15.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Máte veľké zásoby cesnaku a neviete, kam ho uložiť? Pozor na jedno miesto. V žiadnom prípade by tam nemal byť cesnak. Môže to mať negatívny vplyv na jeho chuť, trvanlivosť a nutričnú hodnotu.
Cesnak je jedným z najčastejšie používaných korení v slovenskej kuchyni. Dokonale zvýrazňuje chuť mäsa, polievok a mnohých jedál. Podmienka je len jedna. Musí sa dobre skladovať. Inak ho pripravíme o všetky vlastnosti.
Ako skladovať cibuľky cesnaku? Na tomto detaile záleží
Cesnak je najlepšie skladovať na suchom a vzdušnom mieste, mimo dosahu vlhkosti, slnečného žiarenia a tepla. Chladnička nie je vhodným miestom, pretože vlhkosť, ktorá sa v nej nachádza, podporuje rast plesní.
Optimálne miesto na uskladnenie cesnaku je tmavá a dobre vetraná kuchynská linka alebo špajza. Potom môže zostať čerstvý a chutiť dobre aj dva-tri mesiace.
Na čo je dobré jesť cesnak? Nájdeme v ňom samé dobroty
Cesnak je široko používaný vďaka bohatstvu rôznych látok, ktoré možno nájsť aj v jednom malom strúčiku. Medzi tieto zložky patria flavonoidové zlúčeniny, aminokyseliny, saponíny, cukry a rôzne vitamíny C, B1, B2, PP a provitamín A.
Čo robiť s veľkým množstvom cesnaku? Naučte sa zmraziť cesnak
Ak však máme veľa cesnaku a chceme ho skladovať na dlhší čas, je mrazenie dobrou voľbou. Po zomletí alebo nasekaní ho vložte do tesne uzavretej nádoby alebo zip vrecka, aby ste sa vyhli kontaktu so vzduchom. Cesnak je možné zmraziť aj vo formách na ľad. Takto uložený v mrazničke si zachováva svoje vlastnosti a chuť, takže ho možno použiť na prípravu pokrmov kedykoľvek.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vždy v túto hodinu zapínam práčku. Môj manžel tomu nemohol uveriť, keď porovnal staré a nové účty
Trik s kockami ľadu mi už mnohokrát zachránil bielizeň. Oplatí sa ho poznať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.