9.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatjana Meininger).
Keď premýšľame o dokonalom dezerte, často zabúdame na tie, ktoré poznáme a máme radi. Takýmto dezertom je roláda, ktorá má osviežujúce vnútro. Od ostatných sladkostí sa odlišuje nezvyčajnou kombináciou chutí. Jej príprava tento víkend bude hitom.
Sladká roláda je nielen chutný dezert, ale aj dekorácia stola. Vyzerá skvele prepletená s ostatnými taniermi s jedlom a občerstvením. Tá v našom recepte vyniká jemným piškótovým cestom a sladkým, ale originálnym vnútrom. Cítiť v nej citrónové tóny, ktoré sú umocnené vďaka sladkému želé. Takáto kombinácia je výnimočná a sme presvedčení, že vaši hostia, ako aj vaši blízki túto pečenú dobrotu veľmi ocenia.
Citrónová roláda – recept
Ingrediencie na cesto:
- 3 vajcia,
- 135 g cukru,
- 130 g pšeničnej polohrubej múky,
- pol čajovej lyžičky prášku do pečiva.
Ingrediencie na citrónovú náplň:
- 2 citrónové želatíny,
- 500 g syra mascarpone
- 140 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice práškového cukru,
- šťava a kôra z dvoch citrónov,
- 100 g cukru,
- vajce,
- žĺtok,
- pol lyžice zemiakovej múky,
- lyžička masla.
Spôsob prípravy:
- Prvým krokom je príprava piškótového cesta. Oddeľte bielky od žĺtkov a spolu s cukrom ich vyšľahajte do nadýchanej peny. Na konci šľahania postupne pridávajte po jednom žĺtku.
- Múku preosejeme spolu s práškom do pečiva a jemne vmiešame do vaječnej zmesi. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie, nalejte naň zmes a stierkou ju uhlaďte.
- Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 20 minút. Počas tejto doby sa koláč upečie, ale sledujte ho, či nie je príliš suchý.
- Upečenú piškótu vyberte z rúry, odstráňte papier, koláč rozložte na vlhkú utierku a spolu s utierkou ho zrolujte ako roládu. Odložte ho na chvíľu bokom.
- V pohári vody rozpustite jednu citrónovú želatínu, nalejte ju do väčšej misy, najlepšie obdĺžnikovej, a odložte bokom. Keď želé stuhne, nakrájajte ho na rôzne veľké pásiky.
- Teraz si pripravte citrónový puding. Do hrnca dajte šťavu a kôru z citróna. Pridáme cukor, zemiakovú múku, vajce a žĺtok. Za stáleho miešania priveďte do varu a keď začne hustnúť, pridajte maslo. Varíme, kým nevznikne hustý puding, a potom ho necháme vychladnúť.
- Teraz je čas pripraviť citrónový krém. Druhú želatínu rozpustíme v 100 ml vody.
- Smotanu vylejeme do misky a vyšľaháme ju s práškovým cukrom. Do zmesi pridajte mascarpone a citrónový puding a miešajte, kým sa nespoja. Nakoniec pomaly vlejte želé.
- Rozložte piškótu a odstráňte utierku. Keď zmes začne tuhnúť, natrite ju na piškótu a naaranžujte kúsky želé. Opäť zrolujeme do rolády a odložíme stuhnúť. Pred podávaním ju nakrájajte na kúsky, môžete ho tiež posypať práškovým cukrom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Veľkonočná čokoládová roláda s exotickým nádychom. Nedá sa jej odolať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.