17.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Aphiwat chuangchoem).
Ako pripravujete špargľu? Existuje dosť nápadov, ale my ju stále najčastejšie varíme alebo obaľujeme v slanine a pečieme či grilujeme. Jeden recept na špargľu si však v srdciach Slovákov určite zachová osobitné miesto. Je veľmi jednoduchý a ešte chutnejší a poháre sa budú hodiť.
Sezóna špargle sa rozbieha a na trhoch konečne nájdeme tieto lahodné zelené stonky. Špargľa je chuťou jari a je jedno, ako ju pripravíme, vždy je vynikajúca. Sezóna špargle je však, žiaľ, pomerne krátka. Samozrejme, špargľu môžete zamraziť, ale existuje aj iný spôsob, ako ju uchovať dlhšie. Máte radi nakladanú zeleninu? Teraz je najlepší čas objaviť úplne nový recept. Nakladaná špargľa je lepšia ako uhorky, jej príprava je jednoduchá a podávaná ako príloha k večeri, prísada do šalátov alebo jednoducho ako občerstvenie vám bude dlho pripomínať svoju chuť.
Ako pripraviť špargľu? Uvarte ju!
Ingrediencie:
- 2 zväzky špargle (spolu približne 1 kg),
- 6 bobkových listov,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 2 zväzky kôpru,
- kúsok koreňa chrenu (dva kúsky dlhé asi 3 cm na jednu nádobu),
- nálev: 1 lyžička soli na liter vody ,
- 10 guľôčok nového korenia,
- čisté, vypálené poháre – na toto množstvo surovín postačia dva poháre).
Nakladaná špargľa – ako ju pripraviť:
- Príprava nakladanej špargle je takmer identická s prípravou nakladaných uhoriek. Začnite, samozrejme, prípravou nálevu. Prevarte vodu so soľou a nechajte ju úplne vychladnúť.
- Kým nálev chladne, vypáľte poháre vo vriacej vode a pripravte ostatné prísady. Špargľu očistite a odrežte drevnaté konce. Cesnak ošúpte a každý strúčik rozdrvte alebo rozkrojte na polovicu.
- Strúčiky cesnaku vložte na dno pohárov a špargľu naaranžujte do zväzkov v každej nádobe. Medzi špargľu vložte bobkové listy a nové korenie. Pridajte chren a na vrch nasypte rozdrvený kôpor.
- Špargľu zalejte marinádou a poháre uzavrite. Odložte na pracovnú dosku alebo na iné miesto pri izbovej teplote na približne 4 dni. Po tomto čase by mali poháre začať bublať a špargľa by mala zmeniť farbu. To znamená, že proces nakladania prebieha dobre.
- Po tomto čase môžete poháre s nakladanou špargľou premiestniť do pivnice alebo chladničky. Je dôležité, aby ste ich skladovali na chladnom a tmavom mieste.
Ako vidíte, nakladať sa dajú nielen uhorky a na jar je čas na iné, ale rovnako chutné nakladanie. Ak máte radi špargľu, ale aj domáce zaváraniny, určite vyskúšajte tento recept. Nebudete sklamaní, máte naše slovo.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takáto špargľa zmizne z tanierov za pár minút. Ja ju podávam s týmito prísadami, vychádzajú šialene
Recept na zelenú špargľu. Rodina ju najprv zje a potom vám postaví sochu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.