11.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pereslavtseva Katerina).
Skúsení záhradníci nie sú vždy ochotní podeliť sa o tajné metódy, ktoré používajú pri každodennej starostlivosti o rastliny. S trochou vytrvalosti sa nám podarilo dostať k tajnej zložke, ktorá zabezpečuje zdravý rast a bujnú úrodu. Ukázalo sa, že celé tajomstvo je v droždí. Áno, v tom istom, ktoré používame na cesto. Ako ho použiť na prípravu domácej výživy?
Vlastnosti droždia pri pestovaní rastlín
Výhody potravinárskeho droždia poznali už v staroveku, kde tvorili základ regeneračného nápoja. V súčasnosti sa používajú najmä v pekárenskom priemysle. Kocka čerstvého droždia je nevyhnutná v procese kysnutia pružného a plnohodnotného kysnutého cesta. Ženy ho s obľubou používajú aj na prípravu masiek na tvár alebo vlasy.
Záhradníci si tiež uvedomili vlastnosti kvasiniek a zaviedli ich do bežnej starostlivosti o rastliny. Ako kvasinky pôsobia na rastliny? V prvom rade účinne stimulujú správny vývoj silného koreňového systému. V dôsledku toho sa to prejavuje v oveľa zdravších a bujnejších plodinách. Hovoríme hlavne o pekárskych kvasniciach, ktoré sú bohaté na minerály a komplexy vitamínov. Čo nájdeme v ich zložení? Venujme im osobitnú pozornosť:
- vitamíny skupiny B,
- vitamín E,
- zinok,
- chróm,
- fosfor,
- jód,
- horčík,
- sodík,
- vápnik,
- železo.
Ktoré druhy uprednostňujú zalievanie kvasinkami?
Čerstvé droždie sa používa predovšetkým v domácej kuchyni. Je základom pre mäkké buchty, aromatické koláče alebo slané občerstvenie. Stojí za to vedieť, že výrobok možno úspešne použiť aj na výživu mierne chradnúcich izbových alebo záhradných rastlín.
Odvar na báze kvasiniek podporuje rast pozitívnych pôdnych mikroorganizmov a potláča šírenie nebezpečných patogénnych húb. Pre ktoré rastliny môžeme použiť kvasnicové krmivo? Kvetinári poukazujú predovšetkým na:
- orchidey,
- paprade,
- lopatkovce,
- hortenzie,
- jahody,
- ríbezle,
- levandule,
- ruže.
Dva patenty na organické kvasnicové hnojivo
Na prípravu energetického balíčka na báze droždia môžeme použiť zvyšky z labužníckeho pečiva. Tým zabezpečíme, že sa nepremlčí ani neznehodnotí. Dôležité je, že táto zložka bude užitočná dvoma rôznymi spôsobmi. Čo presne potrebujeme na hnojivo na báze kvasníc? Zoznam pozostáva z:
- 100 g čerstvého pekárskeho droždia,
- 1 šálka bieleho cukru,
- 10 l filtrovanej teplej vody
Metóda I
Expresný patent na hnojivo z droždia si vyžaduje len rozdrobiť 100 g čerstvých kociek do misky a potom ich zaliať vodou. Teraz stačí všetko spolu premiešať a odložiť na teplé miesto aspoň na hodinu. Po uplynutí stanoveného času je hnojivo pripravené – nie je potrebné ho ďalej riediť.
Metóda II
Druhý spôsob si vyžaduje trpezlivosť. Začnite tým, že rozdrvíte kvasnice, nasypete ich do vedra alebo suda a posypete ich pohárom cukru. Prísady nechajte dve hodiny nepremiešané, potom ich zalejte teplou vodou a až potom môžete celú vec premiešať. Odvar sa odloží na sedem dní. Počas tejto doby stihne vykvasiť. Hotové hnojivo je potrebné pred použitím zriediť. Na tento účel pridajte jeden pohár roztoku na 10 litrov vody.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Túžite po hustých zdravých vlasoch? Využite droždie a nebudete ľutovať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.