16.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Natali 44).
Premýšľate, čo podávať ako predjedlo, alebo možno chcete svoj hlavný chod obohatiť o zaujímavý prvok? Recept na náš pór, podávaný na mliečnom vankúši, je šitý na mieru najlepším reštauráciám – to všetko vďaka krásnemu servírovaniu a kombinácii dvoch ingrediencií, ktoré si získajú chuťové bunky tých najnáročnejších.
Sezóna čerstvej zeleniny už začala a jar je nadobro v kurze. Oplatí sa však vymeniť klasické recepty za niečo elegantnejšie a zároveň triviálne jednoduché na prípravu. V tomto prípade je hlavnou ingredienciou pór, ale najväčší dojem urobia syrové koláčiky.
Pór v tomto vydaní je pôsobivý. Všetko kvôli krémovým mliečnym koláčikom
Zo sezónnej zeleniny sa dá vykúzliť veľa chutných receptov. V apríli na trhoch a v obchodoch so zeleninou kraľuje špargľa, kapusta, zemiaky, pažítka a nenahraditeľná zelenina novej sezóny. Netreba však zabúdať ani na pór, ktorý môže byť pri správnej príprave hlavnou zložkou večere alebo krásnym predjedlom, ktorému nikto neodolá.
Tajomstvom chutného póru je dokonale skaramelizovaná kôrka a prísady, ako sú korenie, citrónová kôra, olej, maslo, med, orechy alebo čerstvá zelenina. Náš recept sa však zameriava na krémové koláčiky z burraty, talianskeho syra z kravského mlieka, ktorý sa vyrába z mozzarelly a smotany. Takéto duo vyzerá na tanieri krásne a chutí ako z najlepších reštaurácií, a to všetko len za pár zlotých a navyše bez akýchkoľvek špeciálnych kuchárskych zručností.
Pór na burratovom koláčiku – perfektný predkrm a zaujímavý doplnok k večeri
Ingrediencie:
- Prílohy: 2 póry,
- lyžica masla
- lyžica olivového oleja
- 1/4 šálky vody alebo bieleho vína
- kôra z polovice citróna,
- soľ,
- korenie
- cukor,
- guľôčka burraty
- hrsť pistácií,
- koriandra alebo bazalky.
Spôsob prípravy:
- Z póru odkrojte zelené časti, potom ho pozdĺžne rozrežte a každý rozdeľte na dve časti. Vznikne tak osem pekných kúskov.
- Na panvici rozohrejte olivový olej. Umytý a osušený pór posypte cukrom a soľou v pomere 1:1 a vložte ho rezom nadol do tuku. Smažte z oboch strán, kým sa pekne neprepečie, potom pridajte vodu alebo víno, maslo a citrónovú kôru.
- Na druhej suchej panvici opražte pistácie a potom ich nakrájajte na menšie kúsky.
- Burratu (taliansky syr z kravského mlieka vyrobený z mozzarelly a smotany) pekne rozprestrite na tanier a navrch poukladajte opečený pór s maslom a olejom z panvice.
- Ozdobte korením, pistáciami a lístkami koriandra alebo bazalky.
- Takto pripravený pór môžete podávať ako predjedlo, raňajky alebo aj ako prílohu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kedy sadiť pór do zeme? Toto je posledný termín pre neskorý zber. V opačnom prípade vás úroda minie
Polievka, ktorá zahreje aj v tých najväčších mrazoch. Robím ju vždy, keď mám málo času
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.