18.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Kinek00).
Recept na kuracie mäso na večeru je vždy dobrý nápad. Dnes vám však prezradíme, ako pripraviť kurča šťavnaté a chutné ako nikdy predtým. Jedna vec bude pri tom nevyhnutná – zahŕňa fľašu piva.
Kurča pečené na pivovej fľaši je skvelý spôsob stolovania, keď chcete svojich blízkych prekvapiť niečím naozaj výnimočným a chutným. Recept je triviálny – stačí posypať kurča korením, posadiť ho na fľašu piva a počas pečenia z času na čas mäso poliať pivom. Doplňte ho pečenými zemiakmi – nič lepšie neexistuje.
Zloženie:
- 1 celé kurča,
- niekoľko zemiakov,
- 2-3 mrkvy,
- fľaša piva,
- 4-5 strúčikov cesnaku,
- soľ, korenie, sladká a pálivá paprika, tymián, provensálske bylinky,
- trochu olivového oleja.
Takéto kurča je šťavnaté a veľmi chutné a je ideálne na podávanie pri významnejšej oslave alebo špeciálnej príležitosti. Nezabudnite však z fľaše odstrániť etiketu. Najlepšie je naliať pivo do pohára a fľašu namočiť do vriacej vody.
Pečené kurča na pivovej fľaši – ako na to
- Osušte kurča a posypte ho koreninami. Mäso potrite trochou olivového oleja a cesnakom vopred pretlačeným cez lis.
- Otvorte fľašu s pivom a odlejte si pohár – budete ho potrebovať neskôr.
- Pripravte si pekáč a vložte doň nakrájanú zeleninu. Posypte ju soľou, korením a trochou tymiánu.
- Kuracie mäso položte na vrch fľaše s pivom. Fľašu umiestnite do stredu pekáča a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
- Počas pečenia mäso každých približne 10 minút podlievajte pivom. Pečte približne jednu hodinu. Približne. 15 minút pred koncom pečenia môžete zvýšiť teplotu, aby kôrka zhnedla.
Takéto kurča je šťavnaté a veľmi chutné a je ideálne na podávanie pri významnejšej oslave alebo špeciálnej príležitosti. Nezabudnite však z fľaše odstrániť etiketu. Najlepšie je naliať pivo do pohára a fľašu namočiť do vriacej vody.
Pečené kurča na soli je mimoriadne jemné, šťavnaté a plné chuti.
Pečenie kurčaťa na fľaši zvýrazní jeho šťavnatú a zároveň aromatickú chuť. Výsledkom neobvyklej tepelnej úpravy je chrumkavá kôrka na povrchu a mäkké a jemné mäso vo vnútri.
Pečené kurča na soli je mimoriadne jemné, šťavnaté a plné chuti. Je ideálne na slávnostnú večeru pre viacero osôb. Môže sa podávať s varenými alebo pečenými zemiakmi alebo inou zeleninou. Skvelý nápad je tiež pridať výber čerstvých šalátov alebo obľúbený šalát. Zaručujeme, že rodina ho zje celý.
Dokonalé pečené kurča neexistuje? S týmto druhým receptom ho môžete pripraviť bez akýchkoľvek problémov
Na prípravu chutného kurčaťa pečeného v rúre nepotrebujete veľa ingrediencií. Potrebujete len pevný kus mäsa, veľa soli a obľúbené korenie. Dôležité je dôkladne vyčistiť sklenenú fľašu a najlepšie ju aj vypáliť. Nemali by na nej byť žiadne nálepky ani zvyšky lepidla. Keď ste kuracie mäso potreli a nabrali na fľašu, zostáva už len vložiť na ležato ho do rúry, ktorá sa o zvyšok postará za vás. Počas pečenia sa bude po dome šíriť lákavá vôňa, ktorá priláka malé aj veľké hladošov.
Zloženie:
- 1 celé kurča,
- 1 kg soli (najlepšie v kryštálikoch),
- majoránka,
- štipľavá paprika,
- údená paprika,
- korenie,
- sušený cesnak,
- korenie na kurčatá.
Okrem toho:
- 1 sklenená fľaša.
Pečené kurča na soli. Spôsob prípravy
Začnite umytím a osušením kurčaťa. V ďalšom kroku ho dôkladne potrite obľúbeným korením. Nezabudnite to urobiť zvonka aj zvnútra. Na plech alebo žiaruvzdornú misu rovnomerne nasypte a rozložte kilogram soli. Opatrne na ňu položte kurča a potom dovnútra vložte čistú sklenenú fľašu.
Plech s „plneným“ mäsom vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečte približne jeden a pol hodiny. Po uplynutí tejto doby upečené kurča vyberte, fľašu vyhoďte a vzniknuté mäso nakrájajte na menšie kúsky a podávajte so zeleninovou prílohou alebo čerstvým šalátom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pečené kurča na nový spôsob. Keď ho takto nakrájate a naplníte prílohami, vyjde vám chutne
Ako rýchlo rozmraziť kurča? S týmto jednoduchým trikom vám to nezaberie viac ako 30 minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.