4.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/mahirart).
Pri varení veľa odpadu končí v košoch. Najčastejšie ide o zvyšky produktov, ktoré neboli úplne spotrebované, ako aj šupky a úlomky zeleniny a ovocia. Vedeli ste, že ešte stále môžete použiť zelenú časť póru a zelerových listov?
Pri varení sa často stáva, že časti zeleniny, ako napríklad zelená časť póru alebo zelerové listy skončia v koši. Medzitým len málo ľudí vie, že sa môžu používať. Sú nielen chutné, ale predovšetkým zdravé. Na čo sa dajú použiť?
Vyhadzujete ich do koša? Je to chyba
Pri varení je dobré plánovať jedlá tak, aby ste čo najlepšie využili každý použitý produkt. Plytvanie potravinami je obrovský problém, nehovoriac o tom, koľko odpadu pri tom vyprodukujete. Okrem toho to nie je nič iné ako vyhadzovanie peňazí do koša. To je jeden z dôvodov, prečo je dobré si vopred pripraviť plán a variť tak, aby ste využili čo najviac výrobkov, ktoré ste si vopred nakúpili. Niekedy sa však stane, že úlomky, ktoré považujeme za nevhodné na konzumáciu, skončia v koši, pričom v skutočnosti to tak nie je. To je okrem iného prípad zelerových listov alebo zelenej časti póru. Vedeli ste, že ich môžete bezpečne používať?
Na čo použiť zelerové listy? Použiť sa dajú na rôzne spôsoby
Nie každý vie, že listy zeleru sú jedlé. Navyše majú naozaj zaujímavú chuť a sú veľmi zdravé. Sú plné vitamínov a minerálov a majú aj protizápalové účinky, priaznivo pôsobia na cievy a hladinu zlého cholesterolu. Preto je naozaj škoda, aby skončili v koši. Ako ich môžete použiť? V prvom rade ich môžete použiť ako prísadu do polievok, pesta alebo napríklad ako ozdobu na pizzu. Milovníci zaujímavých chutí by mali skúsiť pridať niekoľko listov do štiav a smoothies, aby ich obohatili o ešte viac vitamínov a minerálov.
Môžete jesť zelené časti póru? Môžete, a dokonca by ste mali
Ďalším podceňovaným produktom v kuchyni je zelená časť póru. Pri príprave polievky alebo dokonca miešaných vajec s prísadami zvyčajne siahame len po bielej časti, zatiaľ čo zelená časť spolu s listami končí v koši. To je chyba, pretože ju môžete využiť na mnoho spôsobov. Rovnako ako v zelerových listoch aj tu nájdete množstvo cenných vitamínov vrátane vitamínu C, B, A a K. Nechýbajú ani polyfenoly. Ako teda zelené časti póru využiť? Oplatí sa ich pridať do polievok, omáčok, nátierok na sendviče a duseného mäsa. Budú tiež skvelou prísadou do zdravých, ľahkých šalátov. Pri výrobe pórového krému neodstraňujte zelené časti, dodajú mimoriadnu chuť a mnoho cenných nutričných hodnôt. Môžete ich použiť aj ako náhradu jarnej cibuľky, hoci sa oplatí namočiť ich do vriacej vody, aby zmäkli.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nastrúham ho na hranolčeky a zmiešam v šalátovej mise. Táto kombinácia chutí si podmaní každého
Zelenú časť póru nevyhadzujte. Použijete ju týmto spôsobom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.