20.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Three-shots).
Ako správne uvariť vajíčka? Ak to neviete, škrupina môže prasknúť a čaká vás katastrofa. Našťastie existujú jednoduché triky, ktoré tomu zabránia a zabezpečia dokonalú konzistenciu produktu. Čo pridať do varených vajec, aby nepraskli a ako dlho vajcia variť?
Veľkú noc si bez vajíčok na stole nevie predstaviť prakticky nikto. V tomto čase ich pridávame do mnohých jedál – polievok, šalátov alebo ich dávame na stôl samotné, so zaujímavou plnkou. Aby sa k takýmto jedlám hodili, treba ich najskôr uvariť natvrdo.
Problémom však môže byť prasknutie škrupiny počas varenia. Takéto vajíčka už na maľovanie nepoužijeme a väčšinou skončia v šaláte, no máme spôsob, ako na to. Ako zabrániť prasknutiu vajec pri varení?
Čo pridať do varenia vajec, aby nepraskli? Nalejte alebo pridajte do vody
Vajcia zvyčajne prasknú počas varenia kvôli veľkému teplotnému rozdielu, keď prechádzajú zo studenej chladničky do teplej vody. Z tohto dôvodu sa oplatí vybrať ich zo zariadenia asi pol hodiny pred varením, aby sa mohli zohriať. Navyše je lepšie ich dať do studenej a nie teplej vody.
Keď sa vajcia varia, pridajte do hrnca lyžicu kuchynskej soli. Ide o osvedčený trik mnohých gazdiniek, ktorý nielenže zabráni prasknutiu škrupiny, ale neskôr výrazne uľahčí aj šúpanie vajíčok. Ďalším trikom je použitie citrónovej šťavy alebo liehového octu (stačí jedna čajová lyžička na každé uvarené vajíčko).
Niektorí ľudia používajú aj úplne inú metódu. Zahŕňa jemné prepichnutie zaobleného konca vajíčka špendlíkom alebo ihlou. Prečo to robiť? Ukazuje sa, že práve tu sa nachádza vzduchová bublina a jej prepichnutie zníži tlak pod škrupinou. Predídete tak prasklinám pri varení.
Ako dlho variť vajcia na tvrdo? Potrebujete len toľko minút
Vajcia uvarené natvrdo musia byť správne uvarené, aby mali dokonalú konzistenciu. Najprv si vyberte hrniec, do ktorého sa vedľa seba zmestia všetky potrebné kúsky. Naplňte nádobu vodou, pridajte soľ, opatrne pridajte vajcia a horák nastavte na stredný výkon.
Keď voda začne vrieť, varte podľa ich veľkosti, ale nie dlhšie ako 10 minút, inak prasknú. Ako dlho variť vajcia? Malé do 8 minút, stredné do 9 minút, veľké do 10 minút.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Túto chybu v kuchyni robíme inštinktívne. Vajcia sa rýchlejšie kazia
Napĺňate špinavý a horúci hrniec studenou vodou? To je krátka cesta k jeho zničeniu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.