5.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Magdanatka).
Ruské pirohy sú v našich domácnostiach pravdepodobne najčastejšie pripravované pirohy a niet divu – sú chutné a ich výroba je pomerne lacná. Tradičný recept však môže časom zovšednieť, preto dnes máme recept na novú podobu ruských pirohov. Ak k plnke pridáte zelenú prísadu, budú také chutné, že vaša rodina nebude veriť tejto kombinácii.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/04/ruske-pirohy.jpg)
Foto: shutterstock/Magdanatka
Ruské pirohy sú klasikou slovenských domácností a je dokonca ťažké nájsť reštauráciu, ktorá by nemala na jedálnom lístku tieto chutné tvarohovo zemiakové pirohy . Recept na ruské pirohy je veľmi jednoduchý a je naozaj ťažké ho pokaziť. To však neznamená, že sa nedajú vylepšiť. Nedávno som narazila na recept na plnku do ruských pirohov s mätou. Usúdila som, že ak tak dobre chutia s mätou, určite budú božské aj s bazalkou. Nemýlila som sa – ruské pirohy s pridanou trochou bazalky sú skutočným zjavením.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/04/pirohy_bazalka.jpg)
Foto: shutterstock/MariaKovaleva
Moderné ruské pirohy – plnka je neskutočne chutná
Cesto na pirohy:
- 0,5 kg hladkej pšeničnej múky,
- 1 šálka mierne vychladnutej vriacej vody,
- rovná čajová lyžička soli,
- 2 lyžice masla.
Plnka:
- 400 g polotučného tvarohu,
- cca 300 g múčnych zemiakov,
- masť na vyprážanie,
- 1 stredne veľká cibuľa (alebo dve, ak ich chcete dodatočne ozdobiť),
- soľ, hrubo mleté korenie, trochu muškátového orieška (nepovinné),
- niekoľko lístkov čerstvej bazalky,
- vyškvarená a nakrájaná slanina na ozdobu.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/12/shutterstock_1005644554.jpg)
Foto: shutterstock/Africa Studio
Ruské pirohy s bazalkou – ako ich pripraviť:
- Začnite, samozrejme, prípravou plnky. Uvarte zemiaky v osolenej vode a rozomeľte ich v kuchynskom robote. Pridajte tiež mletý tvaroh a osmaženú cibuľu. Celé to ochutíme soľou a korením, ako aj muškátovým orieškom. Listy bazalky nastrihajte nožnicami alebo nasekajte a pridajte ich k zvyšku. Dôkladne premiešajte a na chvíľu odložte, aby sa ingrediencie spojili.
- Pripravte si cesto na pirohy. Na dosku na vaľkanie preosejeme múku. Do mierne vychladnutej vriacej vody vložte maslo a pridajte soľ. Premiešajte a pridajte k múke. Cesto intenzívne vymiesime; malo by byť hladké a pružné. Rozdeľte ho na kúsky a každý kúsok rozvaľkajte čo najtenšie.
- Pomocou pohára alebo sklenenej misky vykrajujte z cesta kolieska. Potom do stredu každého piroha vložte časť plnky. Potom pirohy pevne uzavrite a vytvorte ozdobný volán.
- Ruské pirohy hádžeme do mierne osolenej vriacej vody. Varte po dávkach približne 3 minúty od chvíle, keď sa objavia na povrchu.
Ruské pirohy chutia skvele s opraženou cibuľkou a vyškvarenou slaninou. Môžete ich podávať aj s kyslou smotanou. Pridanie bazalky im dodáva príjemnú ľahkosť a robí ich naozaj fenomenálnymi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najjednoduchšie cesto na pirohy na svete. Pani Zuzka upozorňuje na vodu
Cesto na pirohy už nikdy nebude tvrdé. Vďaka týmto pravidlám bude odteraz dokonalé