Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Maximálne nadýchaná piškóta. Prekvapujúci recept na Veľkú noc

29.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Veselova). Kysnuté koláče alebo bábovka sú tradičné, ale pre mnohých ľudí už trochu nudné návrhy na veľkonočnom stole. Ak si však oslavu bez...

29.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Elena Veselova).

Kysnuté koláče alebo bábovka sú tradičné, ale pre mnohých ľudí už trochu nudné návrhy na veľkonočnom stole. Ak si však oslavu bez tohto typu koláčov neviete predstaviť, vyskúšajte netradičnú piškótu. Ako ju pripraviť? Dáme Vám tip.

Tajomstvo tejto veľkonočnej torty spočíva v tom, že po vybratí z rúry sa torta obráti hore nohami a nechá sa takto, kým úplne nevychladne
Foto: shutterstock.com/Elena Veselova

Netradičná veľkonočná torta


Tajomstvo tejto veľkonočnej torty spočíva v tom, že po vybratí z rúry sa torta obráti hore nohami a nechá sa takto, kým úplne nevychladne. Môžeme vás ubezpečiť, že aj skúsení cukrári sa potešia chuti tohto nezvyčajného koláčika.


Ingrediencie na piškótovú tortu:

  • 7 vajec,
  • 1 šálka cukru,
  • štipka soli,
  • ½ šálky oleja,
  • ½ šálky vlažnej vody,
  • čerstvo vylisovaná šťava z 1 citróna,
  • 1½ šálky pšeničnej hladkej múky,
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva.
Žĺtka s cukrom šľahajte do svetlej peny približne 10 minút
Foto: shutterstock/Arina P Habich

Ako pripraviť domácu piškótovú tortu?

  1. Najprv oddeľte bielka od žĺtkov a dajte ich do samostatných misiek. Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme ich do tuhej peny.
  2. Keď sú bielka pevne nadýchané, pridáme polovicu cukru a miešame, kým sa úplne nerozpustí a bielka sa nezačnú lesknúť.
  3. K žĺtkom pridajte druhú porciu cukru a šľahajte do svetlej peny približne 10 minút. Keď je to hotové, za stáleho miešania prilievame pomalým prúdom olej, vodu a citrónovú šťavu.
  4. V tejto fáze bude zmes pomerne riedka. V ďalšom kroku môžeme prejsť k preosiatiu múky s práškom do pečiva a celok premiešame lyžicou alebo stierkou.
  5. Ku koncu pridajte do zmesi vyšľahané bielka, najlepšie v troch častiach. Cesto nalejte do špeciálnej formy na bábovku alebo tortu. V druhom prípade je dobré dať do stredu sklenenú nádobu.
  6. Dôležité je, aby ste formu ničím nevymastili ani nevyložili papierom na pečenie. Forma by mala byť čerstvo umytá, utretá a osušená.
  7. Koláč vo forme vložte do rúry vyhriatej na 180 °C s nastavením horného a dolného ohrevu.
  8. Tortu pečte 40-45 minút alebo kým sa na vrchu neobjaví suchý povrch. Upečenú tortu ihneď vyberte z rúry a otočte ju hore dnom.
  9. Forma na tortu by mala visieť na sklenenej nádobe. Vďaka tomu bude torta pri chladnutí pružná a zároveň zostane nadýchaná a vlhká.
  10. Vychladnutú tortu vyberte z formy, preložte na servírovací tanier a podľa potreby ozdobte. Môžete použiť práškový cukor alebo si pripraviť domácu polevu.
Pohľad na tortu, ktorá najprv vyrastie a potom spadne, vás môže znepokojovať. Príčiny môžeme hľadať vo viacerých faktoroch
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Prečo piškóta padá?


Ak máte skúsenosti s domácim pečením, pohľad na tortu, ktorá najprv vyrastie a potom spadne, vás môže znepokojovať. Príčiny môžeme hľadať vo viacerých faktoroch. Prvá chyba spočíva v príliš dlhom alebo príliš krátkom miešaní ingrediencií. Zbežným miešaním ingrediencií sa cesto nedostatočne prevzdušní, a preto nemá šancu vyrásť.


