19.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nesavinov).
Zemiakové placky absorbujú tuk ako špongia, takže sú nechutné a majú milión kalórií? Aby ste tomu zabránili, stačí zmeniť klasický spôsob prípravy. Zabudnite teda na tradičnú panvicu a vymeňte ju za trochu netradičné riešenie, ktoré naozaj dokáže zázraky.
Slovensko je známe pestovaním zemiakov, preto sa táto kultová zelenina často objavuje v našich kuchyniach. Jedným z najchutnejších receptov, ktorý zaručuje rýchlu, lacnú a chutnú večeru, sú samozrejme klasické zemiakové placky. Tu je šikovný spôsob, ako ich výrazne zoštíhliť – a zaobísť sa bez panvice.
Zemiakové placky bez vyprážania? Chutné, chrumkavé a zdravé vďaka tomuto triku
Zdá sa, že chrumkavé a zlatisté zemiakové placky, ktoré Slováci milujú, sa dajú pripraviť aj trochu iným spôsobom. Namiesto toho, aby ste zmes vkladali do horúceho tuku ako zvyčajne, je oveľa lepšie zvoliť zoštíhlenú verziu, ktorá tiež zaručuje chrumkavé okraje a chutný výsledok. Ako to spraviť? Je to hračka.
Zemiakové placky vôbec nemusia skončiť na panvici. Ak chcete získať klasickú chuť v novom prevedení, stačí začať s jednoduchým cestom. Nastrúhajte zemiaky, spojte ich s ostatnými prísadami a dajte na… plech na pečenie! Vďaka tejto jednoduchej alternatíve nebudú také mastné, ale rovnako chutné.
Recept na zemiakové placky na iný spôsob. Namiesto vyprážania upečte
Klasické zemiakové placky sa smažia v horúcom oleji na panvici. Túto verziu pozná takmer každý, ale kalorická hodnota pokrmu sa výrazne zvyšuje a placky často absorbujú tuk ako špongia, čo nie je chutné. Preto sa oplatí zvoliť pečenú verziu.
Zemiakovú zmes preložte na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch esteticky zarovnajte a vložte plech do predhriatej rúry. Pečte 30 minút pri teplote 190 stupňov. Po uplynutí tohto času potrite placky trochou olivového oleja a pečte ešte päť minút – vďaka tomuto triku budú šialene chrumkavé. Naše placky podávame so smotanovou omáčkou alebo jogurtom a bylinkami. Dobrú chuť!
Na záver treba spomenúť, že táto varianta je okrem zdravšej aj oveľa chutnejšia. Zemiaková hmota neabsorbuje tuk a olej pridaný na záver len trochu zvýrazní chuť a urobí jedlo zlatistým a nadpozemsky chrumkavým. Okrem toho je olivový olej zdravšou náhradou oleja.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zemiakové placky bez gramu múky a pridania vajíčka. Sú príjemne chrumkavé a rozplývajú sa v ústach
Rozpadajú sa vám zemiakové placky pri vyprážaní? Pridajte túto ingredienciu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.