Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Maximálne nadýchaná piškóta. Prekvapujúci recept na Veľkú noc

29.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Veselova). Kysnuté koláče alebo bábovka sú tradičné, ale pre mnohých ľudí už trochu nudné návrhy na veľkonočnom stole. Ak si však oslavu bez...

29.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Veselova).

Kysnuté koláče alebo bábovka sú tradičné, ale pre mnohých ľudí už trochu nudné návrhy na veľkonočnom stole. Ak si však oslavu bez tohto typu koláčov neviete predstaviť, vyskúšajte netradičnú piškótu. Ako ju pripraviť? Dáme Vám tip.

Tajomstvo tejto veľkonočnej torty spočíva v tom, že po vybratí z rúry sa torta obráti hore nohami a nechá sa takto, kým úplne nevychladne
Foto: shutterstock.com/Elena Veselova

Netradičná veľkonočná torta


Tajomstvo tejto veľkonočnej torty spočíva v tom, že po vybratí z rúry sa torta obráti hore nohami a nechá sa takto, kým úplne nevychladne. Môžeme vás ubezpečiť, že aj skúsení cukrári sa potešia chuti tohto nezvyčajného koláčika.


Ingrediencie na piškótovú tortu:

  • 7 vajec,
  • 1 šálka cukru,
  • štipka soli,
  • ½ šálky oleja,
  • ½ šálky vlažnej vody,
  • čerstvo vylisovaná šťava z 1 citróna,
  • 1½ šálky pšeničnej hladkej múky,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva.
Žĺtka s cukrom šľahajte do svetlej peny približne 10 minút
Foto: shutterstock/Arina P Habich

Ako pripraviť domácu piškótovú tortu?

  1. Najprv oddeľte bielka od žĺtkov a dajte ich do samostatných misiek. Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme ich do tuhej peny.
  2. Keď sú bielka pevne nadýchané, pridáme polovicu cukru a miešame, kým sa úplne nerozpustí a bielka sa nezačnú lesknúť.
  3. K žĺtkom pridajte druhú porciu cukru a šľahajte do svetlej peny približne 10 minút. Keď je to hotové, za stáleho miešania prilievame pomalým prúdom olej, vodu a citrónovú šťavu.
  4. V tejto fáze bude zmes pomerne riedka. V ďalšom kroku môžeme prejsť k preosiatiu múky s práškom do pečiva a celok premiešame lyžicou alebo stierkou.
  5. Ku koncu pridajte do zmesi vyšľahané bielka, najlepšie v troch častiach. Cesto nalejte do špeciálnej formy na bábovku alebo tortu. V druhom prípade je dobré dať do stredu sklenenú nádobu.
  6. Dôležité je, aby ste formu ničím nevymastili ani nevyložili papierom na pečenie. Forma by mala byť čerstvo umytá, utretá a osušená.
  7. Koláč vo forme vložte do rúry vyhriatej na 180 °C s nastavením horného a dolného ohrevu.
  8. Tortu pečte 40-45 minút alebo kým sa na vrchu neobjaví suchý povrch. Upečenú tortu ihneď vyberte z rúry a otočte ju hore dnom.
  9. Forma na tortu by mala visieť na sklenenej nádobe. Vďaka tomu bude torta pri chladnutí pružná a zároveň zostane nadýchaná a vlhká.
  10. Vychladnutú tortu vyberte z formy, preložte na servírovací tanier a podľa potreby ozdobte. Môžete použiť práškový cukor alebo si pripraviť domácu polevu.
Pohľad na tortu, ktorá najprv vyrastie a potom spadne, vás môže znepokojovať. Príčiny môžeme hľadať vo viacerých faktoroch
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Prečo piškóta padá?


Ak máte skúsenosti s domácim pečením, pohľad na tortu, ktorá najprv vyrastie a potom spadne, vás môže znepokojovať. Príčiny môžeme hľadať vo viacerých faktoroch. Prvá chyba spočíva v príliš dlhom alebo príliš krátkom miešaní ingrediencií. Zbežným miešaním ingrediencií sa cesto nedostatočne prevzdušní, a preto nemá šancu vyrásť.


