9.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lika Mostova).
Nakladané papriky nie sú pre nás žiadnou novinkou. Všetko sa však zmení, keď do hry vstúpia prísady, ktoré sa do nej môžu pridať. Práve vďaka nim je tento chorvátsky recept taký výnimočný. To, v čom je zelenina namočená, je chutné, ale aj prekvapujúce.
Som veľkým fanúšikom papriky a môžem ju jesť v akejkoľvek forme a v akomkoľvek jedle. Hľadanie nových spôsobov jej prípravy je pre mňa niečo skvelé. Výsledkom tohto hľadania je tento recept. Recept som získala od chorvátskeho kuchára počas minuloročnej dovolenky. Povedal, že toto je jeho rodinný recept, ktorý sa pripravuje už po generácie. Čo je na tomto recepte také výnimočné? Omáčka, v ktorej sa zelenina namáča.
Nakladané papriky nie sú pre nás ničím objavným. Ak však uvidíte tento recept, okamžite si všimnete, že je v tomto vydaní jedinečný. Najprv sa uvaria v aromatickej marináde a potom sa zmiešajú so zaujímavou zmesou. Reč je o horčici a oleji. V tejto podobe pristane v pohároch a neskôr sa môže podávať s chlebom alebo ako príloha k jedlám.
Recept na papriku na chorvátsky spôsob
Ingrediencie:
- 12 rôznych paprík,
- 250 ml octu,
- 250 ml vody,
- 2 PL cukru,
- lyžica soli,
- niekoľko zrniečok čierneho korenia,
- niekoľko zrniek nového korenia,
- 5 bobkových listov,
- 240 g jemnej horčice,
- 150 ml oleja.
Spôsob prípravy:
- Papriky opláchnite, odstráňte semená a nakrájajte na úzke pásiky.
- Do hrnca nalejte vodu, ocot, cukor, soľ a korenie, ako je čierne korenie, nové korenie a bobkový list. Takto pripravíte marinádu.
- Do marinády pridajte nakrájanú papriku a na miernom ohni ju priveďte do varu. Od okamihu varu všetko varte asi 5 minút za občasného miešania.
- Po tomto čase papriky sceďte a nechajte vychladnúť. Marinádu zlejeme.
- Pomocou metličky zmiešajte horčicu a olej. Pridajte vychladnuté papriky a opäť premiešajte.
- Hotovú zmes vložte do čistých pohárov a pevne uzavrite. Uskladnite v chladničke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Geniálny spôsob, ako nakladať papriky. Zachová si chrumkavosť a chuť. V zime nám za to poďakujete
Takto si pripravíte domáci paradajkový pretlak s lahodnou chuťou. Ideálna príloha k jedlám
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.