16.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Radu Sebastian).
Vnútornosti sú v kulinárskom umení dobre známe, ale fronty na ne nie sú obzvlášť dlhé. Na stole sa častejšie objavuje pečeň a hydinové žalúdky bývajú prehliadané. Je to škoda, pretože sú lacné, t. j. zapadajú do trendu lacných potravín. Navyše okrem nízkej ceny ponúkajú mnoho cenných živín, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Ak ste ich však ešte nemali možnosť ochutnať alebo ak vás odradili, oplatí sa ich vyskúšať.
Vnútornosti: pozrite sa na ne láskavejšími očami
Vnútornosti sa najčastejšie spájajú s obdobím komunizmu, keď nahrádzali mäso. Ukazuje sa však, že sú nesprávne označované ako druhotriedne výrobky. Je pravda, že ak ich nepripravíte správne, ich chuť môže byť trochu sklamaním, ale to neznamená, že sa neoplatí dať im druhú šancu. Stačí dodržať niekoľko pravidiel a zásad a ľahko z nich vyčarujete niečo chutné. Hydinové žalúdky nie sú výnimkou a guláš alebo držky na ich báze len spestria náš klasický jedálny lístok.
Čo sa nachádza v žalúdkoch?
Pretrváva názor, že hydinové žalúdky sú pomerne bezcenným produktom, hoci v skutočnosti obsahujú veľa zdraviu a strave prospešných látok. Začať treba bielkovinami, ktoré sú katalyzátorom všetkých kľúčových procesov v organizme a zároveň sú cenným zdrojom energie. Obsahujú aj kolagén, látku zodpovednú za dobrý stav kĺbov. Málokto si uvedomuje, že práve vďaka nim naša pokožka vyzerá mladšie a neskôr sa na nej prejavujú prvé známky starnutia.
To však nie je všetko, pretože tieto vnútornosti ponúkajú oveľa viac, než si myslíme. V žalúdkoch sa nachádza aj železo a zinok. Prvé z nich posilňuje krv a zabraňuje anémii, zatiaľ čo druhé je prospešné pre imunitu a vlasy, pokožku a nechty. Žalúdky môžu byť aj zdrojom cenných vitamínov: najmä vitamínov skupiny B, ktoré pôsobia komplexne na všetky kľúčové systémy a orgány v tele. Konzumáciou týchto vnútorností rýchlo doplníme aj nedostatok vitamínov rozpustných v tukoch: A, D, E a K.
Mäkké hydinové žalúdky? Tu je recept na úspech
Prečo sa mnohým ľuďom, ak sú žalúdky také zdravé, tak veľmi nepáčia? Hlavne preto, že často vychádzajú tvrdé. Samozrejme, stačí poznať niekoľko trikov, aby boli nielen mäkké, ale aby ste z nich dostali aj tú najlepšiu chuť. Po prvé, oplatí sa ich kupovať na spoľahlivom mieste. Čerstvé vnútornosti zaručene nielen dobre chutia, ale sú aj mäkké. Dobré žalúdky majú neutrálnu chuť a nie sú zafarbené a zažltnuté, čo sú poznávacie znamenia, že mohli nejaký čas ležať v chladiacom boxe obchodu. Prítomnosť žiliek nie je pri vnútornostiach diskvalifikujúcim faktorom, ale pred varením ich musíte dôkladne očistiť.
Potom nám nezostáva nič iné, len si uvariť žalúdky. Predtým, ako pristanú v hrnci, ich však môžeme namočiť do studenej vody na približne dve hodiny. Potom sa aj čas ich prípravy výrazne skráti. Treba si tiež zapamätať univerzálnu metódu: s pridávaním soli sa radšej neponáhľajte, pretože vnútornosti stvrdnú. Je lepšie po nich siahnuť až na samom konci.
Mnohí ľudia sa tiež pýtajú: Ako dlho variť žalúdky, aby boli mäkké? Bohužiaľ, musíte byť trpezliví, pretože mäkké sú až po hodine varenia, hoci niekedy – v závislosti od množstva v hrnci – môže byť tento čas dlhší.
Kuracie žalúdky: nie pre každého
Žalúdok nie je bezcenný produkt a oplatí sa ho zaradiť do jedálnička, ale je dôležité zachovať aj zdravú mieru. Prečo? To všetko kvôli prítomnosti purínov, ktoré v nadbytku môžu prispieť k vzniku dny alebo zhoršiť jej bolestivé príznaky. Na druhej strane tieto vnútornosti obsahujú peptidy, ktoré môžu regulovať krvný tlak, ale sú aj zdrojom cholesterolu a nasýtených mastných kyselín. Ich príliš častá konzumácia tak môže viesť k upchatiu žíl a vážnym kardiovaskulárnym problémom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takéto kurča sa rozplýva v ústach. Je také dobré, že ho zjete rovno z panvice
Ako pripraviť bravčovú pečeň? Tento recept pre začínajúcich kuchárov sa vám bude hodiť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.