17.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Piškótové cesto je nenahraditeľným základom mnohých koláčov a dezertov. Na dosiahnutie dokonalej konzistencie – jemnej, ale nie príliš suchej a nadýchanej ako obláčik – sa odporúča použiť osvedčený postup, ktorý si naše babičky odovzdávali z generácie na generáciu. V tomto recepte nie je prášok do pečiva a piškótové cesto nespadne.
Dokonale nadýchané a vykysnuté piškótové cesto je snom každého milovníka cukroviniek a gazdinky. Ukázalo sa, že tento efekt sa dá dosiahnuť aj bez použitia prášku do pečiva. Tento recept mi kedysi dávno dala moja babička. Nikdy sa mi nesfúkol a vždy vyšiel perfektný.
Ako upiecť piškótové cesto, ktoré sa nerozpadne? Je dôležité dodržiavať niekoľko pravidiel
Pri pečení piškótového cesta je potrebné dodržiavať niekoľko pravidiel, aby koláč nespadol:
- Všetky prísady na cesto by mali mať izbovú teplotu. Ideálne je vybrať vajcia z chladničky asi dve hodiny pred použitím.
- Nezabudnite vyšľahať bielkovú penu v čistej a úplne suchej miske. Zabezpečí to lepší výsledok a stabilitu peny.
- Múku preosejte do zmesi postupne a pomaly, pričom sa ju snažte jemne vmiešať stierkou. Je dôležité postupovať jemne, aby si vaječná pena zachovala svoju vzdušnú štruktúru.
- Počas pečenia koláča neotvárajte rúru, pretože náhle zmeny teploty môžu ovplyvniť kvalitu koláča.
- Hotový piškótový koláč ihneď po upečení udrite z výšky približne 60 cm o podlahu alebo o pracovnú dosku, kým je ešte vo forme. Koláč by sa mal potom odložiť do vypnutej rúry, aby vychladol.
Môžete upiecť piškótové cesto bez prášku do pečiva? Objavte trik mojej babičky
Mojou obľúbenou metódou na prípravu vlhkého a nadýchaného piškótového cesta je však použitie babičkinho triku na vytvorenie nadýchanej žĺtkovej zmesi. Namiesto toho, aby som žĺtky postupne pridávala k vyšľahaným bielkom, najprv ich vyšľahám s cukrom do nadýchanej peny. Potom túto zmes pridám do tuho vyšľahaných bielkov a jemne premiešam. Tým sa piškótový koláč ešte viac prevzdušní, čo ho po upečení urobí mimoriadne nadýchaným a zabráni jeho opadávaniu.
Recept na piškótový koláč so 6 vajcami. Vždy vyjde perfektne a nespadne
Tu je recept na obláčikovú a nadýchanú piškótu, ktorá vďaka uvedeným trikom nikdy nespadne. Potrebné ingrediencie sú:
- 6 vajec (veľkosť M),
- 130 g pšeničnej múky,
- 200 g cukru,
- 2 PL vody,
- 130 g kukuričného alebo zemiakového škrobu.
Ak chcete pripraviť piškótový koláč, najskôr vyberte vajcia z chladničky. Potom zmiešajte múku so škrobom podľa vlastného výberu a preosejte ju cez sito, aby ste sa zbavili všetkých hrudiek. Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľahajte s polovicou cukru do hustej a nadýchanej peny. V samostatnej miske vyšľahajte bielky do tuha. Postupne pridávajte zvyšný cukor a pokračujte v šľahaní, kým nie sú bielky lesklé. Bielkovú zmes po častiach pridávajte do žĺtkovej zmesi a jemne miešajte, aby ste nezničili nadýchanú konzistenciu. Teraz po častiach pridávajte múku a jemne miešajte. Medzitým pridajte aj vodu. Dno tortovej formy vyložte papierom na pečenie a utiahnite okraj. Do formy nalejte tortové cesto a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C (horný a dolný ohrev), kým nie je suché, približne pol hodiny. Po upečení zdvihnite koláč z výšky asi 60 cm na plech a nechajte ho v rúre ďalej vychladnúť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchly čokoládový koláč, ktorý zvládne aj dieťa. Chutí tak dobre, že dokáže zamotať hlavu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.