26.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich).
Polievky sú v mnohých domácnostiach ukážkovými jedlami a sú na stole veľmi často. Ak je to aj váš prípad, prečítajte si nasledujúci článok a zistite, ako zlepšiť ich chuť. Stačí jeden trik, aby ich chuť bola hlbšia a zaujímavejšia.
Karfiolová polievka je jednou z najjednoduchších polievok, ktoré môžete pripraviť. Nevyžaduje si dlhý zoznam ingrediencií a samotná príprava je triviálna. Ukazuje sa však, že aj takúto klasiku možno ďalej vylepšovať. Zásluhu na lepšej a hlbšej chuti má rúra. Práve do nej vložíte hlavnú ingredienciu.
Vďaka pečeniu karfiolu je polievka ešte chutnejšia a jej vôňa sa šíri po celom dome. Pri takomto pečení však musíte pamätať na to, aby ste zeleninu nespálili. Ak sa vám to podarí, polievka môže mať mierne horkú chuť, a to by ste nechceli. Na posilnenie chuti odporúčame do vývaru pridať citrónovú šťavu.
Recept na krémovú polievku z pečeného karfiolu
Ingrediencie:
- 1,5 l vývaru,
- hlava karfiolu,
- 3 strúčiky cesnaku,
- cibuľa,
- 2 mrkvy,
- koreň petržlenu,
- kúsok zeleru,
- štipka rasce,
- 2 PL citrónovej šťavy,
- soľ a korenie podľa chuti,
- hrsť pražených orechov a olivový olej na servírovanie.
Spôsob prípravy:
- Predhrejte rúru na 180 °C. Karfiol opláchnite a rozdeľte na ružičky, každú ružičku zľahka potrite olivovým olejom, posypte soľou a vložte na 30 minút do rúry. Po tomto čase by mali byť upečené, ale kontrolujte pečenie, aby sa nespálili.
- Keď je karfiol hotový, rozdeľte ho na ešte menšie kúsky. Cesnak ošúpte a nakrájajte nadrobno. Mrkvu, petržlen a zeler nakrájajte na menšie kúsky.
- Na dne hrnca zohrejte olivový olej, pridajte rascu a cesnak a chvíľu restujte. Potom pridajte karfiol a zvyšok zeleniny a dôkladne premiešajte. Po chvíli prilejte zohriaty vývar a všetko varte na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne.
- Polievku odstavte z ohňa a dôkladne rozmixujte mixérom. Ak je polievka príliš hustá, pridajte viac bujónu. Úplne na záver pridajte citrónovú šťavu, ako aj soľ a korenie a rozmixujte.
- Pred podávaním posypte porcie opraženými orechmi a potrite ich olivovým olejom. Vychutnajte si!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Krémová polievka z tejto zeleniny nemá konkurenciu. Neoceníme ju každý deň, ale jej chuť je šialená
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.