4.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Esin Deniz).
Pre niektorých je recept na chlieb vo vajíčkach nápadom na rýchle teplé jedlo, pre iných je kulinárskou spomienkou na bezstarostné detstvo. Za zmienku stojí, že ide o skvelý nápad na využitie starého chleba, ktorý v tejto podobe chutí vynikajúco. Môže to byť ešte lepšie? Chlieb vo vajíčku si môžete ľahko spestriť tým, že do receptu zaradíte niekoľko doplnkov.
Chlieb vo vajíčku alebo jednoduchosť v kuchyni
Na prípravu chleba vo vajíčku potrebujete len tri produkty – chlieb, vajcia a tuk na vyprážanie. Mnohí šéfkuchári odporúčajú pripraviť tento pokrm na masle, aby mal celý pokrm príjemnú príchuť a kuchyňa sa naplnila lákavou vôňou.
Dobre funguje aj repkový olej. Má vysoký bod zadymenia, takže sa nemusíte obávať zápachu spáleniny, ak by ste chlebíky roztržito nechali na panvici príliš dlho.
Recept na francúzsky toast – nádherne jemný
Francúzsky toast a chlieb vo vajíčku sa niekedy používajú ako zameniteľné názvy tej istej špeciality. V prvom variante by však v recepte nemalo chýbať trochu mlieka. Pred namáčaním chleba sa mlieko zmieša s vajíčkami. Vďaka tomu sú francúzske toasty chrumkavé a zároveň jemné. Zmiešajte ingrediencie, pričom dodržte nasledujúce pomery: na každé dve vajcia budete potrebovať pol šálky mlieka. Zmes jednoducho ochutíme trochou soli a korenia. Chlebíky opečieme z oboch strán do zhnednutia.
Pridajte na konci smaženia. Chlieb vo vajíčku zmizne z tanierov za okamih
Ďalším doplnkom k chlebu vo vajíčku, ktorý spestrí chuť pokrmu, je syr. Je to skvelý spôsob, ako využiť zvyšky v chladničke. Hodí sa akýkoľvek druh, ale odporúčame experimentovať najmä s čedarom alebo mozzarellou. Nastrúhajte ho na strúhadle s veľkými okami a posypte ním chlebíky chvíľu pred ich vybratím z panvice. Dlhotrvajúci syr zvýši príťažlivosť pokrmu.
Dbajte na to, aby sa chlieb vo vajíčku so syrom nesmažil príliš dlho. V opačnom prípade sa na povrchu vytvorí suchá kôrka, ktorá už nebude taká lákavá.
Sladký francúzsky toast
Veľkou výhodou chleba vo vajíčku je, že sa dá kombinovať s rôznymi prílohami. Niektorí ľudia z neho robia chrumkavé sendviče so šunkou, pažítkou alebo paradajkami. Možnosti sú nekonečné. Tento toast sa bude páčiť aj tým, ktorí uprednostňujú sladké chute.
Ak chcete mať francúzsky toast na sladko, vaječnú zmes neochucujte soľou a korením. Namiesto neho môžete dať škoricu alebo vanilku. Hotové plátky podávajte s práškovým cukrom, medom alebo javorovým sirupom. Pokrm zakončite sezónnym ovocím.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Došiel vám chlieb? Vypracujte cesto zo 4 prísad a dajte ho na panvicu. Domáci chlieb za pár minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.