nadbytok soli však škodí zdraviu.
Podľa odporúčaní WHO a vedeckých spoločností, ako aj výživových noriem Národného potravinového programu by príjem soli (chloridu sodného) nemal prekročiť 5 – 6 g/deň (1 čajová lyžička). Na Slovensku príjem soli dvojnásobne prekračuje odporúčané normy.
Nadbytok môže viesť k zvýšeniu krvného tlaku, čo zvyšuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice, ale aj mnohých ďalších chorôb. Preto je vhodné namiesto soli pri varení zeleniny siahnuť po zaujímavých a zdravých koreninách, ktoré dodajú jedlám jedinečnú chuť.
Môžete variť zemiaky bez soli? Odteraz pridávajte bylinné prísady
Ak obmedzujete príjem soli alebo sa obávate presolených zemiakov, existuje mnoho alternatívnych spôsobov, ako im dodať jedinečnú chuť a vôňu. Môžete ich uvariť v aromatickom bylinkovom vývare, ktorý im dodá výraznú chuť aj bez pridania soli.
Ak chcete pripraviť zemiaky v bylinkovom vývare, jednoducho vložte ošúpané a rovnomerne nakrájané zemiaky do hrnca, zalejte ich vodou a pridajte niekoľko aromatických prísad. Môžete použiť bobkový list, rozmarín, nové korenie a vetvičku čerstvého kôpru.
Ako správne uvariť zemiaky v šupke? Nepotrebujete soľ
Odteraz sa pri varení večere rozhodnite pre takzvané zemiaky v šupke. Ich varenie vcelku, bez šúpania, môže byť prospešné z viacerých dôvodov. Po prvé, šupka tejto zeleniny je bohatá na živiny, ako je vláknina, vitamíny a minerály, preto sa ju oplatí zachovať. Po druhé, varenie zemiakov v šupke pomáha zachovať viac chuti a živín v zelenine a tiež ju chráni pred rozvarením. Pokrm tak zostane chutný a zdravý aj bez dodatočnej kuchynskej soli.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zemiaky som prestala variť vo vode. Našla som chutnejší spôsob. Rodina je do nich blázon
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.