17.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Follow_the_Sun).
Sezóna červenej repy sa ešte len začína, ale mladá cvikla sa už objavuje na pultoch trhov. Je to ideálny čas na doplnenie zásob. Zaváraná jarná cvikla na zimu je najlepší spôsob, ako si uchovať chuť leta. S týmto receptom ju pripravíte za okamih.
Mladá jarná cvikla – na varenie sa používajú listy, stonky aj jemné korene. Nachádza svoje uplatnenie v šalátoch, prívarkoch a studených polievkach alebo v cviklovej polievke. Mladá cvikla na zimu je najlepší spôsob, ako do pohára uzavrieť chuť neskorej jari a leta. Na jeseň a v zime stačí odskrutkovať viečko a môžete si pochutnať na obľúbených jedlách. Zaváraniny pripravíte mihnutím oka.
Zaváraná mladučká cvikla na zimu. Pripravíte z nej chutnú polievku
Chuť mladej červenej repy sa spája najmä s prelomom jari a leta, ale vďaka zaváraninám ju môžete uzavrieť do pohára a uchovať aj počas celej zimy. So zaváranou mladou cviklou si ľahko pripravíte klasickú polievku z červenej repy alebo šalát.
Ako si pripravíte jarnú cviklu na zimu? Chvíľka práce a nadpozemská chuť
Tento recept na zaváranú mladú jarnú cviklu je triviálny a predovšetkým rýchly. Na jej prípravu nepotrebujete celý deň. Okrem cvikle, cesnaku a kôpru, čo sú tri ingrediencie, potrebujete tri prísady na marinádu: vodu, jablčný ocot a soľ. Recept je ľahko zapamätateľný, stačí sa držať pravidla 5/3/1: 5 mladých cvikiel, 3 polievkové lyžice octu a 1 polievková lyžica soli na marinádu.
Zaváranina na zimu – potrebné prísady:
- 5 zväzkov mladej jarnej cvikle vrátane hľúz,
- 5 strúčikov cesnaku,
- 1 veľký zväzok čerstvého kôpru (alebo 2 menšie),
- voda, jablčný ocot a soľ (v pomere 3 polievkové lyžice octu a 1 polievková lyžica soli na každý liter).
Spôsob prípravy:
- Prevarte vodu. Rozpustite v nej soľ a ocot v správnom pomere. Odstavte a nechajte vychladnúť.
- Umyte listy a stonky cvikle a kôpru. Vydrhnite korene a v prípade potreby ich oškrabte nožom.
- Nakrájajte červenú repu podľa potreby, stonky na tyčinky a listy na pásiky. Kôpor nasekáme nadrobno, cesnak nakrájame na tenké plátky.
- Do sterilizovaných a dôkladne vysušených pohárov začnite ukladať prísady v tomto poradí: jedna časť kôpru, jedna časť cesnaku, vrstva mladej cvikle. Plňte, kým nie je nádoba plná.
- Nezabudnite ju naplniť až po okraj. Navrch naaranžujte nakrájanú červenú repu.
- Zalejte vychladnutou marinádou a dôkladne uzavrite.
- Na dno veľkého hrnca položte utierku. Umiestnite poháre a nalejte vodu do 3/4 výšky pohára.
- Dajte zovrieť vodu a zavárajte poháre vo vriacej vode 15 minút. Nechajte vychladnúť.
Zaváranú jarnú cviklu si môžete pripraviť aj v osolenej marináde bez octu. Takto získaná zaváranina bude mať jemnejšiu chuť. Ako na to? V horúcej vode rozpustite soľ a trochu cukru. Vychladnutou marinádou zalejte nakrájanú červenú repu. Nechajte kvasiť pri izbovej teplote.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Stačí pridať lyžičku do vody! Cvikla bude intenzívne červená. Tento trik poznali už naše babičky
Žiadna fazuľa a cvikla. Toto fit brownie chutí ako s čokoládou. Zjete plech bez výčitiek svedomia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.