19.03.2024 Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna).
Objavte recept na najlepšie kysnuté cesto. Nielenže chutí vynikajúco, ale má aj jedno tajomstvo. Vďaka technike najlepších pekárov vykysne oveľa rýchlejšie ako z bežných receptov. Použite tento trik a nestrácajte čas.
Kysnuté cesto je klasické a všestranné cesto, ktoré je známe po celom svete. Jeho príprava je založená na použití droždia, ktoré mu dodáva charakteristickú nadýchanosť a ľahkosť, ale tento proces si vyžaduje čas. Ukazuje sa však, že sa dá skrátiť na polovicu.
Recept na najlepšie kysnuté cesto. Pekár odhaľuje trik na rýchle kysnutie
Hnetenie kysnutého cesta zvyčajne trvá približne 10 až 15 minút v závislosti od receptu a použitých surovín. Proces kysnutia cesta však môže trvať 1 až 2 hodiny alebo aj dlhšie, v závislosti od teploty okolia a množstva použitých kvasníc. Tento čas však môžeme určite skrátiť.
Aby ste si uľahčili proces kysnutia kysnutého cesta, môžete použiť bežné plastové vrecko. Dôležité je, aby bolo trochu hrubšie. Z vnútornej strany ho vymažte tenkou vrstvou olivového oleja a vložte do neho cesto. Vrecko pevne zaviažte a vložte ho do hrnca s teplou vodou s teplotou približne 35 stupňov Celzia. Nechajte ho v takomto vodnom kúpeli približne 40 minút. Pri zaväzovaní nechajte trochu miesta, aby cesto mohlo voľne zdvojnásobiť svoj objem. Pri tomto spôsobe vykysne oveľa rýchlejšie ako zvyčajne.
Pripravte nadýchaný kysnutý koláč s mrveničkou. Bude chutný
Na prípravu cesta budeme potrebovať:
- 500 g pšeničnej múky
- 25 g čerstvého droždia alebo 7 g sušeného droždia
- 250 ml teplého mlieka
- 75 g cukru
- 75 g rozpusteného masla
- 2 vajcia
- štipka soli
- kôra nastrúhaná z 1 citróna.
Ingrediencie na mrveničku sú:
- 50 g hladkej múky,
- 50 g cukru,
- 50 g studeného masla.
Dokonalý koláč s mrveničkou. Ako ho pripraviť krok za krokom? Tu sú pokyny
Na začiatku rozpustite droždie v teplom mlieku s lyžičkou cukru a nechajte ho kysnúť asi 10-15 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem. Vo veľkej mise zmiešajte múku s cukrom, soľou a citrónovou kôrou. Potom:
- Do roztoku droždia pridajte rozpustené maslo a vajcia. Všetko vlejte do múky.
- Cesto hnetieme asi 10 minút, kým nie je pružné a hladké. V prípade potreby pridajte ešte trochu múky.
- Vyššie uvedenou technikou nechajte cesto vykysnúť.
- Keď cesto vykysne, vytvarujte z neho koláč, položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte kysnúť ďalších 30 – 40 minút.
- Koláč potrieme rozšľahaným vajcom.
Pripravíme si posýpku: múku, cukor a studené maslo zmiešame a prstami roztlačíme na mrveničku. - Koláč posypeme pripravenou mrveničkou.
- Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30-35 minút, kým nie je krásne hnedý a po ľahkom poklepaní nevydáva dutý zvuk.
- Po upečení koláč vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.