28.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Africa Studio).
Krátke opláchnutie pod tečúcou vodou nestačí na to, aby ste sa zbavili vosku a zvyškov pesticídov. Aj keď vyzerajú šťavnato a chutne a spája sa s nimi poriadna porcia vitamínov, správnu prípravu na konzumáciu by sme nemali podceňovať. Jednoduché zmesi odstránia nežiaduce prípravky. Správne a účinné umývanie ovocia by sa malo stať zvykom – najmä ak plánujete aromatickú šupku použiť do jedál.
Prostriedky na ochranu rastlín – v kuchyni ich nepotrebujete
Nie vždy máme možnosť kúpiť si ovocie a zeleninu priamo od poľnohospodára, ktorý dodržiava zásady prirodzeného pestovania bez použitia chemických postrekov. Pravdepodobne pre väčšinu z nás zostáva najdostupnejšou možnosťou zaobstarať si produkty, ktoré nie sú ošetrené pesticídmi.
Ich používanie je prísne regulované právnymi predpismi a pomáha chrániť plodiny pred chorobami, hubami, plesňami, hmyzom a tiež burinou. Je však dôležité mať na pamäti, že pesticídy v potravinách samé od seba nezmiznú. Tie síce majú svoje výhody z hľadiska pestovania, ale konzumácia ich zvyškov môže mať toxické účinky na ľudský organizmus. Otrava žalúdka alebo narušenie hormonálneho systému sú tie „najľahšie“ účinky.
Správne umývanie ovocia – pripravte mu kúpeľ
Krátke opláchnutie pod tečúcou vodou rozhodne nestačí. Po tomto ošetrení môžete na ovocí často ešte cítiť charakteristický zápach vosku, čo je jasným znakom toho, že na šupke sú stále zvyšky chemikálií.
Ako sa zbaviť pesticídov na ovocí? Ovocie vykúpte v jednoduchom roztoku. V 1 litri vody rozpustite 2 čajové lyžičky jedlej sódy. Ponorte ovocie do takejto zmesi na 15 minút a potom ho dôkladne opláchnite pod vodovodným kohútikom. Nenáročný postup odstráni nežiaduce látky a vaše jedlá budú plné vitamínov – bez zbytočných a nebezpečných prísad.
Ako umývate ovocie? Domáci spôsob, ako sa vysporiadať s chemikáliami
Pri príprave ovocia na konzumáciu je potrebné mať na pamäti ešte jeden spôsob. Tentoraz nalejte pol pohára jablčného octu (alebo liehového octu) do 1 litra vody. Ovocie namočte na 15 – 20 minút, nakoniec ho opláchnite pod tečúcou vodou. Nemusíte sa obávať zvláštneho zápachu octu – rýchlo sa vyparí a nemá vplyv na chuť ovocia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prečo nestačí umyť ovocie a zeleninu čistou vodou? Ako ich zbaviť chémie?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.