21.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/danhusseyphoto).
Krémová pistáciová pasta plná chuti je ingrediencia, ktorú kuchári a cukrári nazývajú „zelené zlato“. Prekvapuje svojou chuťou a je tiež pokladnicou antioxidantov, vápnika, železa, horčíka, fosforu alebo zinku. Vďaka svojej hodvábnej štruktúre a mierne horkej chuti sa dá úspešne použiť do slaných jedál aj dezertov. Dokonalým príkladom, ktorý využíva túto vzácnu raritu, je pistáciový oblak, koláč, ktorý si získa srdcia hostí na tohtoročnú Veľkú noc. Ako ho pripraviť krok za krokom? Neotáľajte a pozrite si ho práve teraz.
Ako pripraviť pistáciový oblak z bezé?
Krehký korpus pre pistáciový oblak
Ingrediencie na krehký korpus:
- 90 g pšeničnej múky
- 1/3 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice práškového cukru
- 50 g vychladeného masla
- 2 studené žĺtky
Príprava krehkého korpusu:
- Pšeničnú múku, prášok do pečiva a práškový cukor preosejte do veľkej misy alebo priamo na dosku na vaľkanie. K suchým prísadám pridajte nakrájané maslo a žĺtky.
- Celú zmes vymiesime na hladké a jednotné cesto. Ak je konzistencia príliš sypká, navlhčite si ruky studenou vodou a vráťte sa k mieseniu.
- Z cesta vytvarujte guľu, zabaľte ju do priesvitnej fólie a na jednu hodinu ju dajte vychladiť do chladničky.
- Potom vyložte formu na pečenie s priemerom 21 cm papierom na pečenie, vyložte cestom a opäť ho nechajte chladiť v chladničke asi 30 minút.
- Dno cesta popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 15 – 20 minút. Potom ho vyberte a nechajte úplne vychladnúť.
Nadýchané bezé
Ingrediencie na bezé:
- 2 bielky izbovej teploty
- 100 g jemného bieleho cukru
- 1,5 lyžičky zemiakového škrobu
- 30 g olúpaných pistácií
- štipka soli
Príprava bezé:
- Začneme vystrihnutím listu papiera na pečenie, na ktorý nakreslíme kruh s priemerom o niečo menším, ako má forma na krehké cesto.
- Papier na pečenie položíme na plech a prejdeme k príprave bezé.
- Bielka vložíme do misy, pridáme štipku soli a mixérom šľaháme, kým nie sú tuhé. Až potom môžeme po lyžičkách pridávať cukor.
- Šľaháme na najvyšších otáčkach, kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes nie je tuhá a lesklá.
- Na samom konci pridáme zemiakový škrob a opäť miešame, kým sa ingrediencie nespoja. Vzniknutú zmes nalejeme do nakresleného kruhu.
- Plech vložte do rúry vyhriatej na 140 °C a pečte 30 minút. Po tomto čase znížte teplotu na 120 °C a pečte ďalších 45 minút.
- V polovici pečenia posypte vrch bezé nadrobno nasekanými pistáciami. Po uplynutí poslednej minúty vypnite rúru, otvorte dvierka a nechajte bezé úplne vychladnúť.
Pistáciový krém krok za krokom
Ingrediencie na pistáciový krém:
- 400 g nesolených pistácií v škrupine alebo 200 g olúpaných pistácií
- 3 lyžice práškového cukru
- 250 g vychladeného syra mascarpone
Príprava pistáciového krému:
- Ak sme si vybrali pistácie v škrupine, začneme ich lúpaním. Očistené ich vložíme do mixéra a začneme mixovať.
- Dobre rozmixované pistácie by mali pripomínať husté a krémové maslo. Ďalším krokom je vyšľahanie mascarpone.
- Presuňte syr do čistej misy a siahnite po nadstavci na šľahanie bielkov. Keď dosiahne správnu konzistenciu, pridáme pistáciové maslo a práškový cukor.
- Keď sú všetky ingrediencie zmiešané, hotový krém natrieme na vychladnutý základ torty.
Šľahanie smotanového krému a zostavovanie torty
Ingrediencie na krém:
- 250 ml vychladenej 36% smotany
- 150 g vychladeného syra mascarpone
- 2 lyžice práškového cukru
- 200 g džemu z lesného ovocia
Zostavenie torty:
- Všetky prísady dajte do misy a pomocou nadstavca na šľahanie vaječných bielkov vyšľahajte na tuhý krém.
- Na pistáciovú vrstvu natrite džem z lesného ovocia a navrch čerstvo pripravený smotanový krém.
- Celé to ozdobíme úplne vychladnutým bezé a pistáciový oblak vložíme do chladničky. Najlepšie je nechať ho v chlade cez noc.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takýto veľkonočný koláč nekúpite v žiadnej cukrárni. Spojím vrstvy a stane sa sladké kúzlo
Pistáciový cheesecake zmizne zo stola ako prvý. Za svoju hlbokú chuť vďačí tejto ingrediencii
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.