5.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JeniFoto).
Pizza si podmanila svet a neexistuje človek, ktorý by toto jedlo nemiloval. Tradičný recept na pizzu zahŕňa (zvyčajne) tenké kysnuté cesto s omáčkou a prílohami, ktoré sa pečie v rúre alebo peci na drevo. Kto však hovorí, že základ pizze musí byť vždy z múky? No, nie. Dnes vám povieme, ako pripraviť pizzu s neobvyklým korpusom, ktorá chutí ako v najlepšej trattorii. Práve včas pre tých, ktorí si strážia svoju hmotnosť.
Recept na pizzu môžete ľubovoľne upravovať, vylepšovať a meniť podľa svojej chuti. Zvyčajne sa naše kombinácie týkajú ingrediencií, pretože existuje nekonečné množstvo kombinácií, vďaka ktorým môže byť pizza zakaždým iná. Máme tiež niekoľko druhov tohto jedla, samozrejme, najobľúbenejšia je neapolská pizza, ktorá má tenkú kôrku a nadýchané okraje. Obľúbená je aj chicagská pizza, ktorá má zase veľmi hrubé cesto a veľa syra.
Málokto vie, že chutná pizza sa dá pripraviť aj bez múky a droždia. Znie to ako nezmysel? Možno, ale pizza na karfiolovom základe nielenže chutí vynikajúco, ale je aj ideálnou voľbou pre tých, ktorí obmedzujú sacharidy v strave alebo trpia neznášanlivosťou lepku. Keď raz vyskúšate takúto pizzu, už vás to do pizzerií nebude ťahať.
Pizza na nezvyčajnom základe. Hodí sa aj obľúbená zelenina
Ingrediencie:
- 1 stredne veľký karfiol,
- 1 stredne veľké vajce,
- cca 50 g tvrdého syra, môže byť parmezán,
- 1 PL tvarohu,
- štipka soli,
Dodatočne: paradajková omáčka, niekoľko plátkov šunky, mozzarella, huby, cibuľa a iné obľúbené prísady.
Pizza na karfiolovom zaklade – ako ju pripraviť:
- Z karfiolu ošúpte listy a nastrúhajte ho alebo pomeľte kuchynským robotom na malé kúsky pripomínajúce jemnú krupicu. Potom ho vložte na 2 – 3 minúty do vriacej vody.
- Uvarený karfiol dobre vyžmýkajte utierkou, aby ste sa zbavili čo najväčšieho množstva vody.
- Karfiol vložte do misy, pridajte vajce, syr, tvaroh a soľ. Môžete pridať aj trochu sušeného oregana. Zmes miešajte, kým nevznikne hladká, pomerne pevná hmota.
- Pripravte si plech na pečenie a vyložte ho papierom. Rozotrite naň zmes na základ pizze a vytvarujte oválny tvar. Vyrovnajte a vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečte, kým nezhnedne, čo by malo trvať menej ako 10 minút.
- Na upečený základ rozotrite porcie paradajkovej omáčky. Potom na pizzu položte obľúbené prílohy a vráťte ju do rúry. Pečte, kým sa syr nerozpustí.
Takáto pizza sa rozhodne pripravuje jednoduchšie a rýchlejšie ako z tradičného cesta. Nie je potrebné hniesť, špiniť si ruky múkou a čakať, kým cesto vykysne. Ak teda milujete pizzu, ale nebojíte sa nových chutí, pizza na takomto chutnom zeleninovom základe sa určite stane trvalou súčasťou vášho domáceho jedálnička.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Došiel vám chlieb? Vypracujte cesto zo 4 prísad a dajte ho na panvicu. Domáci chlieb za pár minút
V McDonald’s dostanete vždy čerstvo vyprážané hranolčeky. Požiadajte zamestnanca o jednu vec
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.