Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Uvarili ste príliš veľa cestovín? Nie je to problém. Neplytvajte nimi a pripravte si z nich chutný nákyp

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin). Nech prvý hodí kameňom ten, kto nikdy neuvaril príliš veľa cestovín na večeru. Ak do hrnca nahádžete porcie „na počkanie“, môže sa...

13.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin).

Nech prvý hodí kameňom ten, kto nikdy neuvaril príliš veľa cestovín na večeru. Ak do hrnca nahádžete porcie „na počkanie“, môže sa stať, že vám zostane trochu veľa cestovín. Hneď po jedle je dobré použiť zvyšné cestoviny na vytvorenie nového pokrmu. Nižšie uvádzame náš návrh na chutný nákyp.

Uvarili ste príliš veľa cestovín? Nie je to problém.
Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin

Predpokladá sa, že optimálna porcia na dospelého človeka je 100 až 150 gramov cestovín. Vtedy existuje šanca, že ich zjete doslova všetky. Pri príprave cestovín pre väčší počet ľudí však niekedy zostane v hrnci príliš veľa. Hneď po jedle je vhodné myslieť na ďalšie jedlo, pretože cestoviny sa časom stávajú nepožívateľnými a môžu byť nebezpečné pre zdravie.

Dá sa jesť, ale buďte opatrní

Či už ide o špagety, fusilli alebo niťovky, všetky tieto cestoviny sa dajú konzumovať aj niekoľko dní po uvarení. Je však dobré spotrebovať všetky zvyšky, ktoré po uvarení pokrmu zostali, pretože zle uskladnené cestoviny môžu byť nositeľmi nebezpečných baktérií.

Ak sa chcete vyhnúť otrave jedlom, použite zvyšné cestoviny ešte v ten istý deň. Príprava šalátu za studena môže pomôcť nebezpečným baktériám. Hovoríme o baktérii Bacillus cereus, ktorá zodpovedá za dva typy otráv v našom tele: hnačku a zvracanie. Baktériu možno nájsť v korení, ryži alebo práve v cestovinách. Za normálnych okolností je baktéria pre náš organizmus neškodná, ale v priaznivých podmienkach sa začne množiť, a to môže viesť k otrave jedlom.

Ak neplánujete hneď pripraviť nový pokrm, cestoviny ihneď uložte do chladničky.
Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov

Ako správne skladovať uvarené cestoviny

Ak chcete zachovať čerstvosť a chuť dlhšie, kľúčom je správne skladovanie. Ak neplánujete hneď pripraviť nový pokrm, cestoviny ihneď uložte do chladničky. Zabránite tým množeniu baktérií a tiež zabezpečíte, aby cestoviny nestratili svoj tvar alebo sa nezlepili. Dobrým spôsobom je zaliať cestoviny v cedníku studenou vodou alebo ich pred vložením do chladničky pokvapkať olivovým olejom a premiešať. Nádoba, v ktorej chcete cestoviny skladovať, by mala byť vzduchotesná, aj to pomôže udržať ich čerstvosť.

Ak neviete, čo so zvyškom uvarených cestovín, vyskúšajte tento recept na rýchly a jednoduchý nákyp. Väčšinu produktov nájdete vo svojej chladničke.

Zapekanie z toho, čo máte v chladničke – rýchly recept

Ingrediencie:

