8.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).
Vývar je takým populárnym jedlom, že ho v niektorých domácnostiach môžeme ochutnať aj každú nedeľu. Zvyčajne sa podáva s tenkými rezancami, ktoré dobre poznáme. Tentokrát nahraďte tento klasický prídavok niečím menej očividným a uvidíte, akú chuť nadobudne vývar. Keď som ho prvýkrát ochutnala, nemohla som uveriť, o koľko je chutnejší ako pri tradičnom spôsobe.
Kto z nás nemá rád klasický vývar? Určite sa nájde zopár takých, ale väčšina toto jedlo skutočne miluje. Jeho chuť poznáme už od detstva a je základom aj pre ďalšie rovnako aromatické jedlá. Zvyčajne sa podáva s malými rezancami, ktoré sú jemné a veľmi chutné. Nedávno som sa však naučila spôsob, vďaka ktorému sú rezance zbytočné a vývar je ešte lepší.
Ak chcete zvýšiť chuť vývaru, stačí vymeniť cestoviny za úplne inú prísadu. Ide o jačmenné krúpy, na ktoré ani nepomyslíte. Nie je to samozrejmá prísada, ktorú môžete hodiť do vývaru, a keď ju uvidíte na tanieri, spôsobí veľké vzrušenie. Ak však tento spôsob aspoň raz vyskúšate, uvidíte, že si každý vypýta navyše aj recept na toto chutné jedlo.
Recept na vývar s jačmennými krúpami
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná,
- 4 mrkvy,
- 2 korene petržlenu,
- kúsok zeleru,
- 2 cibule,
- zelená časť póru,
- 2 šálky surových jačmenných krúp,
- zväzok petržlenovej vňate,
- 3 zrnká nového korenia,
- 2 bobkové listy,
- soľ,
- korenie.
Spôsob prípravy:
- Kuracie mäso dôkladne očistite a vložte do väčšieho hrnca. Zalejte vodou do 3/4 výšky hrnca a postavte na stredný oheň. Mäso nechajte variť približne 1,5 hodiny.
- Občas odstráňte usadeniny. Po hodine očistite mrkvu, petržlen a zeler, rozdeľte ich na tyčinky a pridajte do vývaru.
- Ošúpte cibuľu a opečte ju. Pridajte do hrnca s prísadami.
- Keď je mäso mäkké, vyberte ho z polievky a do hrnca pridajte vodu, aby sa naplnila znížená hladina. Jačmenné krúpy prepláchnite v teplej vode. Prepláchnutú ju pridajte do vývaru. Varte, kým nezmäknú.
- Niekoľko minút pred koncom varenia pridajte nasekanú petržlenovú vňať. Pred podávaním pridajte do misiek kúsky kuracieho mäsa. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prečo sa na vývare tvoria usadeniny? Naučte sa jeden trik! Rozlúčte sa s nimi raz a navždy
Ako pripraviť chutné držky? Recept, ktorý sa bude hodiť každému. Tajomstvo nie je len v mäse
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.