24.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/YesPhotographers).
Banány sú jedným z najlepších zdrojov vlákniny a sacharidov a najobľúbenejším ovocím. Sú skvelou voľbou na rýchle občerstvenie, hodia sa do džúsov, smoothies a pečiva. Niekedy ich kupujeme až príliš veľa a s každým ďalším dňom vidíme, ako ich dokonale žltá šupka sčernie. Dôležité je, že prezreté banány nestrácajú svoj potenciál. Na čo ich môžeme použiť?
Čo sa dá pripraviť zo starých banánov?
Expresný pokrm vznikne, keď sa banány zmiešajú s iným ovocím alebo zeleninou. Vznikne tak hladký a veľmi sýty banánový kokteil. Stačí ho uchovávať v chladničke a prinesie osvieženie aj počas najhorúcejších dní.
Ďalším typom na prezreté banány je banánový chlieb. Jednoducho zmiešajte mäkké ovocie, múku, maslo, cukor, vajcia a trochu prášku do pečiva. Pridanie ovsených vločiek alebo orechov dodá väčšiu výživovú hodnotu. Teplé dni predznamenávajú začiatok grilovacej sezóny. To je ideálna príležitosť vyskúšať banány pečené v kôrke.
Sladké raňajky
Sendviče s rôznymi prísadami, krémové miešané vajíčka alebo dokonca ovsená kaša s ovocím sú položky, ktoré často kraľujú raňajkám. Niekedy sa však chceme trochu vyblázniť a odkloniť sa od bežných receptov. Jedným zo zaujímavých nápadov na prvé jedlo dňa sú nadýchané banánové buchty. Chuť zrelého ovocia sa dokonale snúbi s kúskami čokolády. Zaručene si na nich pochutnajú deti aj dospelí.
Ingrediencie na nadýchané banánové buchty:
- 2 prezreté banány
- ½ kg pšeničnej múky
- 25 g rozpusteného masla
- 1 vajce
- 7 g sušeného droždia
- 50 čokoládových hráškov alebo nasekanej čokolády
- štipka soli
Banánové buchty – príprava
- Banány ošúpeme, vložíme do misky a dôkladne roztlačíme vidličkou. V ďalšom kroku zmiešajte vzniknutú kašu s jedným vajcom a rozpusteným maslom.
- V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku s droždím a soľou. Suché prísady po častiach vlejte do mokrých a dôkladne premiešajte.
- Nakoniec do surovej zmesi pridajte čokoládové lupienky alebo nadrobno nakrájanú čokoládu a po premiešaní zabezpečte vrch potravinovou fóliou a odložte na teplé miesto na 2 – 3 hodiny.
- Po tomto čase by malo cesto zdvojnásobiť alebo dokonca strojnásobiť svoj objem. Začneme doňho udierať päsťou, aby sme sa zbavili prebytočného plynu, a potom ho prenesieme na pomúčenú dosku.
- Cesto rozdeľte na 12 rovnakých častí a každú časť vyvaľkajte v múke tak, aby vznikla hladká guľa.Umiestnite buchty do formy na pečenie chránenej papierom.
- Umiestnite buchty tak, aby medzi nimi boli asi 1 – 2 cm medzery. Cesto opäť prikryte utierkou alebo fóliou a nechajte 40 minút kysnúť.
- Po uplynutí stanoveného času si všimnete, že buchty zväčšili svoj objem a vzájomne sa dotýkajú. Plech s banánovými buchtami vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 20 minút.
- Po upečení vyberte kysnuté banánové buchty na tanier a nechajte ich úplne vychladnúť. Pred podávaním posypte vrch trochou práškového cukru. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bezlepkový chlieb len s niekoľkými prísadami. Moja noha už nikdy nevkročí do pekárne. Je to šialené
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.