Pri príprave tortového cesta je však možné preháňať aj v opačnom smere. Predĺženie procesu miesenia o ďalších pár minút spôsobí, že skončíte s príliš tuhým cestom, ktoré najprv vyrastie, ale čoskoro sa zrúti dovnútra. Nie každý recept jasne uvádza celkový čas miešania, ale odporúča sa šľahať vaječný základ približne 10 minút.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Lahodný koláč pre každý rozpočet. Za celú vec miniete len 4 eura

Veľkonočná čokoládová roláda s exotickým nádychom. Nedá sa jej odolať


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Myslíte si, že bez múky sa omáčka nedá pripraviť? Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Vyskúšajte tieto spôsoby

23.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Curko). Čím môžete v omáčke nahradiť múku? Ak chcete, aby bola dokonale krémová, ale zároveň ľahká a bez…

Tento šalát je na stole číslo jeden. Čínska kapusta a charakteristická omáčka tvoria dokonalé duo.

23.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tsurukame Design). Šaláty sú skvelým spôsobom, ako do každodenných jedál zakomponovať zeleninu, a čínska kapusta v tejto úlohe skutočne…

Namiesto koláča si vyberte tento dezert. Chutí skvele a nepriberiete ani gram

23.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Amallia Eka). Pre väčšinu ľudí musí byť ku káve niečo sladké. Najčastejšie siahame po kysnutej pochúťke alebo šiške, ale…

Táto polievka dokáže nahradiť celú večeru. Je plná chuti, sýta a hrejivá. Ideálna na zimné chladné dni

23.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katarzyna Hurova). Tradičná paradajková polievka nemusí byť nudná. Môže vás prekvapiť svojou intenzívnou chuťou, hlbokou vôňou a prísadami, ktoré…

Nie je to vždy len o paste na sendviče. Čo všetko môžete pripraviť z avokáda? Tieto 2 recepty si zamilujete

23.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mangostar). Čo dobré môžete urobiť s avokádom? Väčšinu z nás okamžite napadne guacamole, ale toto exotické ovocie ponúka viac…

Auto Trendy

Legenda sa vracia: Ikonický Citroën SM v modernej podobe poháňanej Maserati V6!

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - SM Tribute, ktorý spoločnosť Stellantis predstavila v septembri, sa vracia na scénu, tentoraz s nádejou na sériovú výrobu. Slová jeho hlavného dizajnéra totiž naznačujú, že…

Vozidlo BYD Yangwang U9 prešlo okruhom Nürburgring - aké bolo rýchle?

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Čínske superauto BYD Yangwang U9 si odkrútilo svoju jazdu na legendárnom Nürburgringu – ako si však viedlo? Ide o jeden z najzaujímavejších výtvorov čínskeho automobilového…

V Debrecíne sa píše história: BMW spúšťa novú éru elektrických vozidiel - ste pripravení?

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Závod BMW v maďarskom Debrecíne sa pripravuje na spustenie sériovej výroby, ktorá je naplánovaná na koniec budúceho roka. Už teraz sa však píše nová kapitola…

Šok na trhu áut! Tesla Model Y mimo top 25, zatiaľ čo Dacia Sandero kraľuje predajom.

24.11.2024 Redakcia Auto trendy . Na čele predajného rebríčka je opäť Dacia Sandero, za ktorou nasledujú Peugeot 208 a Volkswagen Tiguan. Tesla Model Y sa do prvej dvadsaťpäťky tentokrát nedostala.

Myslíte si, že voda je najpredávanejší nápoj na čerpacích staniciach? Omyl!

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Pri skúmaní tejto problematiky sa odborníci pustili do dôkladnej analýzy dostupných dát. Aby dospeli k relevantným záverom, podrobne preskúmali množstvo položiek zo systému, ktoré sa…

Šokujúce priznania mechanikov: Ktoré autá opravujú s radosťou a ktoré ich privádzajú do šialenstva?

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Niektoré autá dokážu mechanikom spraviť dobrý deň, iné im však spôsobujú len bolesti hlavy. Nedávno vyjadrili svoje úprimné názory na to, ktoré automobilové značky je…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov