24.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixx Media).
Jedným z prvých opísaných druhov chleba je Ezechielov chlieb. Tradičný recept je trvalo zaznamenaný v Biblii a jeho základom sú obilniny a strukoviny. Jeho konzumácia nemusí byť založená len na úzkom náboženskom dodržiavaní. Ukazuje sa, že ide o vynikajúci výrobok podporujúci zdravie, ktorý odporúčajú skúsení odborníci na výživu. Prečo ho jesť a ako pripraviť chlieb Ezechiel? Odporúčame.
- Zaradenie chleba Ezechiel do stravy podporuje jeho stráviteľnosť. Chlieb nielen obohatí denný jedálny lístok, ale predovšetkým dodá telu cenné živiny.
- Odborníci na výživu poukazujú na to, že pravidelná konzumácia chleba Ezechiel pomáha znižovať nadmerne vysokú hladinu cholesterolu, krvného tlaku a cukru v krvi. Znižuje tak riziko srdcových ochorení.
- Prečo je chlieb Ezechiel spojencom diéty pri chudnutí? Plátky tohto jedinečného chleba poskytujú pocit sýtosti na dlhšiu dobu. Obmedzujú tak chuť na občerstvenie a podporujú chudnutie.
Čo je Ezechielov chlieb?
Prvé informácie o Ezechielovom výživnom chlebe, nazývanom aj esénsky chlieb, nájdete, ak zalistujete na stránkach Biblie, konkrétne v knihe Ezechiel. Z príbehu, ktorý je tam zaznamenaný, sa dozvedáme, že to bola jediná potrava proroka, ktorý bol na púšti. Boh mu prikázal, aby sa 390 dní nepretržite postil. Počas tohto obdobia sa mohol živiť len týmto chlebom.
Zaujímavé je, že to bol sám Stvoriteľ, kto mal Ezechielovi poukázať na konkrétne ingrediencie, z ktorých sa mal chlieb pripraviť. Dnes je tento druh chleba skutočnou pochúťkou, najmä vo veľkonočnom období. Hoci sa môže zdať, že si vyžaduje roky praxe a zručnosti pri pečení, samotný recept nie je veľmi zložitý.
Je chlieb Ezechiel zdravý?
Hoci pôvodný recept na Ezechielov chlieb je starý viac ako dvetisíc rokov, v súčasnosti si začína získavať popularitu. Je to vďaka odborníkom na výživu a zástancom zdravého stravovania. Ukazuje sa, že práve biblický chlieb má potenciál stať sa jedným z najzdravších doplnkov raňajok alebo večere. Prečo odborníci na výživu básnia o chlebe Ezechiel?
Chlieb má nízky obsah lepku a dostatočný podiel cenných bielkovín a vlákniny. Vďaka nedostatku cukru ho môžu konzumovať aj diabetici a ľudia, ktorí držia aktívnu redukčnú diétu. Chlieb Ezechiel je bezpečnou voľbou pre vegánov – neobsahuje maslo, mlieko, kvasnice ani iné živočíšne produkty. Okrem toho biblický chlieb obsahuje:
- zinok,
- vápnik,
- horčík,
- železo,
- kyselina listová,
- vitamín B6.
Ezechielov biblický chlieb
Široká ponuka pekární znamená, že si tu každý nájde chlieb pre seba. Nie všetky však ponúkajú chlieb Ezechiel. Tento chlieb sa najčastejšie nachádza v obchodoch so zdravou výživou, ku ktorým nemá každý ľahký prístup. Nič vám však nebráni v tom, aby ste si ho upiekli sami. Je to jednoduchý recept, ktorý obsahuje len zdravé ingrediencie. Pri čakaní na výsledok by ste však mali byť trpezliví, pretože chlieb pred vložením do rúry kysne až 12 hodín.
Ingrediencie na chlieb Ezekiel
- 370 ml teplej vody,
- 100 g uvarenej šošovice,
- 100 g uvarenej fazule,
- 125 ml ražného kvásku,
- 6 polievkových lyžíc špaldovej múky,
- 6 polievkových lyžíc prosnej múky,
- 6 polievkových lyžíc jačmennej múky,
- 3 polievkové lyžice celozrnnej múky + 1 na posypanie.
Ako piecť chlieb Ezechiel v rúre?
- Prípravu chleba Ezechiel začnite tak, že do veľkej misy nasypete tri polievkové lyžice ražného kvásku.
- V ďalšom kroku pridajte pšeničnú múku, tri lyžice špaldovej múky, tri lyžice prosnej múky a tri lyžice jačmennej múky.
- K prísadám pridajte vodu a dôkladne premiešajte. Výsledkom by mala byť hladká a jednoliata hmota.
- Misku so zmiešanými prísadami prikryjete čistou bavlnenou utierkou a odložte na teplé miesto približne na 12 hodín.
- Bôb a šošovicu vložte do misy mixéra a rozmixujte na nie celkom hladkú kašu. V jej konzistencii by mali byť stále viditeľné hrudky.
- Fazuľovú a šošovicovú pastu pridajte do vykysnutého cesta a pridajte zvyšok špaldovej, jačmennej a prosnej múky.
- Tieto prísady dôkladne premiešajte rukou alebo špeciálnym hákom a vložte do prúteného koša vysypaného pšeničnou múkou.
- Chlieb nechajte v košíku na teplom mieste 1 – 2 hodiny, počas ktorých predhrejete rúru.
- V nastavení rúry zvolíte 220 stupňov C a cesto predtým prenesené do plechu vložíte do rúry.
- Chlieb Ezechiel pečiete 20 minút, potom znížite teplotu na 200 stupňov C a pečiete ďalších 20 – 25 minút.
- Hotový chlieb Ezechiel vyberte z rúry, odložte na tanier, aby úplne vychladol, a podávajte nakrájaný na plátky s obľúbenými prílohami. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Banánový chlieb ešte nikdy nebol taký chutný a lahodný. Je to vďaka dvom ingredienciám
Najzdravší a najjednoduchší domáci chlieb. Je taký chutný, že ho jem bez masla
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.