24.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixx Media).
Výroba domáceho bezlepkového chleba je triviálna. Potrebujete len trochu voľného času a chlieb sa prakticky vyrobí sám – s vašou malou pomocou. Tu je recept, vďaka ktorému už nikdy nepôjdem do pekárne.
Bezlepkový chlieb v pekárni môže stáť celý majetok. Ak nechcete preplácať, môžete si ho vyrobiť sami doma. Nie je potrebné žiadne špeciálne vybavenie ani výnimočné zručnosti. Musíte však mať mixér a chuť do práce.
Domáci bezlepkový chlieb. Rodina bude jesť najlepšie
Chlieb bez lepku môžu bez obáv jesť aj ľudia, ktorí nie sú na bezlepkovej diéte. Chuť takéhoto chleba ich určite prekvapí – ale určite pozitívne. Príprava takéhoto chleba nie je náročná, ale vyžaduje si určitý čas. Zato zoznam ingrediencií je triviálny. Tu je recept na bezlepkový pohánkový chlieb.
Zloženie:
- 500 g nepražených pohánkových krúp,
- 600 ml vody,
- 2 čajové lyžičky soli,
- 1-2 čajové lyžičky medu (nepovinné).
Bezlepkový pohánkový chlieb – recept. Príprava krok za krokom
V tomto recepte nemusíte používať med, ale určite sa to oplatí. Umožní nám zvýrazniť chuť nášho chleba, ale vďaka tejto ingrediencii je aj kompaktnejší.
Spôsob prípravy:
- Prepláchnite krupicu v sitku, vložte ju do sklenenej alebo plastovej misy, zalejte vodou, premiešajte, prikryte utierkou a odložte na 24 hodín.
- Z času na čas krupicu premiešajte a skontrolujte, či je vlhká. Ak absorbovala vodu – pridajte do nej najviac 100 ml.
- Po uplynutí stanoveného času pridajte soľ a med a ingrediencie celkom dôkladne rozmixujte. Ak sa objaví niekoľko hrudiek – netreba sa obávať. Je však dôležité, aby mala chlebová zmes konzistenciu krému.
- Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a zmes vylejte. Vložte do studenej rúry na približne osem hodín. Počas tejto doby chlieb mierne vykysne – na vrchu sa objaví vypuklina. Bez toho, aby ste ho vybrali, nastavte rúru na 200 °C a pečte približne 55 – 60 minút. Po vychladnutí ho nakrájajte na plátky. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
100 rokov starý recept na chlieb sa vracia. Babičkin kultový recept je dokonalý v každej omrvinke
Tento chlieb je taký chutný, že už nikdy nepôjdete do pekárne. Neobsahuje… múku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.