18.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/Hans).
Hviezdica prostredná je vytrvalá burina, ktorú mnohí stále podceňujú. Pritom sa oplatí využiť jej liečivé vlastnosti a dokonca ju zaradiť do svojho jedálneho lístka. Overíme si vlastnosti hviezdice prostrednej.
Hviezdica prostredná: vlastnosti rastliny
Hviezdica prostredná (Stellaria media) je jednoročná rastlina z čeľade klinčekovitých. Jej druhový názov pochádza z latinského slova stella, čo znamená hviezda, a odkazuje na štruktúru kvetov rastliny, ktoré skutočne vyzerajú ako hviezdy. Hviezdičky sú malé, zvyčajne biele, zriedkavo zelenkavé. Je to kozmopolitný druh a možno ho nájsť prakticky po celom svete. U nás je bežný po celom území, mnohí ho potláčajú ako úpornú záhradnú burinu. Nie je prekvapením, že rýchlo rastie, ľahko zakoreňuje, neznáša slnečné žiarenie a nevadia jej ani nižšie teploty.
Kvitne od marca do októbra a počas miernejších zím môže rásť aj pod snehom. Kedysi bola obľúbenou potravou vtáctva na farmách. Rastlinnou surovinou je bylinka hviezdica, ktorá má rozsiahle liečivé vlastnosti a cenenú chuť. Na liečebné účely možno bylinu zbierať až do nasadenia semien.
Hviezdica: vlastnosti
Čím sa vyznačuje hviezdica? Liečivé vlastnosti tejto rastliny vyplývajú z jej bohatého zloženia. Bylinka hviezdica je zdrojom ľahko vstrebateľného vitamínu C – v 100 gramoch suroviny môže obsahovať až 300 mg kyseliny askorbovej. Obsahuje aj ďalšie vitamíny:
- provitamín A (t. j. betakarotén),
- vitamín E,
- vitamín F (napr. kyselina linolénová),
- vitamín B3 (t. j. niacín),
- vitamín B2 (napr. riboflavín),
- vitamín B1 (t. j. tiamín).
Obsahuje aj:
- flavonoidy (luteolín, rutín),
- saponíny,
- fytosteroly,
- hydroxykumaríny,
- glykozidy,
- cukrové alkoholy (pinitol),
- kyselina gama-linolénová (GLA),
- minerálne soli: zinok, fosfor, jód, kremík, horčík, mangán, draslík, selén, sodík, vápnik, železo.
Hviezdica: použitie
Hviezdica sa používa v medicíne, kozmetike aj pri varení. Nálev z hviezdice prostrednej sa môže používať na vonkajšie aj vnútorné použitie. Pri vnútornom použití:
- zlepšuje tráviaci systém,
- napomáha očiste a detoxikácii organizmu, urýchľuje detoxikáciu,
- zlepšuje funkciu pečene,
- zrýchľuje metabolizmus, čo podporuje chudnutie,
- má pozitívny vplyv na funkciu obličiek, pôsobí močopudne,
- podporuje činnosť vylučovacieho systému,
- priaznivo pôsobí na obehový systém, utesňuje a posilňuje cievy,
- rozpúšťa aterosklerotické pláty v krvnom systéme, znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi,
- chráni kĺby,
- znižuje reumatické ťažkosti,
- zlepšuje stav pokožky, jej pružnosť a zdravý vzhľad,
- má expektoračný účinok, takže sa môže používať pri kašli a bronchitíde,
- má antioxidačné, protizápalové, antivírusové a antiparazitárne účinky.
Hviezdica v medicíne
Používa sa zvonka na liečbu kožných ochorení, najmä vyrážok a svrbenia. Je vhodná na spáleniny od slnka a tepelné popáleniny, uštipnutia a bodnutia hmyzom, rezné rany, infekcie, ťažko sa hojace rany, vredy, vriedky, lupienku, akné, čierne a biele uhry, odreniny a kŕčové žily. Výťažok z hviezdice má hydratačný a elastický účinok na pokožku, znižuje viditeľnosť ciev a potláča vylučovanie kožného mazu, preto nie je divu, že sa nachádza v mnohých kozmetických prípravkoch.
Hviezdica sa môže konzumovať ako zelenina, podobne ako špenát. Mladé listy hviezdice prostrednej sa môžu jesť surové, ako prísada do šalátov alebo smoothies, ale treba byť opatrný, pretože saponíny, ktoré obsahuje, môžu byť v nadmernom množstve škodlivé. Určite je lepšie hviezdicu prostrednú tepelne upraviť. Prebytočných saponínov sa zbavíte aj krátkym varením a vyliatím vody. Hviezdicu prostrednú jednoducho nakrájajte, zalejte olejom zmiešaným s citrónovou šťavou (alebo dobrým octom), soľou a korením a pripravte si chutný predkrm.
Na prípravu zeleného smoothie je potrebné umyť hrsť čerstvých hviezdicových listov, spariť ich a potom rozmixovať v mixéri so zelerom, mladými púpavovými listami a hrsťou jahôd, čučoriedok alebo ríbezlí a pridať vodu alebo prírodnú ovocnú šťavu. Zaujímavým nápadom sú aj miešané vajíčka s hviezdicou prostrednou. Umyte, osušte a nadrobno nakrájajte zväzok listov hviezdice, potom ich spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou šalotky osmažte na horúcom prepustenom masle, kým cibuľa nezesklovatie. Potom do nich rozbijete dve vajcia, osolíte a okoreníte. Hviezdicu možno použiť aj na prípravu zeleného pesta alebo sendvičovej pasty.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto skladovaná zelenina je jedovatá. Stáva sa z nich zhluk baktérií E.coli
Pôsobí ako balzam na srdce. Zaujímať by sa oň mali najmä ľudia s vysokým krvným tlakom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.