17.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/Hans).
Grilovacia sezóna a Prvý máj sú spojené s veľmi príjemným pocitom nielenže počasie praje tráveniu času vonku, ale umožňuje aj vychutnávanie chutného jedla. Preto sa oplatí zabezpečiť čo najlepšie podmienky a „vybavenie“. Je dobré naplánovať si miesto na grilovanie v dostatočnom predstihu. Aký typ grilu by ste si mali vybrať?
Ktorý gril si vybrať? Ktorý je najzdravší?
Všeobecne oceňovanými výhodami plynového grilu sú rýchly čas rozohriatia, jednoduchá regulácia teploty a rovnako jednoduché používanie. V prospech plynového grilu hovorí aj skutočnosť, že reguláciou stupňa tepla možno minimalizovať riziko vzniku karcinogénnych látok, ako sú heterocyklické amíny (HCA) a polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU), ktoré vznikajú pri spaľovaní tuku.
Na druhej strane, gril na drevené uhlie sa často oceňuje kvôli charakteristickej dymovej chuti jedla. Je však spojený s určitými ťažkosťami, ako je náročnejšia regulácia teploty a dlhší čas prípravy. To sa následne prejavuje vo vyššom riziku vzniku nežiaducich látok v dôsledku priameho kontaktu potravín s ohňom a dymom.
Porovnajme tieto dva typy grilovania: plynový gril (alebo elektrický gril, ktorý funguje na podobnom princípe) sa zdá byť „zdravšou“ voľbou. Pre vaše zdravie nie je dôležitý len spôsob prípravy jedla (neodporúča sa pripálenie!) – dôležité je tiež pamätať na to, že gril by sa mal pravidelne čistiť.
Ako pripraviť záhradný gril? Tu je návod, čo potrebujete
Zhotovenie záhradného grilu je vďačná a v skutočnosti nie až taká náročná úloha. Pred začatím práce by ste však mali dbať na dve veci. Po prvé, musíte si vybrať bezpečné a stabilné miesto, kde bude stáť. Druhou vecou je povolenie – v niektorých prípadoch si ho stavba grilu môže vyžadovať kvôli miestnym stavebným predpisom.
Na stavbu záhradného grilu budete potrebovať najmä tehly alebo duté tvárnice, ktoré vydržia vysoké teploty. Okrem toho je vhodné pripraviť si betónovú alebo ohňovzdornú maltu, grilovací rošt, kovový rošt na uhlie, ako aj nevyhnutné náradie (lopatu, vodováhu, hladidlo, miešačku na maltu).
Práce je dobré začať vykopaním základov v hĺbke asi 10 cm, do ktorých sa naleje betón a nechá sa vyschnúť. Potom položíme prvú vrstvu tehál a pomocou vodováhy skontrolujeme, či je v rovine. Medzi ne nanesieme ohňovzdornú maltu. Potom pridáme ďalšie vrstvy a z času na čas vložíme kovové tyče na vystuženie. Pritom netreba zabúdať na to, aby sme v spodnej časti grilu ponechali miesto na rošt a mriežku, ako aj na vetracie otvory.
Ako vyrobiť závesný gril zo suda?
Závesný gril so sudom ako „srdcom“ je jedným z netradičných nápadov na vytvorenie zaujímavého miesta v záhrade. Okrem kovového suda sa vám na tento účel bude hodiť silná reťaz alebo oceľový drôt, rošt, žiaruvzdorná farba a základné náradie, ako je vŕtačka, brúska a ochranné rukavice.
Prácu začneme dôkladným očistením suda a jeho rozrezaním na polovicu. V spodnej časti urobíme niekoľko vetracích otvorov a prípadne natrieme vonkajšiu stenu farbou podľa vlastného výberu. Potom na požadované miesto namontujeme rošt a pripravíme štyri upevňovacie body, rozmiestnené po obvode suda. Cez každý z nich prevlečieme reťaz alebo drôt a spojíme ich v hornej časti. Konštrukciu zavesíme na pevný hák.
Ako môžem vyčistiť svoj gril? Metódy čistenia grilu
Pri plynových griloch aj griloch na drevené uhlie počkajte, kým úplne vychladnú. Potom opatrne odstráňte zvyšky z predchádzajúceho grilovania pomocou kefy, prachovky alebo iného nástroja. Neskôr odstráňte rošt a dôkladne vyčistite vnútro grilu. Ak má odtokové žliabky alebo nádobky na tuk, musíme ich tiež udržiavať čisté. V prípade plynového grilu sa treba z času na čas postarať o stav komponentov prívodu plynu.
A čím čistíte svoj gril? Okrem kefy, lopatky alebo škrabky sa určite budú hodiť aj špeciálne čistiace kvapaliny, ktoré pomáhajú odstraňovať mastnotu, sadze a iné nečistoty. Účinné prípravky na takéto nečistoty ľahko nájdete v obchodoch. Prípadne môžete použiť zmes vody a octu, ktorá je prírodnou náhradou hotových prípravkov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť dobrú klobásu na grile? Pozor na 3 chyby. Kvôli nim je suchá a chutí ako podrážka
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.