6.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: TikTok/@thesnakesaidtotheriver).
Bylinkové placky podľa stredovekého receptu chutia priam božsky. Tiktokerka obnovila tento recept, ktorý sa stal hitom internetu. Placky potešia jemnou vôňou aromatických byliniek a jedinečnou chrumkavou, ale nadýchanou štruktúrou. Sú ideálne na popoludňajšie občerstvenie k čaju.
Istá tiktokerka, ktorá uverejňuje príspevky na internete pod menom @thesnakesaidtotheriver, sa nedávno podelila o recept, ktorý obnovila zo stredovekej kuchárskej knihy The Forme of Curye. Recept na „Fritour from erbes“, teda bylinkové placky, vyzerá prekvapivo jednoducho. Ich prípravou v pohodlí vlastnej kuchyne sa môžete na chvíľu preniesť do vzdialených čias, keď na stoloch kraľovali nekomplikované, ale mimoriadne chutné jedlá.
Tiktokerka obnovila recept zo 14. storočia. Potrebovala len niekoľko ingrediencií
Používateľka TikToku prezradila, že obnovenie stredovekej pochúťky bola zábava a potešenie samo o sebe. Vôňa aromatických byliniek ju oslnila a chrumkavá vrchná časť občerstvenia a kyprá štruktúra v strede ju nútili do ďalšej porcie. Ukázalo sa totiž, že na vytvorenie chutného sústa, na ktorom si ľudia pochutnávali už pred stovkami rokov, stačí len niekoľko jednoduchých ingrediencií.
Ingrediencie:
- 120 g pšeničnej múky,
- 180 ml vody,
- čajová lyžička sušeného droždia
- pol čajovej lyžičky soli,
- niekoľko vetvičiek čerstvých byliniek: tymián, bazalka, rozmarín, kôpor atď,
- olej alebo olivový olej,
- med.
Stredoveké bylinkové placky. Spôsob prípravy
Najprv bylinky dôkladne umyte. Nechajte ich vysušiť a potom ich veľmi jemne nasekajte. Môžete to urobiť nožom alebo si to uľahčiť mixérom alebo mlynčekom na mäso. Potom zmiešajte múku, droždie, vlažnú vodu a soľ. Intenzívne miešajte, aby ste vytvorili hladkú, homogénnu hmotu.
Do cesta pridajte rozdrvené bylinky a opäť niekoľko minút miešajte, potom cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť približne 1,5-2 hodiny. Počas tejto doby by malo cesto zdvojnásobiť svoj objem.
V ďalšom kroku rozohrejte tuk v hlbokej panvici alebo hrnci. Lyžicou alebo malou naberačkou naberte zmes a nalejte ju na rastlinný alebo olivový olej. Placky smažte z oboch strán 3 – 5 minút, kým nie sú zlatisté a mierne chrumkavé. Nakoniec pokvapkajte trochou medu, ktorý spolu s bylinkovou arómou dodá plackám jedinečnú chuť. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte na konci smaženia. Tento chlieb vo vajíčku je majstrovské dielo
Došiel vám chlieb? Vypracujte cesto zo 4 prísad a dajte ho na panvicu. Domáci chlieb za pár minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.