25.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Skitterphoto).
Grillmajstri vedia, že kvalitné mäso je dôležité nielen kupovať, ale aj správne spracovať. Ako zabrániť vysychaniu mäsa na grile? Existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako urobiť jedlo dokonale jemné, plné chuti a šťavnaté.
S príchodom jari už mnohí myslia na oddych vo svojej domácej záhrade. Májový víkend je pre Slovákov ideálny čas na začatie grilovacej sezóny. Bez ohľadu na počasie sa stretávajú s rodinou pri príprave pochúťok a užívajú si dni pracovného voľna.
Aby vašim blízkym všetko chutilo, musíte vedieť, aké mäso na grilovačku zvoliť. To však stále nezaručuje úplný úspech – jedlo sa dá „pretiahnuť“ a úplne vysušiť. Ako urobiť grilované mäso dokonale mäkké a šťavnaté?
Aké mäso grilovať?
Veľký vplyv na to, aby sa mäso na grile nevysušilo, má výber správneho druhu mäsa v predajni. Aké mäso bude najlepšie? Záleží na tom, či si vyberiete hydinové, bravčové, jahňacie alebo hovädzie.
Hoci na grile dobre poslúži takmer každý druh mäsa, najdôležitejšie je kupovať čerstvý a nespracovaný produkt. Ten „odstatý“ bude viac vláknitý a gumový a bez vnútorných štiav. Ani pri správnej marináde sa vám to nepodarí zachrániť.
Oplatí sa vybrať aj konkrétne kusy mäsa. Bravčová krkovička alebo hovädzí steak by mali mať trochu tuku, ktorý sa pri tepelnej úprave roztopí. Vďaka tomu mäso získa šťavnatosť a stane sa jemným a mäkkým. Pokiaľ ide o jaternice alebo klobásu, netreba sa báť, že by neboli vhodné na grilovanie.
Pokiaľ ide o hydinu, teda kuracie, morčacie alebo kačacie mäso, najvhodnejšie bude pripraviť prsia, ktoré bývajú najšťavnatejšie. Väčšie kusy rovnomerne rozložené na grile sa pripravujú oveľa jednoduchšie. Stehná a krídelká je medzitým potrebné neustále sledovať a otáčať, pretože sa pečú oveľa rýchlejšie.
Ako zabrániť vysychaniu mäsa na grile?
Nielen výber toho, aké mäso pripraviť na gril, ovplyvňuje dokonalú textúru pokrmu. Ak chcete šťavnatý a chutný grilovaný pokrm, oplatí sa ho vhodne okoreniť a následne zabezpečiť správnu tepelnú úpravu.
Marináda na zmäkčenie mäsa
Ako zabrániť vysychaniu mäsa na grile? Po zakúpení a odstránení blán (nie však všetkých, aby sa časť tuku roztopila a dodala mäsu vlhkosť) je dobré ich marinovať. To nielen zvýrazní chuť jedla, ale ovplyvní aj jeho konzistenciu. Bylinkové marinády mäso zmäkčia a po pečení sa roztopí v ústach. Marinády chránia aj pred nadmernou stratou vlhkosti, takže bravčová krkovička, kuracie filé či rebierka nebudú suché ako čips.
Správny spôsob grilovania
Veľmi dôležitý je aj vhodný spôsob grilovania, aby sa mäso na grile nevysušilo. To znamená správnu prípravu zariadenia – čistenie a zabezpečenie dobrej teploty na pečenie. Ak začnete variť na rošte s mastnými škvrnami a nečistotami z predchádzajúceho stretnutia s blízkymi, mäso sa jednoducho prilepí na kov a prihorí. Prirodzeným spôsobom, ako zabrániť prilepeniu mäsa, je vytrieť rošt odrezaným a napichnutým zemiakom. Škrob v ňom obsiahnutý vytvorí ochrannú bariéru – riad sa neprilepí.
Po zapálení grilu buďte trpezliví – mäso položte na rošt až vtedy, keď zmizne podpal a uhlie je pokryté „sivým“ povlakom. Teplo vám umožní rovnomerne vyprážať bravčové, hovädzie, hydinové alebo jahňacie mäso. Ak dáte mäso na príliš silný oheň, pustí všetku šťavu, zvonku zhnedne, ale vnútri zostane surové.
Grilovanie mäsa si vyžaduje pozornosť a načasovanie. Porcie musíte pravidelne presúvať a kontrolovať ich stav, v prípade potreby premiestniť stojan na vyššiu policu. Pri grilovaní skúste použiť radšej kliešte ako špíz, aby ste mäso príliš neprepichli. To môže spôsobiť stratu štiav.
Ako zabrániť vysychaniu mäsa na grile?
Dbajte na vhodný čas grilovania.
- Tenké plátky bravčovej krkovičky a kuracie prsia grilujeme zakryté z každej strany asi 6 minút.
- Bravčové karé môže byť rozmarné a ľahko sa vysuší, preto ho nechajte na grile maximálne 10 minút a v polovici ho otočte.
- Bravčové špízy určite grilujte na táckach – ak ich obohatíte o tvrdú zeleninu (napríklad papriku a cibuľku), malo by stačiť asi 20-30 minút na miernom ohni.
- Bravčová klobása zase potrebuje asi 6-8 minút grilovania.
- Jaternice – zabalené v alobale s prísadami – až asi 15 minút.
Nadšenci grilovania vedia, čo robiť, aby sa mäso na grile nevysušilo. Musíte zabezpečiť, aby boli suroviny kvalitné, marinovať ich a trpezlivo grilovať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Potrite ním kuracie prsia, obaľte ich a smažte ako zvyčajne. Verdikt? Lahodná chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.