6.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Keď varíme naše milované zemiaky, posledné, čo chceme, je, aby stmavli. Viackrát sa však táto situácia stala a my sme nepoznali príčiny. Dnes vám priblížime dôvod, ako aj 3 riešenia, ktoré vám s tým pomôžu.
Všimli ste si niekedy, že zemiaky po olúpaní niekedy získajú tmavšiu farbu? Toto môže byť prekvapivé a nie všetci mu úplne rozumejú. Našťastie sme sa dozvedeli príčiny takýchto situácií, ako aj spôsoby, ako ich odstrániť.
Zemiaky tmavnú a strácajú chuť? Tu je dôvod
Jednou z hlavných príčin tmavnutia zemiakov je enzymatický proces. Keď sa ošúpané zemiaky nechajú napríklad na kuchynskej linke, enzýmy v ich štruktúre reagujú s kyslíkom, čo vedie k tvorbe chemických zlúčenín, ktoré im dodávajú tmavšiu farbu. Nazýva sa polyfenoloxidáza a je zodpovedná za zhnednutie rastlinných tkanív po mechanickom poškodení. Tento proces sa častejšie pozoruje v zemiakoch obsahujúcich vysokú koncentráciu škrobu. Tmavnutie zemiakov nemení ich chuť, ale vizuálnu stránku. Takáto zelenina je bezpečná na konzumáciu, takže ju nemusíte vyhadzovať.
Spôsoby, ako znížiť pravdepodobnosť tmavnutia zemiakov
Na zníženie rizika, že zemiaky stmavnú, existuje niekoľko praktických tipov. Po prvé, ošúpané zemiaky môžete skladovať v studenej vode, aby ste obmedzili kontakt so vzduchom. Pokiaľ ide o strúhané zemiaky, môžete do nich pridať lyžicu smotany. Nie je to stopercentne účinné, ale do určitej miery to pomôže. Ďalším spôsobom je poliať ich citrónovou šťavou alebo ich posypať mukou alebo škrobom. Spôsob s múkou spočíva v tom, že zelenina nie je tak vystavená pôsobeniu vzduchu.
Na záver možno konštatovať, že tmavnutie zemiakov po varení a lúpaní je prirodzený jav, ktorý je výsledkom enzymatických reakcií a prítomnosti kyslíka. Hoci nemá vplyv na chuť ani výživovú hodnotu zemiakov, vždy sa oplatí mať tento proces na pamäti a prijať vhodné preventívne opatrenia, aby sa zabránilo nadmernému stmavnutiu potravín.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo je biela pena pri vyprážaní kurčaťa? Rozptýlime vaše pochybnosti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.