20.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe(Foto: shutterstock/Nikita Burdenkov).
Domáci chlieb je jednou z najväčších kulinárskych lások každého človeka. Existuje množstvo receptov na domáci chlieb, ale len jeden je najzdravší, dlho čerstvý a chutný tak, že ho môžete jesť aj bez krájania na plátky. Ako si pripraviť kváskový ražný chlieb? Najlepšie je pripraviť ho rýchlo, ak chcete začať chudnúť.
Kváskový ražný chlieb je ideálny nápad, ako do svojho jedálnička vniesť trochu zdravia a chuti. Každý má rád pšeničný chlieb, ale nie každému vyhovuje – najmä ľuďom, ktorým nevyhovuje prebytok sacharidov. Celozrnný ražný chlieb má oveľa nižší glykemický index ako pšeničný chlieb, má aj viac vlákniny, a keď k nemu pridáte svoje obľúbené semienka a jadierka, k spokojnosti už potom veľa nepotrebujete . Ak si chcete naplno vychutnať starý recept na kváskový ražný chlieb, musíte si vybrať správnu múku. Ja sa rozhodujem pre špaldovú múku typ 1850 alebo celozrnnú ražnú múku typ 2000. Kvások mám už veľa mesiacov, ale pod receptom na chlieb vám napíšem, ako by ste si ho mali pripraviť sami.
Zdravý a chutný kváskový chlieb. Je čerstvý niekoľko dní
Ingrediencie:
- 150 g hustého, živeného ražného kvásku,
- 600 g celozrnnej ražnej múky,
- 2 šálky vlažnej vody,
- vrchovatá čajová lyžička soli,
- obľúbené semienka a jadierka (slnečnicové, tekvicové, čierna rasca atď.).
Domáci kváskový ražný chlieb – ako na to:
- Pripravte si misu a nasypte do nej ražnú múku. Pridajte soľ a premiešajte. Potom pridajte vodu a začnite miešať drevenou stierkou.
- Potom pridajte ražný kvások a pokračujte v miešaní stierkou, kým sa prísady nespoja. Zmes bude trochu lepkavá – tak to má byť. V tejto fáze pridajte aj svoje obľúbené semienka.
- Misku s chlebovým cestom prikryte utierkou a odložte na približne 45 minút, aby sa kvások „rozbehol“. Po uplynutí tejto doby by malo cesto kysnúť.
- Cesto opäť premiešajte a presuňte do maslom alebo olejom vymastenej formy na pečenie. Vrchnú časť zarovnajte a odložte na ďalšie kysnutie, tentoraz na približne 5 hodín.
- Po tomto čase uvidíte, ako veľmi cesto narástlo. Je čas na pečenie. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Pečiem hodinu, vrch chleba môžete občas potrieť vodou.
Ako pripraviť domáci kvások?
Je to veľmi jednoduché a potrebujete len dve suroviny – celozrnnú ražnú múku a vodu. Ako pripraviť kvások na chlieb? Pripravte si čistú, sterilizovanú nádobu a drevenú lyžicu. Do nádoby nasypte 100 g múky a pridajte rovnaké množstvo vody. Kvások premiešajte varechou a odložte na kuchynskú linku alebo na iné miesto s izbovou teplotou. Na druhý deň opäť pridajte 100 g múky a rovnaké množstvo vody a premiešajte. Tento postup opakujte nasledujúce štyri dni. Na tretí deň začne kvások zreteľne voňať a objavia sa bublinky. Po uplynutí tohto času kvások naposledy nakŕmte, premiešajte a odložte na 24 hodín. Po uplynutí tejto doby ste pripravení začať piecť domáci chlieb.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pravá chuť chleba. Tento babičkin recept nemá konkurenciu
Náhrady chleba rýchlo dokážu zázraky. Sú ako spaľovače tukov. Váha bude klesať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.