11.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Monyakova).
Polenta nie je nič iné ako hustá a krémová kukuričná kaša, ktorá pochádza z talianskej tradície. Dokonale uvarená je vhodná na podávanie na sladko aj na slano. Zaujímavé je, že pôvodne mala polenta len málo spoločného s kukuricou. Pripravovala sa z pšenice a dokonca aj zo špaldy. Spočiatku bola považovaná za jedlo chudobných, ktoré sa časom dostalo na stoly najbohatších občanov. Ako uvariť polentu bez výdavkov na cestu do Talianska? Odporúčame.
Ako sa pripravuje polenta?
Taliani rozlišujú niekoľko druhov polenty. Najjemnejšie mletá sa s obľubou používa na prípravu pečiva, pekárenských výrobkov a namiesto obvyklej struhanky. Stredne mletá kukuričná kaša sa používa na prípravu jednej z najobľúbenejších príloh k večeri. Potenciál hrubo mletých zŕn sa používa skôr na grilovanie.
Ingrediencie na polentu:
- 190 g kukuričnej kaše
- 1 liter vody
- 60 g parmezánu
- 3 lyžičky masla
- 1 čajová lyžička soli
Príprava polenty
- Do veľkého hrnca nalejte liter vody a začnite ju zohrievať na slabom plameni. Keď sa na povrchu objavia bublinky, pridajte čajovú lyžičku soli a uvedenú dávku kaše.
- Po pridaní ingrediencií do vody ihneď premiešajte, aby sa v kaši nevytvorili nechutné hrudky.
- Tento postup opakujte, kým zmes opäť nezačne vrieť, potom znížte teplotu na minimum, prikryte hrniec pokrievkou a varte 30-35 minút.
- Počas celej doby varenia polenty musíme obsah hrnca premiešať aspoň každých 4 – 5 minút, najlepšie však nepretržite.
- Počas varenia polenty si môžeme pripraviť tri lyžičky masla a 60 g strúhaného parmezánu. Dobre poslúži Parmigiano Reggiano, Grana Padano alebo Pecorino Romano.
- Po odstavení hrnca z horáka pridáme do polenty všetko maslo a väčšinu syra. Miešajte, kým sa všetko nespojí do hladkej kukuričnej kaše.
- Polentu môžete pripraviť aj bez pridania masla alebo syra. Tým sa stáva zdravou náhradou zemiakov.
- Hotovú polentu dajte na tanier, posypte zvyšným strúhaným syrom a vrch ozdobte trochou masla. K horúcej prílohe sa výborne hodí aj čerstvý tymián. Dobrú chuť!
Spôsoby podávania polenty
Príprava polenty s maslom nie je jediným spôsobom, ako ju podávať. Ak chcete pokrm s dokonale jemnou štruktúrou, nahraďte polovicu vody smotanou alebo mliekom. Hotová polenta ponúka širokú škálu kulinárskych možností. Hustá a krémová kukuričná kaša je vhodná na prípravu hranolčekov a dokonca aj rezňov. Môžete si ju vychutnať samostatne alebo v kombinácii so sezónnym ovocím, zeleninou či morskými plodmi. Po úplnom vychladnutí získa polenta pevnú konzistenciu, takže sa dá ľahko krájať. Potom polentu opečte na troche masla a podávajte s obľúbenou omáčkou, napríklad hubovou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zdravý a chutný doplnok k večeri. Má len 18 kcal a pripravíte ju za 4 minúty
Čo jesť, aby schudnúť? Stačí zvýšiť príjem jednej ingrediencie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.