Pri príprave tortového cesta je však možné preháňať aj v opačnom smere. Predĺženie procesu miesenia o ďalších pár minút spôsobí, že skončíte s príliš tuhým cestom, ktoré najprv vyrastie, ale čoskoro sa zrúti dovnútra. Nie každý recept jasne uvádza celkový čas miešania, ale odporúča sa šľahať vaječný základ približne 10 minút.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Lahodný koláč pre každý rozpočet. Za celú vec miniete len 4 eura

Veľkonočná čokoládová roláda s exotickým nádychom. Nedá sa jej odolať


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Odlepuje sa z bravčového rezňa obal? Skontrolujte, či nerobíte jednu z častých chýb

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jan_Mach). Bravčové rezne sú jedným z najdôležitejších jedál slovenskej kuchyne. Sú mimoriadne chutné vďaka tomu, že mäso sa pred…

Ste veľmi hladný? Tieto jednoduché jedlá si môžete pripraviť už za 5 minút!

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto). Ak čas nie je na našej strane a hlad neprestáva, premýšľame, čo môžeme zjesť "rýchlo". Namiesto nezdravých pochutín,…

Červená kapusta ešte nikdy nebola taká chutná. Radšej pripravte viac pohárov, pretože sa minú v okamihu

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mehmet Cetin). Jeseň je čas na prípravu zaváranín na zimu. Jedným z mojich najobľúbenejších je šalát z červenej kapusty,…

Kto by si pomyslel, že táto kombinácia bude lepšia ako miešané vajíčka. Odteraz sú to vaše obľúbené raňajky

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Shashkina). Pri príprave raňajok často rozmýšľame, čo pripraviť, aby bolo jedlo sýte a plnohodnotné. Máme tendenciu siahnuť po…

Vyzerajú ako obláčiky a chutia sladko. Tieto palacinky sa rozplývajú v ústach

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elen_Kray). Vôňa palaciniek, ktorá sa šíri z kuchyne, je esenciou lenivého rána. Za chvíľu sa vnútro palaciniek naplní vašimi…

Auto Trendy

Michael Jordan si doprial jedinečný model Pininfarina Battista

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Battista Targamerica, ktorý ste videli na Monterey Car Week, skončil v rukách bývalého basketbalového šampióna NBA. Jeho hodnota je viac ako 2 900 000 €

Manhart MHXM 900: Divoký pánsky butik na kolesách

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Tuner dodáva kolosu M 900 k a 1 200 Nm Je to jeden z najvýkonnejších, najimpozantnejších a najvýkonnejších modelov v programe BMW: XM. Najvyššia verzia…

Kórejský Hyundai Inster sa pripravuje na jazdu v teréne

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Objavujú sa špionážne fotografie variantu XRT modelu Casper, malého elektrického mestského crossoveru predávaného v Soule a okolí Malý kórejský Hyundai Casper, predávaný a známy v…

Spoločnosť Changan je pripravená vstúpiť do Európy koncom roka

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Changan je jedným z čínskych výrobcov automobilov „veľkej štvorky“. Výrobca so sídlom v Čchung-čchingu, ktorý bol založený v roku 1990 a je kľúčovým hráčom…

Volvo pripravuje desať nových vozidiel do roku 2026

4.10.2024 Redakcia Auto trendy - Zoznam zahŕňa elektrický crossover EX60, sedan ES90 a nový plug-in hybridný crossover s dlhým dojazdom. V celosvetovom meradle plánuje Volvo počas nasledujúcich ôsmich rokov uviesť…

Renault predstavuje koncept Emblème - vozidlo, ktoré znižuje emisie CO2 až o 90 %

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Renault zverejnil prvé fotografie konceptu Emblème, ktorý je víziou značky, ako znížiť emisie CO2. Aby spoločnosť Renault dosiahla čisté nulové emisie uhlíka do roku 2040…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov