10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jane Vershinin).
Talianska kuchyňa je kráľovstvom výnimočných chutí, farieb a vôní. Recept na tieto cestoviny je jednoduchý a zvládne ho aj najväčší laik. Kľúčom k úspechu sú zlaté pomery a spôsob ich podávania. S naším receptom budú chutiť ako od talianskej „Nonny“ (babička).
Snívate o šialenej večeri v talianskom štýle? Namiesto prípravy cestovín s paradajkovou omáčkou sa opäť rozhodnite pre trochu inú klasiku. Gnocchi sú tie šialene bacuľaté zemiakové cestoviny, ktoré sa doslova rozplývajú v ústach a v okamihu miznú z tanierov.
Gnocchi v pravom talianskom štýle. Tejto omáčke nikto neodolá
Klasikou talianskej kuchyne sú, samozrejme, cestoviny a pizza. Zo zaujímavých a chutných jedál stoja za zmienku aj gnocchi, ktoré sa klamlivo podobajú našim tradičným domácim zemiakovým knedlíčkom. Príprava tejto zemiakovej pochúťky je veľmi jednoduchá, ale oplatí sa venovať pozornosť detailom, ako sú pomery a spôsob podávania.
Tajomstvo gnocchi sa skrýva v ich štruktúre. Zemiakové gnocchi by mali byť mäkké ako vankúšiky. To zabezpečia správne zemiaky, odmerané množstvo múky a vajce. Rovnako dôležité je aj samotné servírovanie – môžete sa rozhodnúť pre klasiku, teda paradajkovú omáčku, alebo sa trochu odviazať pridaním šalvie, opraženého masla a rôznych syrov. Zaujímavou obmenou môže byť aj omáčka na báze húb, syra mascarpone alebo napríklad s pridaním orechov a gorgonzoly.
Recept na gnocchi – najrýchlejšia a najchutnejšia večera
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov,
- 200 g pšeničnej hladkej múky,
- štipka soli,
- vajce.
Spôsob prípravy:
- Zemiaky najprv ošúpte a nakrájajte na plátky. Zeleninu uvarte v osolenej vode do mäkka.
- Uvarenú zeleninu nechajte vychladnúť a potom ju opatrne roztlačte na hladkú kašu alebo ju prelisujte.
- Teraz do zemiakovej kaše pridajte múku, vajce a štipku soli. Uhnetieme hladké cesto ako na zemiakové knedle.
- Z cesta vytvarujte valček a vykrajujte malé a úhľadné knedličky.
- Zemiakové knedličky varte niekoľko minút v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.
- Hotové halušky sceďte a podávajte s obľúbenou omáčkou – odporúčame tú s gorgonzolou alebo paradajkovú klasiku štedro posypanú parmezánom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na pizzu s prekvapivým korpusom. Je chutná, voňavá a navyše bez múky a droždia
Došiel vám chlieb? Vypracujte cesto zo 4 prísad a dajte ho na panvicu. Domáci chlieb za pár minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.