9.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/AKuptsova).
Domáce konzervy uzavreté na niekoľko mesiacov v pohároch a uložené v špajzi sú ideálnym riešením pre tých, ktorí oceňujú vynikajúcu chuť a kvalitu výrobkov. Poháre s marinovanými alebo nakladanými uhorkami, džemy a marmeládami rôznych druhov je potrebné najprv riadne označiť nalepením príslušných nálepiek s popisom. Čo treba urobiť, ak opakovane použitý pohár obsahuje zaschnuté nálepky, ktoré treba nahradiť novou etiketou?
Ako odstránim lepidlo z etikety na nádobe?
Mnohí ľudia používajú na domácu konzerváciu poháre napríklad s uhorkami, ktoré si predtým kúpili v obchode. Ak chcete takýto pohár použiť na iné konzervy, odporúča sa odstrániť nálepku, t. j. etiketu, z pohára a nalepiť novú s informáciami o tom, čo sa v pohári nachádza.
Bohužiaľ, problém nastáva, keď sa pod odstránenou nálepkou nachádza hrubá vrstva lepidla pevne prilepená k nádobe. Existuje jednoduchý a rýchly spôsob, ako dôkladne odstrániť lepidlo zo zaváraninovej nádoby, aby nám slúžila na budúce zaváranie. Ako na to?
Pomáha čajovníkový alebo eukalyptový olej zmiešaný s acetónom z odlakovača na nechty. Túto zmes naneste na lepkavé miesto a pomocou vatového tampónu odstráňte nepoddajné lepidlo.
Ďalším spôsobom, ako sa zbaviť nechceného lepidla na pohároch, je naliať do pohára horúcu vodu, ktorá by ho mala rozpustiť do konzistencie, ktorá umožní jeho ľahké odstránenie. Ak sa však lepidlo nechce odlepiť, je potom dobré takéto miesto premazať trochou kuchynského oleja. Po štvrťhodine umyte nádobu vo vode s prostriedkom na umývanie riadu, pričom na čistenie použite drsnú stranu špongie.
Ako sa zbavíte zápachu uhoriek z nádoby?
Ďalším rovnako častým problémom pri opätovnom použití pohára na zaváraniny je zápach, ktorý z neho vychádza. Najčastejšie sa to týka pohárov, v ktorých boli dlho uskladnené nakladané uhorky. Ak sa chystáme do takéhoto pohára použiť iné výrobky, mali by sme dbať na to, aby pohár nebol cítiť spomínaným nakladaním.
Z sódy bikarbóny a octu vytvorte riedku pastu. Po zmiešaní týchto dvoch zložiek vložte pastu do nádoby a snažte sa ju dôkladne rozotrieť po stenách nádoby. Odstavte nádobu s odvarom na dve alebo tri hodiny, aby pasta stuhla a vytvorila kôru.
Na druhej strane je dobré čistiť uzávery nádob vatovým tampónom namočeným v salicylovom liehu.
Potom nádobu dôkladne opláchnite vodou a nechajte ju vyschnúť. Hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako otvoriť ZAVÁRANINY bez noža či búchania? Naučte sa TRIK šéfkuchára
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.