  • zvyšok uvarených cestovín (ak je cestovín málo, môžete ich uvariť toľko, koľko sa ich zmestí do nádoby vhodnej na pečenie),
  • olivový olej,
  • niekoľko strúčikov cesnaku,
  • cibuľa,
  • šunka, klobása alebo slanina, ak ich máte v chladničke,
  • paradajkové pyré alebo paradajková omáčka,
  • strúhaný syr (mozzarella, parmezán, grana padano),
  • soľ a korenie,
  • nepovinne niekoľko lístkov bazalky.
Ak neviete, čo so zvyškom uvarených cestovín, jednoducho ich zapečte v rúre.
Foto: instagram/@savoryelite2024
  1. Na panvici rozohrejte lyžicu olivového oleja a orestujte na kocky nakrájanú cibuľu. Môžete pridať kúsky šunky, klobásy alebo slaniny, alebo ak máte radi všetko naraz. Keď cibuľa zosklovatie, pridajte na plátky nakrájaný cesnak. Ku koncu smaženia pridajte paradajkovú omáčku a varte, kým sa nezredukuje.
  2. Uvarené cestoviny zmiešajte s trochou olivového oleja a spojte s ostatnými prísadami. Všetko podľa chuti osolíte a okoreníte.
  3. Preneste do misky vhodnej do rúry a posypte centimetrovou vrstvou syra. Pečte 20-25 minút pri teplote približne 170 – 190 stupňov.
  4. Po tomto čase by mal byť nákyp pripravený na podávanie. Ak nie je vopred dostatočne prepečený, môžete ho ešte na niekoľko minút vložiť do rúry.
  5. Pri ukladaní pokrmu na taniere pridajte niekoľko lístkov bazalky podľa chuti.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto cestoviny sú jednoduchšie ako bolognese. Kombinácia ingrediencií vás prenesie do Talianska

Cuketové rezance v novej verzii. Spoznajte rýchly zoštíhľujúci šalát, ktorý zvládnete raz-dva


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Na krehkom cestíčku,… ale nie je to jablkový koláč. Pretriete si oči a neuveríte, o koľko je to chutnejšie

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia_Panait). Jablkový koláč je kráľovnou jesenného pečenia, ale nie je to jediná vec, ktorou ľudia žijú na jeseň. Existuje…

Vôbec nie kuriatka. Tieto huby sú ešte lepšie na miešané vajíčka

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksandra Duda). Jeseň je nepochybne obdobím, keď na stoloch kraľujú huby. Dajú sa z nich pripraviť aromatické omáčky, lahodné…

Skutočná klasika medzi jesenným pečivom. S týmto receptom upečiete slivkový koláč behom chvíľky

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko). Sezóna sliviek sa pomaly končí, tak prečo ich nevyužiť v kuchyni. Neviete, čo pripraviť? Slivkový koláč je…

Zabudnite na spľasnutú piškótu. Priateľka cukrárka mi prezradila, v čom spočíva tajomstvo

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya). Každá hostiteľka chce, aby jej piškóta bola mäkká a nadýchaná. Takáto vydarená piškóta je ideálnym základom…

V tejto tekutine namočte bravčové mäso. Rezne budú po vyprážaní chutné a jemné

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Radi jete bravčové rezne a chcete ich dokonale pripraviť? Ak chcete, aby boli ešte lepšie a chrumkavejšie,…

Auto Trendy

Tieto ojazdené autá z Nemecka sa teraz predávajú ako žreby

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Slováci sú čoraz ochotnejší kupovať ojazdené autá a predajcovia dovážajúci ich z Nemecka majú čoraz viac dôvodov na radosť. Podobne ako v posledných rokoch sú…

Nebezpečné baktérie v aute! Odkiaľ pochádzajú, aké choroby spôsobujú a ako sa ich zbaviť?

18.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí ľudia trávia v aute až niekoľko hodín denne. Nie všetci však nezabúdajú na pravidelné a dôkladné čistenie a dezinfekciu jeho interiéru. Podľa štúdie vedcov…

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Čo použiť na vyčistenie čalúnenia auta

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Čalúnenie auta je vystavené rôznym druhom nečistôt, od drobných škvŕn až po trvalé stopy po jedle, nápojoch a blate. Mnohí ľudia sa pýtajú, čím vyčistiť…

Alfa Romeo prekvapuje v plus. V roku 2027 sa objaví úplne nový model a nástupcovia Giulie a Stelvia nebudú výlučne elektrické

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Odchádzajúci šéf značky Alfa Romeo Jean-Philippe Imparato potvrdil uvedenie úplne nového veľkého modelu v roku 2027. Rozptýlil pritom pochybnosti o pohonnom ústrojenstve budúcich generácií modelov…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov