18.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bartosz Luczak).
Namiesto prípravy mletého mäsa po stýkrát sa rozhodnite pre šťavnaté a chutné mäsové guľky. K mäsovým guľkám by ste mali pridať aj štedrú porciu zeleniny, ktorá pokrmu dodá chuť a šťavnatosť. Nakoniec všetko jednoducho povarte vo voňavej hustej omáčke a podávajte s obľúbenými prílohami. Táto večera sa minie v okamihu.
Mäsové guľky sú ikonickou večerou priamo z babičkinej kuchyne. Namiesto šokujúcej kultovej verzie sa však oplatí spoznať náš recept, ktorý kombinuje chudé morčacie mäso so solídnou porciou zeleniny. Toto duo skvele chutí a čo je najdôležitejšie, počas vyprážania si zachováva ideálny tvar.
Mäsové guľky so zeleninou dusené v hustej paradajkovej omáčke – perfektný recept na večeru
Ak hľadáte rýchlu večeru pre celú rodinu, mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú ideálne. Tu sú však okrem klasických ingrediencií na mieste aj farebné prísady v podobe zeleniny, ktoré sa k mletému morčaciemu mäsu výborne hodia. Dobrou voľbou je cuketa, cibuľa, mrkva alebo dokonca baklažán. Získate tak úplne inú chuť ako pri ikonických mäsových guľkách z babičkinej knihy receptov.
Naše mäsové a zeleninové guľky sú nielen šialene šťavnaté, ale aj ľahké a jemné. Je to senzačný nápad na rýchlu a domácu večeru, ktorú môžete podávať každý deň aj pri slávnostných príležitostiach. Táto kombinácia si určite podmaní chuťové bunky aj tých najnáročnejších. Dokonalým zakončením bude dusenie v paradajkovej omáčke s cesnakom a bylinkami.
Šťavnaté mäsové guľky s mäsom a zeleninou
Ingrediencie:
- 500 g mletého morčacieho mäsa,
- cibuľa,
- veľká mrkva,
- kúsok cukety,
- vajce,
- lyžica strúhanky,
- pol zväzku petržlenovej vňate,
- soľ,
- korenie,
- štipka kajenského korenia,
- sušený cesnak,
- olej na vyprážanie.
Paradajková omáčka:
- pohár paradajkovej passaty,
- pol šálky zeleninového alebo hydinového vývaru,
- strúčik cesnaku,
- oregano,
- bazalka,
- soľ a korenie.
Spôsob prípravy:
- Mleté mäso vložte do veľkej misy. Pridajte vajce, strúhanku, soľ, korenie, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, cesnak a kajenské korenie.
- Teraz je čas na zeleninu. Cuketu nastrúhajte, osoľte a nechajte vypustiť šťavu. Po chvíli ju sceďte a vložte do misy s mäsom. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu.
- Všetky ingrediencie dobre premiešajte rukami – oplatí sa tomu venovať chvíľu, pretože mäso bude chutnejšie.
- V rukách vytvarujte malé mäsové guľky. Mäso položte na dosku alebo tanier.
- Pripravte si omáčku. Do hrnca nalejte passatu a vývar a pridajte cesnak, bylinky a korenie. Varte na miernom ohni, kým mierne nezhustne.
- Medzitým na panvici s trochou tuku opečte mäsové guľky – je dôležité, aby sa v nich uzavrela všetka šťava, takže sa nemusíte obávať, že stred bude surový – mäso dozrie počas dusenia v omáčke.
- Vyprážané mäsové guľky preložte do omáčky a prikryté duste asi 15 minút. Po uplynutí tejto doby je pokrm pripravený na podávanie – odporúčame kombináciu s ryžou alebo napríklad kašou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepší kuchári používajú tento trik. Fašírky už nebudú piť tuk
Robím ich už roky a vždy vyvolávajú veľké nadšenie. Na chuť tohto mäsa sa ťažko zabúda
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.