16.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/siamionau pavel).
Keď nás v kuchyni prepadne nuda, je dobré použiť klasické recepty, ktoré boli nejakým spôsobom pozmenené. Z tohto receptu som odstránila kyslú smotanu, čo sa ukázalo ako hit. Namiesto toho som placky poliala omáčkou, ktorá predznamenáva veselú a chutnú jar.
Osobne som veľkým fanúšikom placiek zo zemiakov a nielen z nich. Robím ich aj v mrkvovej verzii alebo vymením zemiaky za cuketu. V oboch podobách sú neskutočne chrumkavé a výborné. Okrem hlavnej ingrediencie, z ktorej sa pripravujú, rada experimentujem aj s prísadami. Podávam ich klasicky so kyslou smotanou, domácou cesnakovou alebo kôprovou omáčkou. Tento návrh však prekonáva všetky ostatné.
Zemiakové placky podľa tohto receptu sú nielen tenké, ale aj chutné a chrumkavé. Majú aj doplnok, ktorý dá zabudnúť na všetky ostatné. Hovoríme o jarnej omáčke, ktorá je vyrobená výlučne zo zeleniny. Sama som bola šokovaná, aká je chutná.
Recept na zemiakové placky s jarnou omáčkou
Ingrediencie na placky:
- 5 veľkých zemiakov,
- 2 malé cibule,
- 2,5 polievkovej lyžice pšeničnej múky,
- strúčik cesnaku,
- vajce,
- lyžica 12% smotany
- korenie,
- soľ,
- olej.
Ingrediencie na jarnú omáčku:
- 300 ml bujónu,
- 150 ml smotany na šľahanie,
- 3 mrkvy,
- 5 kusov špargle,
- malá cuketa,
- cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2 lyžice masla,
- soľ a korenie podľa chuti,
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu.
Spôsob prípravy:
- Zemiaky ošúpeme, dôkladne opláchneme a nastrúhame na veľkom strúhadle. Zopakujte to s cibuľou. Nastrúhanú zeleninu zbavte prebytočnej vody a preložte do väčšej misy.
- K surovinám pridajte preosiatu múku, vajce, smotanu a nadrobno nasekaný cesnak. Dochuťte korením a soľou a premiešajte.
- Na panvici rozohrejeme olej a lyžicou formujeme tenké placky. Smažte z oboch strán dozlatista.
- Po usmažení ich položte na tanier vystlaný papierovou utierkou. Takto sa zbavíte prebytočného tuku.
- Teraz je čas pripraviť jarnú omáčku. Očistite a nakrájajte mrkvu, špargľu, cibuľu, cuketu a cesnak na menšie kúsky. Ak chcete, môžete mrkvu a cuketu nastrúhať.
- Na panvici rozohrejte maslo na miernom ohni. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte ich asi 2-3 minúty, kým nezmäknú a nezhnednú.
- Pridajte na plátky nakrájanú mrkvu, špargľu a cuketu. Zeleninu restujte približne 5-7 minút, kým nie je mäkká.
- Zeleninu zalejte vývarom, priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte ďalších 5 minút.
- Pridajte smotanu a miešajte, kým omáčka nezhustne a všetky prísady sa nespoja. Dochuťte soľou a korením podľa vlastnej chuti.
- Hotovú omáčku podávajte so zemiakovými plackami a na ozdobu posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zemiakové placky sú chrumkavé a veľmi chutné. Stará mama do nich pridávala nezvyčajnú prísadu
Rozpadajú sa vám zemiakové placky pri vyprážaní? Pridajte túto ingredienciu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.