21.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/eugenegurkov).
Nové zemiaky, pohár cmaru, nasekaný kôpor a čerstvé maslo – takto vyzerá šťastie. Samozrejme, hovoríme o jedle, ktoré napriek svojej jednoduchosti zbožňujú milióny Slovákov. Prezradíme vám, kedy sa začína sezóna nových zemiakov a prečo sa tak často zamieňajú s tzv. skorými zemiakmi.
Aký je rozdiel medzi novými a skorými zemiakmi?
Zemiaky, bandurky, krumple – v závislosti od regiónu Slovenska môžu mať zemiaky rôzne názvy, ale botanický názov tejto rastliny je Solanum tuberosum L. Jedno je isté – zemiaky sú na Slovensku jedným z najobľúbenejších druhov zeleniny a tvoria dôležitú súčasť jedál.
S príchodom jari sa mnohí ľudia na trhoch obzerajú po nových zemiakoch, ktoré sa v mnohých prípadoch zamieňajú s tzv. skorými zemiakmi. Pritom medzi nimi existuje pomerne veľa rozdielov.
Skoré zemiaky sa ponúkajú na predaj už koncom marca a začiatkom apríla a medzi najobľúbenejšie odrody týchto zemiakov patria: Fresco, Denar, Arielle. Skoré zemiaky sa na Slovensko najčastejšie dovážajú z Talianska, Grécka a Cypru, kde táto zelenina rastie rýchlejšie vďaka tamojším klimatickým podmienkam.
Skoré zemiaky sú v skutočnosti skoré odrody zemiakov dovezených zo zahraničia. Ide o staré hľuzy skorých odrôd zemiakov, ktoré sa vyznačujú hladkou a jednotnou šupkou, ktorú je vhodné pred konzumáciou zemiakov ošúpať. Dovoz takýchto zemiakov znamená, že sa musia vopred chrániť pred možným hnitím počas cesty, preto sa na tento účel často používajú rôzne postreky.
Nové zemiaky môžete kúpiť už koncom mája. V tom čase sú malé a majú jemnú, tenkú šupku. Nové zemiaky sú nielen menej kalorické ako skoré zemiaky, ale obsahujú aj menej škrobu a podstatne viac vody. 100 g nových zemiakov obsahuje približne 50 kcal. Nevýhodou nových zemiakov je, že rýchlo strácajú svoju čerstvosť, preto by sa nemali skladovať príliš dlho.
Vegetačná doba zemiakov v slovenských podmienkach trvá vo všeobecnosti 3 až 4,5 mesiaca, ale nové zemiaky sa zbierajú už približne 90 dní po výsadbe. Charakteristickým znakom toho, že nové zemiaky by sa mali vykopať, je kvitnutie zelenej časti zemiakov.
Prečo jesť nové zemiaky?
Nové zemiaky by sa mali variť bez šúpania, pretože sú potom chutnejšie a zachovávajú si viac zdraviu prospešných vlastností, najmä ak sa varia pomerne krátko a na miernom ohni. Nové zemiaky sa dajú úspešne variť aj v pare.
Nové zemiaky sú veľmi dobrým zdrojom vitamínu C, vitamínu B6, draslíka, sodíka, vápnika, mangánu, horčíka, železa, zinku, medi, fluóru, fosforu a jódu.
Nové zemiaky sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá má dôležitú funkciu počas tráviacich procesov v tele. Okrem toho majú nižší glykemický index v porovnaní so zemiakmi vykopanými oveľa neskôr.
Je však dôležité si uvedomiť, že napriek množstvu vitamínov a minerálnych látok a nízkej kalorickej hodnote sa zemiaky pri preliatí tukom menia na nezdravú kalorickú bombu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kedy sadiť zemiaky? Záhradkársky kalendár neklame, vyberte tento čas a budú zdravé a prosperujúce
Čo robiť, keď sú zemiaky zelené? Predtým, ako ich uvaríte, nezabudnite urobiť jednu vec
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.