27.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/freeskyline).
Pri príprave pirohov sa môžeme stretnúť s problémom tvrdého cesta. Ukazuje sa však, že sa to dá rýchlo odstrániť. Stačí sa riadiť našimi radami a problém okamžite zmizne. Niektoré z nich robíme zakaždým.
Veľká noc je časom, keď mnohí ľudia trávia čas spoločným varením tradičných jedál, niektorí pripravujú aj rôzne druhy pirohov. Nič však nie je skľučujúcejšie ako pirohy s tuhým cestom, kvôli ktorému všetka námaha pri príprave vyjde nazmar. Preto sa s vami dnes podelím o niekoľko tajomstiev, ako získať mäkké a nadýchané cesto, ktoré sa rozplýva v ústach.
Spôsoby prípravy pružného a mäkkého cesta na pirohy
- Vyberte si správnu múku
Výber správnej múky je pre štruktúru cesta kľúčový. Odporúčam použiť múku s nízkym obsahom bielkovín, napríklad múku typu „00“ alebo pšeničnú múku na koláče. Vďaka múke s nižším obsahom bielkovín bude cesto mäkšie a pružnejšie, čo uľahčí tvarovanie pirohov.
- Nie príliš dlhý čas miesenia
Kľúčové je hniesť cesto na pirohy len dovtedy, kým sa ingrediencie nespoja. Nadmerné miešanie môže spôsobiť nahromadenie lepku, čím sa cesto stane tuhým a gumovým. Cesto jednoducho vymiesime do hladkej gule a potom ho odložíme na ďalších 30 minút odpočívať. Práve vďaka tomu bude cesto mäkšie.
- Použite teplú vodu alebo mlieko
Pri miešaní ingrediencií pridajte teplú vodu alebo mlieko. Teplé tekutiny pomôžu zmäkčiť múku, vďaka čomu bude cesto pružnejšie a ľahšie sa bude tvarovať.
- Správne vyvaľkajte cesto
Keď ste pripravení rozvaľkať cesto, uistite sa, že tak robíte opatrne a rovnomerne. Príliš hrubé cesto sa môže ťažšie uvariť a príliš tenké cesto sa môže rozpadnúť. Snažte sa zachovať rovnomernú hrúbku tým, že ho jemne a rovnomerne rozvaľkáte.
- Nepridávajte vajcia
Pridanie vajec do cesta ho robí tvrdým a nechutným. Kľudne ich vynechajte a nepridávajte ich vôbec. Bez tejto zložky si vychutnáte mäkké cesto, ktoré bude po uvarení veľmi chutné.
Dodržiavanie týchto jednoduchých rád vám pomôže dosiahnuť mäkké cesto na pirohy, ktoré bude veľmi chutné. Nezabudnite tiež, že varenie je proces a každý má svoje vlastné preferencie chuti a štruktúry, takže experimentujte a prispôsobte recept svojim potrebám!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najjednoduchšie cesto na pirohy na svete. Pani Zuzka upozorňuje na vodu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.