20.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto).
Rebarborový koláč je chuťou jari a leta a pre nás našťastie už začína sezóna tejto jedinečnej zeleniny (áno, zeleniny) a môžeme začať vyrábať tie najlepšie pečené dobroty. Recept na rebarborový koláč je jednoduchý, no neuveríte, aký bude nadýchaný a jemný. Stačí párkrát zakrútiť lyžicou alebo mixérom a je hotový.
Rebarborový koláč je klasika a žiadna jar, či leto sa nezaobíde bez popoludnia so šálkou limonády a kúskom nadýchaného koláča s mierne kyslou rebarborou. Ak hľadáte recept na jednoduchý a rýchly koláč, ktorý si nevyžaduje dlhé státie v kuchyni, ale len niekoľko jednoduchých surovín a rúru, tento recept musíte čo najskôr vyskúšať. Rebarborový koláč bude jemný, nadýchaný a chutí ako na prázdninách u babičky. Nevieme, či existuje jednoduchší recept. Asi nie.
Rebarborový koláč – jemný a nadýchaný
Ingrediencie:
- 1 kocka mäkkého masla (200 g),
- 2 plné hrnčeky pšeničnej múky (ideálny je typ 500),
- 4 stredne veľké vajcia (mali by mať izbovú teplotu),
- cca 1,5 šálka cukru,
- 2 lyžice vanilkového cukru,
- niekoľko stoniek rebarbory,
- lyžička škorice,
- 1 plná čajová lyžička prášku do pečiva,
- práškový cukor na posypanie.
Ako pripraviť rebarborový koláč – postup krok za krokom
- Rebarborové stonky očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Potom ich vložte do misky, pridajte lyžicu vanilkového cukru a škoricu. Všetko dôkladne premiešajte a odložte bokom. Medzitým oddeľte bielka od žĺtkov. Bielka vyšľahajte do tuhej peny.
- Mäkké maslo vložte do misky, pridajte cukor a zvyšok vanilkového cukru. Zmes šľahajte, kým nie je biela a nadýchaná. Potom pridávajte po jednom žĺtku a stále šľahajte.
- Postupne pridávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Potom po lyžiciach pridávajte vyšľahaný sneh z bielkov a jemne miešajte, aby ste neporušili ich štruktúru.
- Pripravte si plech na pečenie, ktorý vyložte papierom. Preneste naň cesto a navrch poukladajte kúsky rebarbory.
- Rúru predhrejte na 180 stupňov. Pečte približne 40-50 minút. Po upečení ozdobte práškovým cukrom.
Tip: Do rebarborového koláča môžete pridať rozdrvenú bielu čokoládu. Dodá to koláču chuť a príjemnú štruktúru, ale potom môžete pridať o niečo menej cukru alebo viac rebarbory, aby ste vyvážili sladkosť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Lahodný koláč pre každý rozpočet. Za celú vec miniete len 4 eura
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.