5.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Magdanatka).
Ruské pirohy sú v našich domácnostiach pravdepodobne najčastejšie pripravované pirohy a niet divu – sú chutné a ich výroba je pomerne lacná. Tradičný recept však môže časom zovšednieť, preto dnes máme recept na novú podobu ruských pirohov. Ak k plnke pridáte zelenú prísadu, budú také chutné, že vaša rodina nebude veriť tejto kombinácii.
Ruské pirohy sú klasikou slovenských domácností a je dokonca ťažké nájsť reštauráciu, ktorá by nemala na jedálnom lístku tieto chutné tvarohovo zemiakové pirohy . Recept na ruské pirohy je veľmi jednoduchý a je naozaj ťažké ho pokaziť. To však neznamená, že sa nedajú vylepšiť. Nedávno som narazila na recept na plnku do ruských pirohov s mätou. Usúdila som, že ak tak dobre chutia s mätou, určite budú božské aj s bazalkou. Nemýlila som sa – ruské pirohy s pridanou trochou bazalky sú skutočným zjavením.
Moderné ruské pirohy – plnka je neskutočne chutná
Cesto na pirohy:
- 0,5 kg hladkej pšeničnej múky,
- 1 šálka mierne vychladnutej vriacej vody,
- rovná čajová lyžička soli,
- 2 lyžice masla.
Plnka:
- 400 g polotučného tvarohu,
- cca 300 g múčnych zemiakov,
- masť na vyprážanie,
- 1 stredne veľká cibuľa (alebo dve, ak ich chcete dodatočne ozdobiť),
- soľ, hrubo mleté korenie, trochu muškátového orieška (nepovinné),
- niekoľko lístkov čerstvej bazalky,
- vyškvarená a nakrájaná slanina na ozdobu.
Ruské pirohy s bazalkou – ako ich pripraviť:
- Začnite, samozrejme, prípravou plnky. Uvarte zemiaky v osolenej vode a rozomeľte ich v kuchynskom robote. Pridajte tiež mletý tvaroh a osmaženú cibuľu. Celé to ochutíme soľou a korením, ako aj muškátovým orieškom. Listy bazalky nastrihajte nožnicami alebo nasekajte a pridajte ich k zvyšku. Dôkladne premiešajte a na chvíľu odložte, aby sa ingrediencie spojili.
- Pripravte si cesto na pirohy. Na dosku na vaľkanie preosejeme múku. Do mierne vychladnutej vriacej vody vložte maslo a pridajte soľ. Premiešajte a pridajte k múke. Cesto intenzívne vymiesime; malo by byť hladké a pružné. Rozdeľte ho na kúsky a každý kúsok rozvaľkajte čo najtenšie.
- Pomocou pohára alebo sklenenej misky vykrajujte z cesta kolieska. Potom do stredu každého piroha vložte časť plnky. Potom pirohy pevne uzavrite a vytvorte ozdobný volán.
- Ruské pirohy hádžeme do mierne osolenej vriacej vody. Varte po dávkach približne 3 minúty od chvíle, keď sa objavia na povrchu.
Ruské pirohy chutia skvele s opraženou cibuľkou a vyškvarenou slaninou. Môžete ich podávať aj s kyslou smotanou. Pridanie bazalky im dodáva príjemnú ľahkosť a robí ich naozaj fenomenálnymi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najjednoduchšie cesto na pirohy na svete. Pani Zuzka upozorňuje na vodu
Cesto na pirohy už nikdy nebude tvrdé. Vďaka týmto pravidlám bude odteraz dokonalé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.