27.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio).
Svetová kuchyňa nás niekedy dokáže príjemne prekvapiť. Prečo? Pretože jej pochúťky môžu smelo nahradiť slovenské špeciality. To je presne prípad špeciality z kuchyne nášho suseda. Česká polievka môže byť alternatívou zemiakovej polievky na kyslo. A ak nie je, je skvelá ako každodenné jedlo.
Niekedy nemusíte hľadať ďaleko, aby ste našli pokrmy, ktoré sa tešia chuti a jedinečnému spôsobu podávania. Stačí sa pozrieť na regionálne špeciality našich susedov a máme pripravený obed alebo večeru. To je aj tento prípad. Pri pohľade na českú kuchyňu sa dajú nájsť jedlá, na ktorých si naša rodina pochutí. Príkladom je táto polievka, ktorá sa môže podávať každý deň aj pri slávnostných príležitostiach.
Polievka kulajda je obľúbené české jedlo. Jej zloženie je jednoduché a príprava nenáročná. Na jej prípravu budete potrebovať vodu, smotanu, huby, vajcia, zemiaky a korenie. Ako vidíte, jednoduchšie to už nejde a jej chuť je skutočne podmanivá.
Recept na polievku kulajda
Ingrediencie:
- 1,2 l vývaru alebo vody,
- 500 g zemiakov,
- 100 g masla,
- 1 vrchovatá polievková lyžica múky,
- 250 g čerstvých alebo sušených húb,
- soľ a korenie podľa chuti,
- 200 ml šľahačkovej smotany, môže byť aj kyslá smotana
- čajová lyžička cukru,
- lyžica octu,
- 4 lyžice nasekaného kôpru,
- 4 vajcia.
Spôsob prípravy:
- V hrnci rozpustite asi 70 g masla a potom ho zmiešajte s múkou. Za stáleho miešania sa vytvorí hladká zmes. Potom pridajte bujón alebo vodu.
- Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Pridajte ich do hrnca s vývarom. Varte niekoľko minút, kým zelenina mierne nezmäkne.
- Medzitým očistite huby a nakrájajte ich na menšie kúsky. Ak používate sušené huby, nezabudnite ich predtým namočiť.
- Na panvici rozohrejte maslo a huby na ňom orestujte. Dochuťte ich soľou a korením a premiešajte.
- V samostatnej miske zmiešajte smotanu s cukrom a octom. Do zmesi prilejte niekoľko lyžíc vývaru. Potom zmes nalejte do hrnca, pridajte aj orestované huby a premiešajte. Pokrm ešte chvíľu varte a občas premiešajte.
- Nakoniec pripravte pošírované vajíčka. Pred podávaním nasypte do polievky nasekaný kôpor. Každú porciu ozdobte pripraveným vajíčkom a podávajte. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Krémová polievka z tejto zeleniny nemá konkurenciu. Neoceníme ju každý deň, ale jej chuť je šialená
Karfiolová polievka bude po tomto triku chutnejšia. Odteraz ho budete používať vždy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.