24.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe(Foto: shutterstock/Tatiana Vorona).
Domáca poleva je nevyhnutnou ozdobou ručne vyrábaného pečiva. Na fašiangi je nepostrádateľná na šišky, na Vianoce hladko pokrýva chutné perníky a na Veľkú noc steká z bábovky. Tajomstvo tejto sladkej prísady spočíva v jej jednoduchosti a správnej kombinácii len dvoch alebo troch ingrediencií. Pozrite sa, ako si práve teraz vyrobiť šialenú polevu.
Polevy ako dekorácia
Pomocou glazúry je ľahké dodať tortám pôvab a zakryť prípadné nedostatky na povrchu. Vrchné časti potiahnuté pevnou vrstvou polevy vyzerajú elegantne a zároveň poskytujú základ pre ďalšie zdobenie, napr. ovocím, kokosovými hoblinami, kandizovanou ovocnou kôrou alebo jedlými okvetnými lístkami.
Poleva, ktorá je príliš riedka, matná a rýchlo steká, je nočnou morou začiatočníkov. Stačí však zachovať jednoduché proporcie, aby vždy vyšla dokonale. Aké produkty potrebujeme na prípravu tradičnej a najjednoduchšej polevy? Tu je najlepší a osvedčený recept, ktorý sa stane trvalou súčasťou vašej domácej kuchárky.
Biela poleva na tortu – tradičný recept
Sladká a dokonale lesklá biela poleva je jednou z najjednoduchších polev, ktorou možno ľahko ozdobiť domáce torty. Hodí sa napríklad na:
- šišky,
- koláčiky,
- perníky,
- sušienky,
- slimáky z kysnutého cesta.
Už vieme, na čo použijeme polevu. Prejdime teda k rýchlej príprave jednoduchej a mimoriadne chutnej polevy.
Ingrediencie na polevu:
- 200 g práškového cukru
- 4-5 polievkových lyžíc vody
- 1 PL citrónovej alebo pomarančovej šťavy
Príprava polevy:
- Začneme preosiatím práškového cukru cez sito do čistej misky. Je dôležité, aby sme z hlavnej prísady odstránili všetky hrudky.
- K cukru postupne pridávame vodu, pričom stále miešame a snažíme sa rozbiť všetky hrudky, ktoré sa v miske nahromadia.
- Do zmesi pridáme lyžicu citrusovej šťavy a opäť premiešame. Ak nám konzistencia vyjde príliš riedka, môžeme pridať ešte trochu práškového cukru.
- Ako by mala vyzerať dokonalá poleva? Požadovaný efekt sa dosiahne, keď poleva začne stekať z lyžice rovnomerným prúdom.
Ako skladujete polevu?
Skúsení cukrári odporúčajú použiť polevu ihneď po príprave. Ak ju necháte ešte niekoľko dní, zistíte, že sa z nej postupne odparuje voda. Takto začne hustnúť, až nakoniec úplne stuhne. V tejto forme už nebude vhodná na zdobenie tort alebo sušienok.
Existuje jednoduchý spôsob, ktorý môže predĺžiť trvanlivosť domácej polevy. Prebytok môžete dať do vrecka na zips a skladovať v chladničke približne dva týždne. Nič vám nebráni skladovať sladkú polevu v mrazničke, kde vydrží až niekoľko mesiacov. Pred zdobením stačí polevu vybrať na kuchynskú linku, nechajte ju zohriať na izbovú teplotu a pridať trochu horúcej vody.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Veľkonočná čokoládová roláda s exotickým nádychom. Nedá sa jej odolať
Piškótový koláč s kefírom. Piškóta nebola ešte nikdy taká nadýchaná
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.